Min kone har mistet lysten - hvordan kommer jeg af med min?

Kan man få antidepressiv medicin mod sexlyst, spørger Leif, hvis kone ikke længere har lyst til sex - et sidespring vil ødelægge forholder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kære Signe.

Jeg har kendt min kone i 13 år og vi har været gift i 11. I starten havde vi vild og lækker sex, men efter diskusprolaps, overgangsalder og brystkræft med kemo har hun mistet lysten til sex. Det har vi snakket om mange gange, og i starten ville hun bare have, at jeg skulle gå til luder. Det gjorde jeg selvfølgelig ikke, for jeg elsker min kone.

Så lavede vi den aftale, at jeg bare kunne tage hende, når jeg har lyst. Det skal siges, at hun har meget nemt ved at få udløsning og får det stort set hver gang. Hun kan pga. sin ryg og andet kun holde ud at ligge på ryggen. Og jeg er ved at gå død i vores sexliv.

Jeg føler mig beskidt og som en dårlig mand, når jeg bare drejer rundt og tager hende, når jeg vågner med en rejsning. Eller når jeg midt på dagen bare siger, at jeg vil have hende.

Hun siger, at hun er glad for, at jeg stadig vil hende, men jeg er der, hvor jeg egentlig helst ville være min sextrang foruden. Jeg kan læse, at antidepressiver kan give nedsat lyst. Mit liv ville være nemmere hvis jeg slet ikke havde lyst.

Vores ægteskab ville gå i stykker, hvis jeg bollede ved siden af. Hvad gør en mand i min situation, som nogen vil kalde et luksusproblem, men i længden er det bare ikke godt nok. 

Hilsen Leif

Kære Leif.

Ingen ordentlig dansk læge vil udskrive anti-depressiva for at nedsætte et (sundt) sexdrive hos en normalt fungerende mand. Jeg ved, at nogle amerikanske læger gør det, men jeg kan ikke forestille mig, at en dansk læge vil kunne overtales til det, fordi konen ikke gider sex og at sex-drivet måske er lidt i vejen.

Dette her handler ikke om dit libido, men om og dit selvværd, der naturligt nok har lidt skade under den helt ulige og forvredne form, jeres sexliv har antaget. Din kone har jo ganske fralagt sig sin del af ansvaret for at det intime liv fungerer.

Det er fuldt forståeligt, at hun/I har mistet pusten med de mange fysiske udfordringer, hun har haft. Men hvis vi vil hinanden, kan man ikke bare give op.

Det kan sagtens være, at jeres sexliv skal have en helt anden form, end I tidligere har været vant til. Men tænk lige på, at selv multihandicappede mennesker, der skal hejses ind og ud af sin elskedes favntag og have hjælp til at få både ansigt og kønsdele til at mødes, har sex.

Prøv at anskue sex fra en helt anden vinkel, hvor det slet ikke handler om stød og avancerede stillinger, men om at ligge sammen og være kærlige overfor hinanden. Din kones glæde ved sin krop har sandsynligvis lidt alvorlig skade. Det skal hun nok have lidt hjælp til at genfinde.

En mulighed kan være at gå til en dygtig sexolog eller kropsterapeut enten sammen eller hver for sig. Eller I kan melde jer til et tantrakursus, hvor I kan få støtte til at “trække vejret sammen” og andre øvelser, der kan genskabe forbindelsen mellem jer.

Kh Signe

kommentarer
Vis kommentarer

Skriv til Signes brevkasse

Skriv dit spørgsmål i feltet. Beskriv dit problem og husk din alder og klik på knappen 'Send'. Du bestemmer selv, om du vil være anonym. Vi forbeholder os retten til at redigere og offentliggøre dit spørgsmål. Ingen får svar direkte, idet de udvalgte breve bringes her.

Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen