Gode fif til læreren

Læs her og få svar på en masse af det, som du måske undrer dig over

Det er vigtigt, at du som lærer sætter dig godt ind i ’Redaktionen’, inden I går i gang med at bruge værktøjet.

1. 4 eller 8 sider
I får ved oprettelse af en avis muligheden for at arbejde på enten 4 eller 8 sider.

I skal vælge det sideantal, der passer din jeres klasse. Husk, man kan gå fra 4 til 8 sider, hvis man mangler plads midt i processen. Men man kan ikke gå fra 8 til 4 sider. BEMÆRK, hvis I deltager i Mediekonkurrencen, skal I vælge 8 sider.

2. Log ind
For at logge på ’Redaktionen’ skal både du og dine elever benytte jeres UNI-logins. Bemærk at eleverne ikke kan logge på systemet, før du som lærer har tilknyttet dem forskellige redaktioner i værktøjet. Eleverne kan ikke arbejde på siderne, hvis du som lærer ikke har tilknyttet de forskellige elever til siderne.

Hvis der er problemer med UNI-logins, skal du kontakte den ansvarlige for skolekom på jeres skole, da det kun er ham/hende, der kan foretage ændringer. Det gælder også, hvis der mangler elever, de angivne klasser er forkerte, etc. Hvis den ansvarshavende ikke kan løse det, skal I kontakte UNI-C, der kan give jer de rette beføjelser.

Før ændringen kan træde i kraft, skal I lukke alle vinduer ned og logge ind igen på ny. Læs nedenfor.

3. Log ud
Der findes ikke en knap, hvor man logger ud. Så hvis I har brug for at logge helt ud, skal I lukke alle faner ned – også dem, som ikke har med ’Redaktionen’ at gøre. Når I logger ind igen, vil I blive bedt om at taste login på ny, da computeren har ”glemt” jer.

HUSK! Gem jeres arbejde inden i lukker browseren ned, da det ellers går tabt. Det er ikke muligt at genoprette tabte filer, så husk at gøre eleverne opmærksom på dette.

4. Opret en artikel, skriv og layout jeres avis
'Redaktionen' er opbygget så autentisk som muligt i forhold til arbejdet på en rigtig redaktion. Derfor kan man ikke skrive i 'Skrivefasen', før man i 'Planlægningsfasen' har forberedt sig og oprettet sine artikler. I skal ikke skrive i WORD, men i den integrerede skrivefase i 'Redaktionen'.

Avisen kan ikke layoutes, før man i ’Skrivefasen’ har meldt sin artikel ’Klar til layout’. Sådan vil der være flere trin i programmet.

5. Layout
Det tager tid at lave en god avis med et flot layout, og der vil sikkert være flere ting, der driller i layout-fasen. Men erfaringen siger os, at eleverne er super gode til at få tingene til at fungere og ombryde siderne, så tingene kommer til at passe.

Billeder:

Billeder kan måske være svære lige at få til at passe, så det kan være et puslearbejde. I kan ikke skævvride et billede, så højde-bredde forholdene ikke stemmer. Et bredformatbillede bliver ikke til højformat – så vil motiverne på fotoet blive aflange. Hvis I ønsker, at et særligt billede skal strække sig over flere spalter, skal I  beskære det i toppen og/eller i bunden i et billedredigeringsprogram. Således er det muligt at få det til at fylde flere spalter. Det samme gælder med et billede, der skal fylde mere i højden: beskær i venstre og højre side.

Tomme spalter:

For at få en avis til at fremstå sammenhængende og flot, er det vigtigt, at alle områder er fyldt ud med enten tekst eller billeder. Har I en tom spalte i en artikel, kan dette løses ved at tilføje mellemrubrikker, en faktaboks el. et citat. Disse tilføjelser kan yderligere have en positiv effekt på artiklens læsbarhed.

 6. Forsiden
Tidligere var det kun læreren, der kunne layoute forsiden, men det er nu åbnet op, så eleverne også kan.

7. Faste sider i layout
Side 2, hvor kolofonen er, er en fast skabelon, og kan ikke ændres.

8. Kolofon
Kolofonen autogenereres i bunden af side 2 vha. elevernes UNI-login

9. Foto
Fotos kan uploades på flere måder.

• I ’Billedarkivet’ kan fotos uploades enten fra computeren eller fra mobiltelefon, hvor et billede kan sendes direkte fra telefonen ind i ’Redaktionen’.

• I ’Pressefotos’ kan I hente billeder taget af Ekstra Bladets egne professionelle fotografer.

• Hvert billede skal tilknyttes en artikel. Hvis billedet ikke er tilknyttet en artikel, vil det ikke fremkomme i ’Layout’.

Husk altid:

  • Korrekt billedkreditering – også når det er et billede fra ’Pressefotos’. Fotografnavnet er allerede skrevet her på ’Pressefotos’, men I skal huske at trække det ind på siden, når I layouter.
  • Et foto må aldrig blot krediteres med fx ’Google’. Der er altid en fotograf til et foto – og man skal have tilladelse til at anvende et billede fra baser, hvor man ikke har fri adgang.
  • Fotos fra nettet er i udgangspunktet ulovlige at bruge. Husk også, at fotos fra nettet oftest er lavet i skærmopløsning, hvilket betyder, at de vil blive pixellerede, når de skal trykkes i en avis, hvor opløsningen skal være ca. fire gange så stor som normal skærmopløsning.
  • Hvis I anvender PolFoto via jeres SkoDa-abonnement, skal I downloade billedet i fuld opløsning og ikke kun anvende det, som I ser i udstillingen – hvis der forekommer et vandmærke med teksten POLFOTO, Corbis el. lign. på billedet, betyder det, at I ikke har lov til at bruge det.
  • På skabelonerne til siderne i layoutfasen kan I se, hvor store vi anbefaler, billederne skal være. Beskær dem i et program på computeren. Fx Microsoft Picture Manager.

10. Illustrationer i avisen
Hvis I skal bringe tegneserier, tegninger eller lignende, skal I tage et billede af det med et godt kamera op uploade det på samme måde, som I uploader billeder I fotofasen.

11. Reklamer/annoncer
Der må ikke bringes rigtige annoncer, produceret af virksomheder, i jeres avis. Eleverne må derimod gerne selv lave nogle annoncer for fiktive produkter. Eleverne må også gerne lave annoncer for eksisterende produkter, så længe der ikke er penge eller andre belønninger imellem eleverne og firmaet.

12. Navngiv jeres avis
Navnet på jeres avis kan skrives i øverste felt på forsiden. Ekstra Bladets logo kan ikke fjernes.

13. Ny skabelon
Hvis I ønsker en ny skabelon til en side, skal du som lærer ændre layout i læreradministrationen under ’Avisens sider’. Før ændringen vil træde i kraft på forsiden, skal du og eleverne lukke alt ned og logge på igen.

Side 2 kan ikke ændres jf. punkt 7.

14. Udråbstegn blinker
Udråbstegnet blinker, når I nærmer jer deadline for at give eleverne en så autentisk oplevelse af presset på en redaktion, som overhovedet muligt.

15. Aflevering af avis
I afleverer jeres avis ved at sende den til tryk. Dette gør I via den grønne "Send til tryk"-knap i læreradministrationen i ’Redaktionen’. 

  • Hvis knappen”Send til tryk”  ikke fremkommer, kan det være fordi, at deadline er indstillet med en forkert dato, som er fremadrettet - dvs. at systemet ikke ved, at deadline er nået. Derfor skal du manuelt flytte deadline i kalenderen til dags dato - så vil knappen fremkomme.
  • Det er kun den lærer, der har oprettet avisen, der kan sende avisen til tryk. Andre tilknyttede lærere vil ganske enkelt ikke kunne se "Send til tryk"-knappen.

Inden der er gået to uger, vil I modtage 500 eksemplarer af jeres helt egen avis trykt på rigtigt avispapir. NB: Selvom I er flere klasser på jeres skole, der laver avis, er det ikke sikkert, at I modtager aviserne på samme tid.

Jeres avis bliver også uploadet som e-pages. Det betyder, at I kan læse avisen og bladre i den online og fx uploade den på skolens intranet, sende til forældre eller lignende.

16. Print avis til eget brug
Hvis I ønsker at printe jeres avis til eget brug, kan I gøre dette i Layoutfasen. Klik på ’Se avis’ og klik på en side. Her kommer printkonet frem.

17. Hjælp
Du vil kunne få generel hjælp flere steder i 'Redaktionen'. Introfilmen, som vises, når du som lærer logger på, er vigtig at se.

Du kan også læse lærervejledningen til ’Redaktionen’, som ligger i ’Redaktionen’. Du kan også klikke her

Vi bestræber os på at besvare mails samme dag, som vi modtager dem. Skriv til skole@eb.dk og skriv gerne dit UNI-C login og tilhørende kode i mailen, så vi kan hjælpe dig bedst muligt.

Telefonen er ikke åben hver dag, men hvis du ringer på 33 47 21 47 vil du kunne lægge en besked med dit telefonnummer, så ringer vi tilbage inden for 24 timer. Her på siden vil du også løbende kunne læse små fif, som kan hjælpe dig og dine elever.

Rigtig god fornøjelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer