"Klokken er mange og du er taget til fange..."

Mange unge stjæler uden at kende konsekvenserne af deres handlinger, udtaler politimand Rickey Winther, der i godt tyve år har arbejdet med kriminalitet blandt unge.

Unge begynder allerede at stjæle som 10-11årige. Blandt drenge er det mest populære tyvegods slik og blandt piger makeup og tøj. Hos skoleelever er det oftest små-tyverier efter skoletid, hvor man bare lige smutter ind i butikken og stopper lidt i lommerne, hvor det hos ældre oftest er grupper. Nogle unge kan derfor blive presset ind i kriminalitet uden selv at ville det. Det kan hurtigt ende som en dårlig vane, da man, ud over at stjæle til sig selv, også stjæler til andre.

Ups, ikke smart!
Hvis man bliver taget i at stjæle, enten set eller fanget på overvågningskamera, bliver man ført ind på butikkens kontor, hvor man bliver bedt om at tømme lommerne. Nægter man, bliver politiet til de finder tyvegods, afgive navn og personnummer.

Hvad sker der så...?
Derefter bliver man taget med på politistationen, hvor man skal sidde overfor forældre, politi, en fra de sociale myndigheder og en anklage fra forretningen. Rigtig hyggeligt! Mange forældre bliver skuffede, men der er også nogen, der er fuldstændig ligeglade.
Er det første gang man stjæler, får man lov til at tage hjem igen, og skal måske med 14 dages mellemrum ind til samtaler, med de sociale myndigheder, om hvad der er rigtigt og forkert. Er man derimod blevet taget i at stjæle flere gange, kan man risikere at blive varetægtsfængslet, indtil man kan komme for en ungdomsdomstol.

Politiets rolle
Politiet prøver at forebygge ungdomskriminalitet ved at oplyse og undervise både elever og forældre. Elever fra 6.kl. og opefter får tilsendt et kriminalt brev til orientering, men som betjent Rickey Winther udtaler, er det ikke politiet der skal opdrage børnene, men forældrene.

Fakta
- Der bliver i Danmark årligt stjålet for omkring 1,5 mia. kr. i små-tyverier
- Stjæler man som ung, får man en plet på straffeattesten i 10 år

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen