Masken

Johanne Søndergaard går til makronerne med maske på og hiver sine holdkammerater med

Johanne ’Masken’ Søndergaard er stærk både i luften og langs græsset. Masken bæres for at få tre brud på næsen til at hele. (Foto: Henrik Schou)
Johanne ’Masken’ Søndergaard er stærk både i luften og langs græsset. Masken bæres for at få tre brud på næsen til at hele. (Foto: Henrik Schou)

– Jeg føler mig lidt Batman-agtig, fortæller Johanne Søndergaard om den maske, der gør, at hun kan spille fodbold.

Thorsen vandt 'Danmark har Talent' og 250.000 i 2015. Nu glæder han sig til at komme og fyre den ved finalerne i Ekstra Bladet Skolefodbold. (Foto: Lizette Mikkelsen) Finalen Det bliver en fest

Derfor elsker hun den også rigtig højt. Den beskytter en næse, som er ved at vokse sammen efter tre brud, og gør, at hun kan gå ind i duellerne uden at frygte noget. Det er sådan, hun er som spiller: kompromisløs og frygtløs. Havde hun ikke haft masken, havde hun ikke kunnet være sig selv på banen. Derfor hænger de to uløseligt sammen, indtil næsen kan klare sig selv igen.

Åge Hareide under landskampen mod Island i marts i år. (Foto: Jens Dresling) Finalen Åge Hareide på tribunen

Højtråbende anfører
Selv en blind mand ville kunne opleve Johanne Søndergaard spille fodbold. Der er nemlig så meget lyd på pigen med masken, at man ikke kan undgå at høre hende. Hun dirigerer sine tropper i forsvaret og går selv forrest.

– Der er en vis ro i mig, og det spreder sig til mine holdkammerater. Det er vigtigt at hive folk op, og jeg plejer at råbe rigtig meget for at gøre det. Jeg er ikke bange for at råbe eller genert over min stemme, lyder det med et smil fra ’Masken’, når hun selv skal forsøge at sætte ord på sin højtråbende facon på banen.

Mathias 'Gårdejeren' Virkelyst er blandt de spillere, der skal spille finale på torsdag. (Foto: Henrik Schou) Finalen Quiz: Gæt en finalist

Hendes blik bliver seriøst og tonelejet en oktav dybere, når samtalen falder på hendes hverv som anfører. Hun tager opgaven dybt seriøst og er trænernes forlængede arm på banen. Hvordan forsvaret skal styres under kampen, er der ingen andre end hende, der har indflydelse på. I pausesnakkene bryder hun ind med sit syn på spillet. Alle lytter. Der er respekt omkring Ry-anføreren, og hun lever bestemt op til tilliden.

Tro flytter bjerge
Ungdomsskolen Ry har gennem turneringen vist spandevis af fightervilje og en tro på, at det aldrig er umuligt. For eksempel vendte de 0-1 til 2-1 allerede i anden kamp. Tre gange kom de bagud inden kredsfinalen, og alle tre gange formåede de at vende det til sejr.

Holdet følte sig undertippede mod Sct. Hans Skole i semifinalen, men fightede alligevel en finaleplads hjem. De har flere gange vendt truende nederlag til sejre og ligner et hold, der hviler i sig selv.

Frem med smartphone eller tablet og hold dig opdateret om Ekstra Bladet Skolefodbold. (Foto: Jonas Olufson) Finalen Sådan kan du følge finalerne

– Vi stresser aldrig. Kommer vi bagud, tænker vi stadig, at den står 0-0. Vi tror så meget på os selv, kender vores egne egenskaber og kender vores styrker og svagheder. Vi er et hold, der hviler i os selv. Vi står sammen, og folk vil dø for deres sidemand.

Med risiko
’Masken’ spiller dog med risiko i bageste kæde, hvor hun enten kan finde på at træde frem og støtte midtbanen, eller blive hængende for langt tilbage og dermed lukke mulighederne for at trække offside. Men uanset hvad hun gør, skal holdkammeraterne nok få det at vide. For hun råber, dirigerer og styrer. Både verbalt og fysisk vil hun gå forrest for Ungdomsskolen Ry i finalen.

Sådan ser forsiden ud! (Foto: Ekstra Bladet) Finalen Læs finaletillægget her