'Landsholds-Lars': Stadig stolt over sejren i skolefodbold

Tidligere landsholdsspiller Lars Jacobsen, der i dag er fodboldekspert på tv og i radio, husker tilbage på oplevelserne i Ekstra Bladet Skolefodbold med stolthed

Lars Jacobsen vandt Ekstra Bladet Skolefodbold med Sanderumskolen i 1993. Foto: TV2
Lars Jacobsen vandt Ekstra Bladet Skolefodbold med Sanderumskolen i 1993. Foto: TV2

Lars Jacobsen spillede 81 landskampe for Danmark og var med til både VM og EM. Han vandt fire mesterskaber med FC København og havde en fornem udlandskarriere i England, Tyskland og Frankrig.

Men den første helt store triumf kom allerede tilbage i 1993, da en purung Lars Jacobsen i 8. klasse vandt Ekstra Bladets Skolefodbold med Sanderumskolen fra Fyn.

- Jeg havde prøvet at vinde DM i ungdomsfodbold med OB på det tidspunkt, men oplevelsen med at vinde skolefodboldturneringen står endnu klarere i erindringen. Bare det at komme i Parken – Danmarks nationalarena – det var en oplevelse i særklasse, og det var jo næsten mytisk for enhver teenager med interesse for fodbold, siger Lars Jacobsen, der sagtens kan huske finaleoplevelsen den dag i dag:

- Det var en meget låst kamp, og jeg spillede angriber. Alligevel vandt vi 1-0 på en eftermiddag, hvor det lige så godt kunne have tippet modstanderens vej. Jeg spillede langt fra min bedste kamp i turneringen, men det betød ikke det fjerneste. Det var den samlede oplevelse, der står tilbage, siger Lars Jacobsen.

Et udklip fra avisen dagen efter guldet. Foto: Ekstra Bladet
Et udklip fra avisen dagen efter guldet. Foto: Ekstra Bladet

TV2 har været i gemmerne og har fundet et gammelt klip fra sejren.

Sammenhold på skolen
Selv om det var stort at betræde Parkens græstæppe for første gang, var det ikke selve finaledagen, landsholds-Lars husker klarest her 24 år efter triumfen.

Det var derimod det sammenhold, som blev skabt på Sanderumskolen og i lokalområdet i ugerne op til finalen.

- Jo flere kampe vi vandt, jo mere talte man om Ekstra Bladet Skolefodbold på vores skole. Da vi vandt semifinalen, blev der stort set ikke talt om andet op til finalen. Det gav en helt særlig stolthed på vores skole, og det er ganske sjældent, man får den fornemmelse, tror jeg, siger Lars Jacobsen og uddyber:

- Det hele summede af skolefodbold, og jeg har aldrig været i nærheden af sådan en sammenholdsoplevelse i min skoletid før eller efter. Det er jo også stadig den turnering, vi taler om, når vi mødes her et kvart århundrede senere. Jeg var på Sanderumskolen i forbindelse med VM i 2010, og her hang der stadig et holdbillede af os i glas og ramme fra 1993, siger Lars Jacobsen og fortsætter:

- Det er da ikke 8-tallet i fysik, jeg taler med mine tidligere klassekammerater om. Nej, det er vores drabelige kampe i Fynskredsen, busturen til Parken og overnatningen på hotellet. Jeg har prøvet meget i mit liv som fodboldspiller, men skoleturneringen var første gang, jeg prøvede noget virkelig stort og endda med gode klassekammerater - derfor hænger det fast i hukommelsen.

Sådan kan du følge finalerne

Fidusbamse og DM-medaljer
Lars Jacobsen vandt fire danske mesterskaber med FC København samt en pokaltitel med både FCK og OB. Sammen med alt det sølvtøj står i dag også en lille fidusbamse fra 1993. Og en medalje, der beviser, at Lars Jacobsen var en del af Danmarks bedste skolefodboldhold:

- Den lille, fjollede fidusbamse har sgu betydet meget for mig, og den står sammen med mine andre trofæer hjemme hos mine forældre. Oplevelsen i Ekstra Bladets Skolefodbold var uden tvivl årsagen til, at jeg senere kom på landsholdet, også selv om det kun var som højreback, lyder det fra en grinende Lars Jacobsen.