Utro? Hold din mund

Esther Perel, forfatter og terapeut-guru, anbefaler, at man ikke fortæller kæresten om sit sidespring

Hvordan man finder balancen mellem mystik og intimitet, er hvad terapeut, forfatter og psykolog Esther Perel skriver om. (Foto: shutterstock.com)
Hvordan man finder balancen mellem mystik og intimitet, er hvad terapeut, forfatter og psykolog Esther Perel skriver om. (Foto: shutterstock.com)

- Flere gange denne uge har jeg spurgt mandlige klienter: Hvorfor fortalte du det? De svarer: 'Jeg ville være ærlig!' Så siger jeg: Hvorfor? Hvem får noget ud af det. Dig? Din samvittighed? Dit ægteskab, som nu ligger i ruiner? Kunne du ikke bare have afsluttet affæren og være kommet videre?

Vi keder os, fordi vi er blevet for ens - vi glemmer, at manden må være den dominende, og at kvinden vil tages. Vi skal have asymmetrien tilbage i sengen, mener sexterapeuter. (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Derfor keder I jer i sengen

Sådan siger den 57-årige terapeut Esther Perel på telegraph.co.uk, hvor hun fremfører sine småkontroversielle synspunkter om parforhold og utroskab. Hun mener ikke, at man altid skal fortælle, hvis man har været utro.

Sex og samliv De lykkelige pars fem hemmeligheder

Vi keder os, fordi vi er blevet for ens - vi glemmer, at manden må være den dominende, og at kvinden vil tages. Vi skal have asymmetrien tilbage i sengen, mener sexterapeuter. (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Derfor keder I jer i sengen
 

Ifølge Perel står vi i dette dilemma, fordi vi i vores længerevarende forhold vil have både i pose og i sæk: Vi vil have dyb intimitet og fuldstændig transparans. Alt skal deles. Desværre betyder denne gennemsigtighed, at vi mister noget af den forskellighed og den mystik, som holder gløden i et parforhold i live.

Esther Perel er dog ikke imod intimitet som sådan:

- De er ikke, fordi jeg ikke værdsætter itimitet eller tryghed. Selvfølgelig gør jeg det. Det, jeg siger, er, at den trygge samhørighed og det erotiske begær er to forskellige oplevelser. Kærlighed og begær er parallelle fortællinger, lyder det fra terapeuten, der er opvokset i Belgien, har studeret i Israel og boet i USA i 30 år.

Yes, du er pussy whipped. Og du kan li' det. (Foto: colourbox.com) Sexperterne 6 tegn på, du er under tøflen

Han undgår øjenkontakt og kommunikerer helst i grynt og enstavelsesord. (Foto: colourbox.com) Sexperterne 5 tegn på du er en dårlig kæreste

Som vi definerer intimitet handler det om gennemsigtighed, at dele alt og om at overskride vores eksistentielle ensomhed ved fælles forbindelse. Vi vil stadig have alt det, som det traditionelle ægteskab gav: familile, fællesskab, social status, økonomisk støtte - og vi vil have det af den samme person, som skal give både mystik og transparans. Parforholdet skal med andre ord gøre os lykkelige på alle planer, mener Perel.

Øjenkontakten er måske det vigtigste instrument, vi har til at knytte os til hinanden. Vi søger beroligelse og kontakt gennem at få øjenkontakt, og vi lukker af for kontakt ved at fjerne blikket. (Foto: colourbox.com) Sex og samliv Fem tegn på at dit forhold holder evigt
- Nogle af os har lært at acceptere, at intet i livet er perfekt, heller ikke en kæreste. De af os har fundet sig en dejlig, langt-fra-perfekt kæreste. Men andre tror, at lige om lidt, måske lige rundt om hjørnet, vil vi finde en, som er ’mere rigtigt’ for os end ham eller hende, vi har på hånden. (Foto: colourbox.com) Sex og samliv Kæresteguide: Sådan finder du den rigtige

- Men kærlighed og tryghed kræver nærhed, lidenskab og begær kræver afstand.

- Den konstante gennemsigtighed fjerner mystikken, vores evne til at forblive nysgerrig på den anden. Det er et virkeligt eksperiment at prøve at sammenflette to grundliggende menneskelige behov: Vores behov for tryghed og vores behov for eventyr. Og dette paradoks kræver en meget finkalibreret balance for at fungere.

Sex og samliv Sex handler om magt - tag den!
Noel Biderman lover diskretion. (Foto: ahsleymadison.com) Sex & samliv Kongen af utroskab: Sådan undgår du sidespring

- Allerstørst betydning har dog tilknytningsformen. Hvis begge parter kræver klæbende nærhed, eller de begge er kølige og selvrådige med brug for plads og rum, er det normalt ikke noget problem, siger parterapeuten Hoffmann. Sex & samliv Find dit optimale kærestematchGå alene i biografen, lyder et af terapeutens råd. (Foto: twitter.com/estherperel)
Gå alene i biografen, lyder et af terapeutens råd. (Foto: twitter.com/estherperel)


 

Esther Perel har følgende råd til par med børn, hvor lidenskaben dør i firmaet Familien:

Gå alene i biografen og se de film du selv vil se, og ikke kun dem I begge kan blive enige om, går I til fest sammen, må den ene gerne blive længere end den anden, hvis han hader at rejse, kan hun tage med veninderne.

- Det handler om ikke at føle sig truet af forskellighed, ikke at føle sig truet af, at hvis I ikke gør alt sammen, så betyder det, at I ikke er intime, ikke er tætte. Vi har brug for mange forbindelser, mange bånd. Hvis du føler, at du har opgivet for mange dele af dig selv for at være sammen med din partner, vil du begynde at lede efter en anden person for at genfinde de tabte dele.

En times terapi hos terapeut Esther Perel i New York koster små 2000 kroner. Så får du også en session med en af tidens mest fremtrædende og markante forfatterterapeuter: Perel har udgivet bestselleren 'Mating in Captivity' på 24 sprog, fået millioner af hits på sin TED Talk om, hvordan man bevarer lidenskaben i et forhold, samt optrådt hyppigt i medier verden over.

En times terapi hos danske sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen koster cirka 800 - men så får du heller ikke at vide, at du skal holde din mund, hvis du har knaldet ved siden af.

Hvis kvinden oplever, at han ikke gider ting sammen med hende, eller at der ikke er nye oplevelser at hente sammen med ham, så vil hun, helt naturligt, søge oplevelser alene. (Foto: colourbox.com) Sexperterne Tre grunde til at kvinder er utro

Sex & samliv Sådan holder du liv i hendes lyst

 
0 kommentarer
Vis kommentarer