Min mand er nedladende og belærende - hvad gør jeg?

- Så længe du ser ham som en, der skal 'fixes', vil du vedblive at være et offer, siger sexekspert Signe til en kvinde, der er ved at være godt og grundigt træt af sin mand

Hvad gør man, når forholdet går i hårdknude? Foto: Jan Grarup
Hvad gør man, når forholdet går i hårdknude? Foto: Jan Grarup

Kære Signe.

Hallo, hvad sker der lige med min mand? Han er småsur og gnaven hele tiden, kan finde den mindste detalje at gå amok over. Han er nedladende og belærende, og så tror han, at jeg vil overøse ham med komplimenter og forgude ham.

Næ nej, sådan spiller klaveret ikke. Så gider jeg ham simpelthen slet ikke. Jeg kan ikke tænde og synes bare, han er rimelig patetisk. Og snakke om tingene kan vi ikke lige nu. Det bliver bare mudderkastning. Ingen af vil gøre indrømmelser, så det hele kører bare i hårknude.

Hvad stiller man op med sådan en mand? Jeg er totalt lost.

Kærligst S.

Kære S.

Svaret på dit spørgsmål, som du stiller det, er 'gå fra ham'. Så længe du holder fast i en forestilling om, at han er en, man skal 'stille noget op med' eller at han er en, der skal 'fixes', for så ville livet blive en dans på roser, så vil du vedblive at være et offer. Det er du ikke.

Jeg får lyst til at skære igennem dit brokkeri og spørge: Hvad vil du med ham? Hvorfor har du ham i dit liv? Hvad bruger du ham til? Hvorfor går du ikke fra ham? Der må jo være nogle ret stærke, men måske for dig tilslørede grunde til, at du bliver hos ham, og du bliver ved med at være en del af jeres mudderkastning. Ved du selv hvorfor?

Svarene vil sikkert være sådan nogle semi-praktiske nogle, som at I er forældre sammen, eller at I har et hus, der ikke lige kan sælges og økonomi, du ikke kan overskue, hvordan man deler.

Men det kan jeg love dig ikke er de underliggende, sande grunde til folk bliver sammen. Det er snare frygt for ensomhed eller for ikke at kunne holde sammen på det hele (fra økonomi til hverdagens mange opgaver) alene. Eller kærlighed.

Det kan være svært at hitte rundt i, hvorfor og hvornår de dårlige mønstre begynder på tomandshånd. Der er for mange sårede følelser, vrede og sorg. Derfor kan det være rigtigt godt med en uvildig tredjepart, der godt tør stille de svære spørgsmål, og som også kan hjælpe med at finde svar, når alting går i hårdknude inden i eller imellem jer to.

Du vælger selv, om du vil give jer den chance eller ikke. Derefter er valget hans. Men valget er først og fremmest dit.

Kh Signe

kommentarer
Vis kommentarer

Skriv til Signes brevkasse

Skriv dit spørgsmål i feltet. Beskriv dit problem og husk din alder og klik på knappen 'Send'. Du bestemmer selv, om du vil være anonym. Vi forbeholder os retten til at redigere og offentliggøre dit spørgsmål. Ingen får svar direkte, idet de udvalgte breve bringes her.

Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen