Sådan kommer du på landsholdet

De kritiske øjne: Det ser U-16 og 17 landstræner Thomas Frank efter hos talenterne

U-16 og 17 landstræner Thomas Frank overvåger hvert et skridt. (Foto: Henrik Schou)
U-16 og 17 landstræner Thomas Frank overvåger hvert et skridt. (Foto: Henrik Schou)

VILDBJERG (Ekstra Bladet):
- Jamen, jeg ser efter spillere, som stikker ud. Som er specielle, forklarer Thomas Frank, der er landstræner for de to første ungdomslandshold hos drengene. U-16 og U-1 - talenterne skal forbi Thomas, hvis de vil høre nationalsangen på en fodboldbane.

Sammen med fem andre på fuld tid finder de frem til de bedste af de bedste i Danmark. Toppen af poppen. De samles i talentcentre og til særlig træningen i store grupper. Senere er der stævner, hvor det spidser til. En slags eksamen. Her findes de 26-30 stykker på hver årgang, som er bruttotruppen. Til sidst udtages 18, kun de kan kalde sig landsholdsspillere.

Her er U-17 landsholdet

LÆS OGSÅ: Landsholdets store stjerne

Vi finder talentet
Der er en slags rød tråd i talentarbejdet, så de helt unge lærer at spille på den måde, som man gør helt oppe på A-landsholdet hos Morten Olsen. Men det starter hos Thomas Frank.

- Vi vil gerne have dem til at passe ind i vores stil. Som er den boldbesiddende spillestil. Og så skal de være gode teknisk, taktisk, fysisk og mentalt. Vi skal være dygtige på bolden og kunne håndtere den under pres og i små rum.

Der er så meget fokus på at støve talenterne op, at Thomas er rolig i forhold til at misse en stjerne et sted:

- Jeg vil blive meget overrasket, hvis der kommer nogen udenom og bliver A-landsholdsspiller. Vi har helt styr på de unge, fra de er 14-15 år. Vi ved ikke, hvem af dem der slår igennem. Men vi ved med stor sikkerhed, at det bliver en af dem, vi har haft gennem vores talentsystem.

Se fotos fra U-17 samlingen HER

Den røde tråd
Netop det system håber at kunne skabe en til to A-spillere pr. årgang. Men mange kommer slet ikke så langt. De fleste. Meget få går hele vejen.

- Det er vigtigt at passe skolen, for kun få klarer den, så fodbold kan blive deres levevej. Det er også vigtigt at have noget andet i livet at gå op i. Hvis du præsterer godt, og træner godt i lang nok tid, så får vi også øje på jer, lyder landstrænerens gode råd til de mange talenter i Ekstra Bladet Skolefodbold, som han følger tæt.

LÆS OGSÅ: Toptræner til skolefodbold

Så blev der stille
Da Ekstra Bladet er på besøg ved U-17 samlingen i Vildbjerg skal spillerne se Real Madrid-Ajax i Champions League. Thomas gik over til spillerene ved middagsbordet og sagde:

- For tre år siden sad Christian Eriksen og Nicolai Boilesen her ved det her bord og spiste middag. Om lidt spiller de Champions League mod Real Madrid. Det synes jeg, I skal tænke over, drenge....

Så blev de ellers kække og friske drenge stille.

De var de bedste
- Mine bedste spillere har været Eriksen og Boilesen, det er mit fjerde U-17 landshold. Victor Fisher fra Ajax kan blive den næste store stjerne, hvis han fortsætter den gode udvikling

Lige nu og her gælder det de kommende tre hjemmekampe som kvalifikation til EM.

- Det er en svær pulje. Italien, Cypern og Østrig. De to bedste går videre, det skal vi med til, siger Thomas med stålfast blik.

Første kamp er mod Italien onsdag kl.18 på Hvidovre Stadion. Se U-17 landsholdets program HER

Bliv fan på Facebook