ANALYSE: Læs Ekstra Bladets vurdering af pigeholdene

Styr på pigefinalen: Læs alt om de to hold her

Frederiksborg Byskoles piger gjorde honnør til 'Styrmand Karlsen' i semifinalen og er nu klar til finalen. (Foto: Henrik Schou)
Frederiksborg Byskoles piger gjorde honnør til 'Styrmand Karlsen' i semifinalen og er nu klar til finalen. (Foto: Henrik Schou)

Torsdag 28. april bliver det afgjort. Enten bliver det pigerne fra Ungdomsskolen Ry eller Frederiksborg Byskole, der vinder finalen og den store hæder at kunne løfte den ærefulde vandrepokal og kalde sig vindere af Ekstra Bladet Skolefodbold 2015/2016.

Her klæder vi dig bedst muligt på til den spændende finale. Kom helt tæt på de to hold, deres styrker, svagheder og profiler.
Se også: ZOOM: Frederiksborg Byskole - Ungdomsskolen Ry

Frederiksborg Byskole: Sprudlende offensiv
På Ekstra Bladet Skolefodbold har vi tidligere kaldt Frederiksborg Byskoles pigehold for leverandør til de danske landshold. Kamilla 'Styrmand Karlsen' er anfører og er en del af truppen på U17-landsholdet, selv om blot er 15 år. Mens både Josefine 'Turboen' Funch, målmanden Thea Brich og Silje Simonsen er inde omkring U16-landsholdstruppen. Især 'Turboen' har gjort sig bemærket i en sprudlende Frederiksborg-offensiv, hvor hun står noteret for 23 mål i sine bare fire kampe.

Offensiven er generelt Byskolens største styrke. Her har de vist skræmmende styrke og har indtil videre i turneringen scoret 64 gange. De viste sig yderst skræmmende i semifinalen, hvor Byskolen funklede på banens sidste tredjedel og spillede sig i finalen med en knusende 10-0-sejr. De otte af scoringerne sat ind af 'Turboen' i et fantastisk sammenspil med en kommende stjerne på landsholdet, den 14-årige Sofie Bredgaard. De to sammen er som et sæt tvillinger, der kan finde i hinanden i buldrende mørke og det endda lige et par centimeter fra offside-grænsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Se også: Spiller i landsholdsfarver i Odense

Ungdomsskolen Ry: Fantastisk moral og fightervilje
Ry-pigerne er ikke så optagede af, om spillet er smukt eller poleret. Sejrene kan sagtens fightes hjem. Det er en del af holdets varemærke, hvilket også fint illustreres af holdets største profil, Vilja Pedersen, som af Ekstra Bladet Skolefodbold har fået øgenavnet 'Fighter-Vilja'. Hun blev senest afgørende, da Ry-pigerne kom bagud, fik udlignet og siden snuppede sejren efter straffesparkskonkurrence i kvartfinalen.

Flere af holdets profiler, blandt andre Vilja Pedersen og Johanne 'Masken' Søndergaard, har flere gange i løbet af turneringen understreget, at holdet har en fantastisk evne til aldrig at give op. Det er i høj grad holdets største styrke. Tre gange i efteråret vendte de truende nederlag til sejre. De gjorde det også i kvartfinalen, og i semifinalen klarede de paragrafferne efter 0-0 og straffesparkskonkurrence. Intet har endnu kunnet knække moralen hos Ungdomsskolen Ry.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Se også: Fire finalister: Her er de

'Maskens' store opgave
Johanne 'Masken' Søndergaard er forsvarsgeneral og anfører hos Ungdomsskolen Ry. Hun har brækket næsen i en håndboldkamp og spiller derfor med maske på. Hun er dog stadig frygtløs i duellerne og hård og kontant i sit spil. Der bliver ikke givet ved dørene, og i semifinalen fik hun fuldstændig pakket turneringens topscorer Ida 'Veteranen' Eriksen ind. Hun spillede en svag kamp og kom ikke til en eneste chance.

Johanne 'Masken' Søndergaard er svær at komme forbi i Ungdomsskolen Rys forsvar. (Foto: Henrik Schou)
Johanne 'Masken' Søndergaard er svær at komme forbi i Ungdomsskolen Rys forsvar. (Foto: Henrik Schou)

Johanne skal finde samme høje niveau fra semifinalen frem i finalen, for her kommer hun til at stå over for sin hidtil største opgave i turneringen. Måske nok nogensinde. Hendes primære opgave bliver at lukke ned for Josefine 'Turboen' Funch, så vidt det er menneskeligt muligt. Det er på ingen måde en let opgave, men Johanne er fysisk større og stærkere. Så hvis hun lykkes med at gøre duellerne til fysiske slag, har hun en fordel. Men hun spiller også med en vis risiko og hvis hun bliver sat, bliver det uhyre vigtigt for Ungdomsskolen Ry, at der hurtigt kommer opbakning på, så de kan få stoppet Byskole-pigerne.

Men hun har også en stor opgave i at holde styr på forsvarslinjen. Ungdomsskolen Ry skal sørge for, at den bagerste kæde hele tiden ligger på linje, og ikke for højt. Kommer de til at være uorganiserede eller ligge for højt på banen og stå på hælene, er Frederiksborg Byskole dygtige til at stikke 'Turboen' i dybden. Hun tager flænsende dybdeløb - især på de omtalte præcise afleveringer fra Sofie Bredgaard - og er hurtigere end de fleste. Det skal Ry-pigerne forsøge at undgå, ellers er finalen hurtigt afgjort.

Josefine 'Turboen' Funch er en ren målmaskine. (Foto: Henrik Schou)
Josefine 'Turboen' Funch er en ren målmaskine. (Foto: Henrik Schou)

Se også: Sådan gik semifinalerne

Det store spørgsmålstegn
Vi har flere gange her på Ekstra Bladet Skolefodbold beskrevet Frederiksborg Byskoles defensiv som holdets svageste led, eller i hvert fald som det største spørgsmålstegn. Flere gange i efteråret lukkede de unødvendige mål ind, men har ikke for alvor været under pres, derfor er den bagerste kæde svær at vurdere. Men der ER ikke samme kvalitet i bagerste geled hos Byskolen, som på resten af banen. Det skal særligt 'Fighter-Vilja' forsøge at udnytte. Hun er hamrende hurtig og skal have Byskolens forsvarsspillere med ud at løbe.

Hun skal finde ind i et godt samspil med sin søster Liva Pedersen og Frederikke Kristensen på den anden kant. Det er vigtigt, at de tre får presset aggressivt og forsøger at udnytte bagrummet bag Byskolens bagerste fire. Når de kommer igennem, er det vigtigt at de holder koncentrationen, for i målet har Byskolen Thea Brich, som har været inde over U16-landsholdet.

Vilja 'Fighter-Vilja' Pedersen (hvid) i fuld galop. Hurtigheden er hendes største styrke. (Foto: Henrik Schou)
Vilja 'Fighter-Vilja' Pedersen (hvid) i fuld galop. Hurtigheden er hendes største styrke. (Foto: Henrik Schou)

Se også: TV: Hør Ry-pigernes mestersang efter finaleplads

'Styrmand Karlsen' skal dirigere
- Når Kamilla spiller godt, spiller hele holdet godt, sagde Josefine Funch efter Frederiksborg Byskoles 10-0-massakre i semifinalen.

Det har hun en pointe i. Midtbanespilleren og anføreren er uhyre vigtig for holdet. Det er hende, der dikterer tempoet og erobrer boldene. Hun får dermed en vigtig opgave i finalen, hvor hendes overblik bliver vigtigt for Byskolen. Hun og resten af midtbanespillerne vil givetvis blive sat under pres af de sultne og løbestærke Ry-piger, som vil kæmpe for hver en bold. Hvis hun får gang i sit spil og får fordelt boldene, skal hendes dygtige holdkammerater nok få broderet sig det sidste stykke igennem.

Kamilla 'Styrmand Karlsem' skal udnytte sin dygtighed på bolden i finalen. (Foto: Henrik Schou)
Kamilla 'Styrmand Karlsem' skal udnytte sin dygtighed på bolden i finalen. (Foto: Henrik Schou)

På den anden side kan Vilja Pedersen også få en nøglerolle centralt i banen for Ungdomsskolen Ry. Hvis hun skærer ind i banen, når Ry bygger op, kan de på den måde skabe numerisk overtal centralt. Det er måske den bedste måde at spille sig uden om 'Styrmand Karlsen' med det brede vingefang. Derefter kan Vilja søde ud på kridtet igen, blive sendt i dybden og udfordre Byskolens backs, hvor der bestemt er muligheder. De har ikke samme høje niveau som de offensive kræfter.

Nøgleduellerne

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

'Masken' skal forsøge at lukke ned for 'Turboen', mens 'Turboen' skal forsøge at komme uden om den stærke Ry-stopper.
Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

De kommer ikke hele tiden til decideret at stå over for hinanden, men det bliver interessant at se, hvem af dem der kommer til at lykkes med at få sat sine angribere i scene.
Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Slaget om midtbanen. To krigere, der hver især ligger og fordeler boldene. Den der får fordelt flest, skaber en klar fordel for sit hold.

1 af 2 Ungdomsskolen Ry holdt nerverne i ro i semifinalen og vandt straffesparkskonkurrencen. (Foto: Henrik Schou)
2 af 2 Frederiksborg Byskoles piger gjorde honnør til 'Styrmand Karlsen' i semifinalen og er nu klar til finalen. (Foto: Henrik Schou)