Vi har formlen på det perfekte forhold

Denne ene ting skal du sige til din elskede

Parterapeuten har svaret på, hvad der får et forhold til at holde.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Se listen - det gør dit forhold godt --

Alle, der har prøvet det, ved, hvor svært det er:

Det moderne parforhold, der skal danne den trygge base i en fortumlet tid med stress, job, pligter og børn, og samtidig give plads til et forrygende sexliv, selvudvikling og evig romantik.

For at komplicere tingene yderligere har mange af os en tendens til at have et oppustet og barnligt ego, der fortæller os, at vi ved, hvad det kræver at få forholdet til at fungere - og oftest er det partneren, der bare lige burde gøre og sige det og det, for at det hele falder på plads.

Heldigvis har forfatter, coach og familieterapeut Steven Stosny et simpelt bud på, hvordan kan tackler den udfordring.

Stosny mener, at mange opfører sig som 3-årige børn, der giver sin mor eller far slik for at vise sin kærlighed. Barnet giver det, barnet selv vil have, og ikke, hvad forælderen ønsker, som måske er en bøf.

På samme måde giver vi vores partner den form for kærlighed, vi selv har brug for, og ikke det, som kærestes længes efter.

Derfor er dette det mest kærlige, du kan sige til din kæreste:

- Lær mig, hvordan jeg skal elske dig, og jeg vil lære dig, hvordan du kan elske mig.

Ifølge Stosny vil det ret sikkert forbedre dit forhold.

Gør dette
Gør således. Spørg din partner: 'Hvad kan jeg gøre for, at du kan føle dig elsket?'

Skriv svarene ned. Det kunne fx være: 'Overrask mig med blomster nu og da.'

Lad os antage, at din kæreste kommer med eksempler, som du rent faktisk kan udføre. Så svarer du: 'Dette vil gøre det nemmere for mig at give dig, hvad der får dig til at føle dig elsket.'

Hvis vi tager blomstereksemplet, siger du måske: 'Vis mig, at du bliver glad for blomster, når jeg giver dem til dig.'

Til sidst har I udarbejdet en liste over ting, som du kan gøre, der får din elskede til at føle sig elsket, inklusiv hvad han eller hun kan gøre for at gøre det nemmere for dig.

Se også: Dette ord må du aldrig bruge når du skændes med kæresten

Ny liste
Så kan I lave en ny liste. Det er vigtigt, at både store og små ting kommer med. Du siger til din kæreste: 'Jeg føler mig elsket, når du… fx modtager mig med et kram, når jeg kommer hjem. Hvad kan jeg gøre eller sige for, at det bliver nemmere for dig at gøre dette?'

I dette tilfælde svarer din partner måske: 'Vis mig, at du værdsætter mine kram.'

Således får I altså også lavet en liste over ting, som din kæreste kan gøre for, at du føler dig elsket, og hvad du kan gøre for at gøre dette nemmere for din kæreste.

Dit forhold bliver ikke idel lykke med det samme. Ifølge Stosny tager det seks uger med disse øvelser, før I har udviklet nye vaner med at forbedre, værdsætte og forbinde, hvor I før har haft trang til at beskylde, afvise eller undgå.

Størst mulighed for, at I udvikler det forhold, I begge ønsker, får I, hvis I begge forpligter jer til udvikling - uanset om man føler partneren ændrer sig eller ej.

Det giver jeg plads at komme tilbage på sporet og fortsætte udviklingen, når I selvfølgelig falder tilbage til gamle mønstre.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed - 2. nov. 2017 - kl. 22:46 Derfor skændes I altid om det samme

Sig dette
Derfor opfordrer Stosny, at I sammen højt siger følgende.

I de næste seks uger vil jeg uden forbehold:

- Gøre en indsats for at se og høre dig.

- Gøre en indsats for at hjælpe dig med at have det godt.

- Værdsætte det, du gør i mit liv.

- Betragte dine lyster og præferencer som lige så vigtige som mine.

- Komme med adfærdsændringsforslag baseret på mine kerneværdier uden at underminere dig.

- Anerkende dine forsøg på at forbedre dig.

- Skabe grunde til at være glad.

- Hvis jeg falder i og opfører mig barnligt, vil jeg prøve at komme tilbage så hurtigt som muligt.

- Jeg vil prøve at vise betænksomhed og venlighed, når du bliver barnlig.

- Jeg vil prøve at mærke intimitet og samhørighed.

- Jeg vil prøve at føle mig mere sexet.

Stosny hævder, at hvis I gør dette konsekvent i 30 dage, vil I sandsynligvis styrke jeres kærlighed, baseret på dybere værdier og lyster snarere end på midlertidige følelser og indbildte behov.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed - 1. okt. 2017 - kl. 21:52 Tre ting du ALDRIG må gøre i dit forhold

Drop drømmen om den perfekte kæreste

Måske er du fanget af drømmen om den ultimative kæreste, der er alt for dig, og derfor er ingen, du møder, helt gode nok.

Men sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen advarer imod at falde i den fælde, for ingen kan være alt for en anden.

- Det er noget, jeg møder rigtigt ofte i min konsultation. Nogle gange er det ganske åbenlyst, at hun synes, at han ikke lever op til hendes forestillinger - og omvendt. De fleste kender par, hvor den ene eller begge er lige lovlig generøse med at opremse deres partners fejl og mangler. Andre gange ligger drømmekæresten gemt i skyggerne, uden man er klar over, at man går rundt og måler den levende kæreste efter 'skyggekærestens' perfekte, men uopnåelige mål:

- For skyggekæresten er jo ren fantasi. Han/hun ændrer kurs, højde/drøjde, udseende og evner, alt efter hvor du selv befinder sig i livet, så de altid passer til dig.

En rigtig levende kæreste kan også ændre sig og måske endda forsøge at tilpasse sig dine behov, men perfekt som skyggekæresten bliver hun aldrig.

- Det er til gengæld ret interessant, hvor skøn vores kæreste bliver, hvis vi er opmærksomme. Hvis du kigger på de mennesker, der ser ud til at være mest lykkelige og tilfredse sammen, så læg mærke til, at de næsten aldrig brokker sig over partneren.

-  Derimod, hvis man er god til at finde alle de gode ting ved ens kæreste og fremhæver dem - overfor sig selv, overfor partneren, men også overfor omverdenen, vennerne fx, så sker der noget magisk inden i dig imellem jer.

Øv dig
Det er faktisk ret interessant, at vi er meget bedre til at lave en hurtig liste over alle de ting, vi er skuffede over, end vi er til at lave en liste over alt det, som begejstrer os, mener Bentzen:

- Vi gør det helt uden at tænke over det, når vi cykler til arbejde eller hænger vasketøjet op; lister skuffelser og ærgrelserne op. Prøv i stedet at gøre det til en vane, at du hver dag, fx når du cykler hjem fra arbejde skal finde tre nye ting, som glæder dig ved din kæreste. Det kan være hans skønne mad, hendes glimt i øjet eller måden I passer helt perfekt sammen, når I ligger i ske.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen