Elever skal lave aviser og nyhedssites om mennesker på flugt

For fjerde gang samarbejder dagbladene fra JP/Politikens Hus med en humanitær organisation om et populært undervisningsforløb, hvor elever producerer aviser eller nyhedssites. Konkurrencen vil i år adskille sig fra de forrige i både form og værktøj.

FOTO: Søren Malmose
FOTO: Søren Malmose

Røde Kors, Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten har indledt et samarbejde om Mediekonkurrence for Skoler i uge 9, 10, 11 og 12 i 2017.

Formålet med undervisningsforløbet er at lade eleverne i 6.-10. klasse forholde sig til de 60 mio. mennesker i verden, der netop nu er fordrevet fra deres hjem, familie og venner. Eleverne vil få viden om de udfordringer, konflikter og vilkår, der medfører, at mennesker bliver nødt til at flygte.

"Med Mediekonkurrencen vil vi vise, hvordan Røde Kors og lignende organisationer hjælper i nærområderne og hvordan vi med psykologer, læger, ingeniører, m.fl. forsøger at skabe rammerne om bedre liv, tæt på flygtningenes hjem. Eleverne vil skulle relatere emnet til deres eget liv og overveje, hvad ’det gode liv’ egentligt er. Vi håber, at eleverne vil perspektivere det abstrakte indhold til deres egen hverdag – selv om virkeligheden for en syrisk pige, der netop er kommet til Danmark fra sønderbombede Homs, og virkeligheden i en dansk skoleklasse er meget forskellig," fortæller kommunikationschef Klaus Nørskov, Røde Kors.

Avis og web

Udover at skulle sætte sig grundigt ind i den aktuelle flygtningesituation kommer eleverne til at arbejde med to vigtige platforme i det moderne mediebillede: Den trykte avis og et nyhedssite. Eleverne introduceres også til filmproduktion, artikelskrivning, research, artikelgenrer, interviewteknik, mv.

Eleverne får praktisk indsigt i de grundlæggende journalistiske genrer og viden om dokumentariske produkter. I folkeskolens nye forenklede fælles mål er der flere nedslagsområder, som er oplagte i forhold til arbejdet med avisproduktion og nyhedssite. Særligt i faget dansk under færdigheds- og vidensmål efter 9. klassetrin står der, at "eleven skal kunne udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation".

FOTO: Søren Malmose
FOTO: Søren Malmose

"Vi glæder os særligt til Mediekonkurrencen 2017, fordi vi i det nye skoleår tilbyder et helt nyt redigeringsværkstøj, hvor elever kan lave deres egen version af Jyllands-Posten, Ekstra Bladet eller Politiken. Eleverne vil kunne bruge deres mobiltelefon som arbejdsredskab, når de f.eks. skal lave interview eller tage billeder. Værktøjet er også kompatibelt med tablet," siger Louise Abildgaard Grøn fra skoleafdelingen i JP/Politikens Hus.

En million læsere

Som noget nyt skal man ikke tilmelde sig en bestemt uge, men kan – i de fire uger konkurrencen forløber – arbejde med projektet, når det passer ind i den enkelte klasses skema. Under konkurrencen trykker de tre dagblade 1.000 eksemplarer af elevernes avis til hver klasse. Med 3-4 læsere pr. avis vil omkring en million mennesker læse artikler om det aktuelle emne. Røde Kors leverer den faglige viden om emnet, bl.a. i form af undervisningsmateriale og en faglig ’hotline’ for lærere og elever.

Det hele afsluttes med en event, hvor klasser med den bedste avis og det bedste nyhedssite kåres som vindere.

Det er ikke længere muligt at tilmelde sig konkurrencen, da tilmeldingen er lukket.

 

1 af 2 FOTO: Søren Malmose
2 af 2 FOTO: Søren Malmose
0 kommentarer
Vis kommentarer