Vil du være god i sengen? Så skal du blot kunne denne ene ting

Det er ikke så svært…

Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Dette gør den gode elskerinde --

Du kan læse sex&samlivs-artikler på ekstrabladet.dk, til dine øjne falder ud, og du kan se netporno, til dine arme falder af, men det bliver du ikke en god elsker eller elskerinde af.

Selvfølgelig er det godt at have styr på anatomi og grundlæggende teknikker, men der er meget mere på spil.

Det mener den berømte amerikanske sexforsker og neuropsykolog Nicole Prause i New York Magazine.

- Det er ikke noget, der hedder ’at være god til sex.’ Det kommer helt an på din partner. Hvis du nu elsker at blive skidt på, vil jeg aldrig blive en god partner for dig, Det er bare ikke på mit repertoire, lyder det fra Prause, der helt atypisk i sexologiske kredse afslører nogle af sine egne antipatier i sengen.

Kompetent
Prause forstår dog godt, at artikler og videoer med sexråd er populære, for det er er meget elementært menneskelig behov at føle sig seksuel kompetent.

- Ingen vil være dårlig til sex!

Hvilket måske kan forklare, hvorfor det er så svært at tale om sex, om hvad man kan lide og ikke lide, og om hvad partneren kan lide og ikke lide. Man vil ikke fremstå uvidende.

- Men ekspertisen ligger ikke i informationen, men i individet, siger Prause, som dermed forklarer, at man skal læse sin partner, ikke en masse sextekster.

Lyt til din partner. Kommuniker med et åbent, ikke-fordømmende sind.

Studier, hvoraf en del er omtalt her på siderne, peger på, at par, der kan tale om sex i og uden for sengen, også har et mere tilfredsstillende sexliv - ligesom parsex giver især kvinder bedre sexoplevelser og flere orgasmer end uforpligtende sex, hvilket indikerer, at netop kommunikationen i en relation er med til at forbedre sex.

Nicole Prause mener, at man under sex ikke blot skal forlade sig på lyde og bevægelser i sin kommunikation, for betydningen af disse kan være uklar:

- Hvis du kan lide, hvad partneren gør, så sig ’det kan jeg lide.’ Brug ord. Hvis du kan blive endnu mere præcis, om hvad du kan lide, så gør det.

Fokuser på den positive feedback undersex, og tal om, hvad du ikke kunne lide, bagefter - og gør det på en ikke-bebrejdende og empatisk tone.

Sanseøvelser
Prause foreslår også, at et par kan afprøve en række sanseøvelser, som IKKE indgår i det almindelig sexliv. Øvelser, som kan udføres henover flere uger.

Grundlæggende drejer det sig om at være modtager og giver, hvor den ene kærtegner den anden, først på ikke-genitale områder, i en halv times tid. Derefter bytter man roller. Målet er IKKE at gøre partneren liderlig, men at lære at nyde at berøre.

Anden fase må man også røre kønsdele, men først efter at være gået gennem første fase. Men stadig ikke gøre ting, der giver orgasme.

I sidste fase går man gennem de to første faser og må gerne afslutte sex.

Det er ikke meningen, at man skal samtale undervejs. Aftal hvilke fysiske tegn, der betyder mere eller mindre. Tal efterfølgende om oplevelsen.

Har du specifikke og lidt anderledes lyster, så anbefaler Prause, at du ikke vælter ud med det under første knald:

- Hvis du elsker at blive kvalt, så vent med det, men tal om det med tiden, Begynd med noget mere almindelig for at opbygge tillid.

Sexperter ikke i tvivl

Seksualitetsdebatør og klummeforfatter Lucy Vittrup er ikke i tvivl om, hvad der er det vigtigste kendetegn ved en god elsker eller elskerinde:

- Det er evnen til at lytte. Til sig selv og til den anden. At lytte til sig selv indebærer at blive god til at mærke, hvad der give nydelse og hvad der ikke gør. Hvad der føles lækkert, kærligt, ophidsende. Hvad der føles ubehageligt, grænseoverskridende eller kedeligt. Det gælder også uden for sengen.

- Det er nok endnu mere åbenlyst, at lyttekunst er elskovskunst, fordi du her lærer at både spørge direkte og tune ind på, hvor den anden er i forhold til det samme, altså nydelse, følelse af kærlighed, ophidselse, kedsomhed osv.

- Derudover er der også helt basal vilje til at lære og uddanne sig. Der er en teknisk side til sex, som også er væsentlig - men den kan du ikke lære, hvis ikke du har lært at lytte først. Med uddanne sig mener jeg læse, se videoer, spørge dem, der har mere erfaring og viden.

- Fx. er der fire forskellige niveauer i orgasmers intensitet alt efter, om du fokuserer på at gnide på ét erogent punkt, eller om du inddrager bevægelse, bevidst vejrtrækning osv. Det lærer man ikke bare af sig selv - det skal man som regel lære af nogen.

Sexolog og orgasmeekspert Katrine Berling:
- En mand er en god elsker, når man som kvinde kan mærke, at han nyder, hvad han gør, at han giver sig tid og giver udtryk for sin nydelse.

- En kvinde er en god elsker, når hun kender sig selv og sin krop. Kan tage imod og give kærtegn for sin egen nydelses skyld.

HERUNDER SEXPERT-TV FRA ARKIVET: Gør din elsker bedre i sengen:

Bliv superelsker med disse fem tricks

Gør ham til din superelsker

Bliv endnu bedre i sengen

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind