Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ny mediekonkurrence

Lad eleverne vælge et medie, grib fat om kraven på læsere, seere, lyttere og klikkere. Lav en avis eller et nyhedssite - eller begge dele.

Foto: Tine Harden
Foto: Tine Harden

Børnearbejde er på dagsordenen, når Politiken, Ekstra og IBIS lancerer en ny mediekonkurrence til foråret.

Mohammed er 13 år og kan knapt skrive sit eget navn. Hver morgen reparerer han dæk med sin fætter Omaro fra familiens container ved en hovedvej, der fører ind til den afrikanske by Monrovia. Han får ingen penge.

Eller tag Eliseu på 12 fra Mozambique, der sælger små plasticposer med salt, sæbe og strimler af dækslanger på markedet fra morgen til aften alle ugens dage.

Blot to skæbner ud af 215 millioner børnearbejdere i verden.

Vi ved godt, at Mohammed og Omara findes. Men vi vil helst ikke tænke på det.

Nu inviterer Politiken, Ekstra Bladet og udviklingsorganisationen IBIS skoleelever fra 6. til 10 klasse til at fortælle den triste historie, så den trænger gennem mediernes lydmur med brag, der kan høres.

Det er op til eleverne, hvordan historien skal formidles. De kan vælge mellem et nyhedssite eller en avis – eller endda begge dele. Blogging, tv-klip, sociale medier og meget mere kan integreres. Elever og lærere vil blive hjulpet på vej med vejledninger og undervisningsmateriale, når konkurrencen løber af stablen i uge 9, 10, 11 eller 12 i 2013.

»Det er vigtigt for os, at eleverne får muligheden for at arbejde aktivt med de nye medier, som mediehusene også gør. Samtidig er den trykte avis stadig et kerneprodukt for os, så eleverne kan selvfølgelig også lave en rigtig, professionel avis, som vi trykker i 1000 eksemplarer på rigtigt avispapir,” siger Louise Abildgaard Grøn, der er projektchef på Ekstra Bladet Skole og Politiken Skole. Hun glæder sig til at se, hvad eleverne får ud af konkurrencen.

»Og det at kunne vælge mellem fire uger, kombineret med valgfriheden i forhold til, hvilket produkt, man vil lave, betyder, at konkurrencen er ret fleksibel i forhold til klassens skema og årsplan.«

Målet er at lade eleverne leve sig ind i, og forsøge at beskrive, et liv så langt fra deres egen hverdag i Danmark. Formidling kræver mere end noget andet indlevelse og forståelse. Det vil eleverne få, når de skal bruge de journalistiske genrer til at få fortalt historien om børnearbejde og de globale problemer, der knytter sig til det verdensomspændende problem.

Det praktiske

• I bestemmer selv, om I vil lave et nyhedssite eller en avis. Eller begge dele.

• Hvert element (avis eller nyhedssite) bedømmes særskilt.

• Avisen skal produceres i avisværktøjet ’Redaktionen’ og nyhedssitet skal produceres på en platform, som I senere bliver informeret om.

• Hvis I vælger at lave en avis, er det valgfrit, om den skal være på 4 eller 8 sider.

• Til nyhedssitet kan I tilknytte blogs, tv-klips mm. Her uddeles også særpriser.Konkurrencen løber i fire uger for at øge fleksibiliteten på skolerne. Men man bruger kun en uge på hhv. avis eller nyhedssite. Derfor skal I ved tilmelding vælge mellem, om I vil arbejde med medier i uge 9, 10, 11 eller 12.

Deadline for alle produkter er fredag klokken 17 i den uge, hvor I deltager.Præmiering

Journalister, fotografer og fagfolk vil vurdere jeres produkt, og der vil blive uddelt flere forskellige priser og særpriser. Vi kan endnu ikke løfte sløret for detaljerne, men vi lover, at der er noget at kæmpe for.

Uanset hvilket produkt klassen vælger at lave, bedømmes 6.-7. klasse i én pulje og 8.-10. klasse i en anden pulje.

Lærere, der tilmelder sig, vil senere modtage trykt og online publiceret materiale, som er lavet i et samarbejde mellem Politiken, Ekstra Bladet og IBIS. Projektet er støttet af Danidas Oplysningsbevilling.Sidste tilmeldingsfrist til konkurrencen er nået.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen