TV: 'Masken' markerede sig

Anføreren gik forrest: Ledte sine tropper i finalen

Johanne skriger glæden ud efter kampen. Her må Sofie Holm acceptere lidt råben. (Foto: Henrik Schou)
Johanne skriger glæden ud efter kampen. Her må Sofie Holm acceptere lidt råben. (Foto: Henrik Schou)

ODENSE (Ekstra Bladet): - Jeg føler mig lidt Batman-agtig, lyder det med et grin fra Johanne Søndergaard, som på grund af masken hun bærer, har fået samme øgenavn.

Det har hun det helt fint med, for hun er rigtig glad for masken, som ikke bare giver hende mulighed for at spille fodbold på trods af flere brud på næsen, men som også får hende til at føle sig robust.

Johanne i indmarch kort før kick-off. Hendes maskine giver en dobbelt betydning, når hun slår til som forsvarsspiller: Hun markerer sig selv og sine modstandere. (Foto: Henrik Schou)
Johanne i indmarch kort før kick-off. Hendes maskine giver en dobbelt betydning, når hun slår til som forsvarsspiller: Hun markerer sig selv og sine modstandere. (Foto: Henrik Schou)

Robust var hun så sandelig også i semifinalen mod Sct. Hans Skole, hvor Ungdomsskolen Ry endte med at trække sig sejrrigt ud efter 0-0 i ordinær spilletid og forlænget og en dramatisk afgørelse fra straffepletten.

Ry-pigerne kan nu se frem mod en tur til Odense. (Foto: Henrik Schou) Fyn Drama: Ry i finalen på straffe

Stolt af clean sheet
Den ordinære og forlængede spilletid bød ikke på scoringer fra hverken det ene eller det andet hold. Rys forsvarskrumtap Johanne ’Masken’ Søndergaard var naturligvis tilfreds med clean sheetet i den ene ende, hvor hun og holdkammeraterne holdt et yderst farligt Sct. Hans-hold fra fadet.

- Jeg gjorde det jeg skulle. Jeg fik lukket ned og de fik ikke scoret, så det er jeg rigtig stolt af. De har en målscore på 60-1, så det er flot at holde nullet. Min makker Signe og jeg gjorde det rigtig godt sammen. Vi ved hele tiden hvor hinanden er. Vi er rigtig gode til at kommunikere og det gør det meget lettere, forklarer Johanne efter kampen.

Hun fik relativt let lukket ned for turneringens topscorer Ida Eriksen, som havde en regulær offday, og slet ikke bød ind med hvad vi har været vant til i turneringen. Hun blev aldrig for alvor farlig, driblingerne sad ikke i skabet, og så stod ’Masken’ meget ofte i vejen.

Der var generelt for lidt bid i Sct. Hans-offensiven i dag, og derfor lykkedes det dem ikke at holde deres ellers imponerende scoringsstime.

En af mange gode, hvor 'Masken' stod i vejen for Katrine 'Kometen' Andreassen fra Sct. Hans Skole. (Foto: Henrik Schou)
En af mange gode, hvor 'Masken' stod i vejen for Katrine 'Kometen' Andreassen fra Sct. Hans Skole. (Foto: Henrik Schou)

Tilskuerne er klar. (Foto: Nanna Karlsen) Fyn SLUT: Ry sejrer i tæt semifinale

Den hårde type
Men 'Masken' var også en del af grunden til at det var så svært for hjemmeholdet i Odense. Hun placerede sig godt og skånede ingen - heller ikke sig selv - i duellerne.

- Jeg er ikke bange for at gå hårdt til min modspiller. Jeg spiller med det jeg synes er rimeligt, men jeg er lidt den hårde type, der tackler igennem. Men jeg tænker mig også om. Jeg er meget fokuseret på ikke at buse, men bare tage det stille og roligt. Det er vigtigt ikke at stresse. Hvis man går i panik, løber modspilleren bare forbi og så har man tabt den duel.

Selvom hun ikke buser frem, forlader hun alligevel sin bagkæde ind i mellem. Det kan skabe plads, men Johanne forklarer det som et taktisk træk, fordi modstanderen kun spillede med én angriber.

- Jeg prøver at give opbakning til midtbanen. De spillede kun med én angriber, så jeg fik lov at være den frie mand. Så måtte jeg op og støtte, når der var behov for det. Jeg har en meget fri rolle i forhold til hvor jeg må løbe hen, men det er også det der gør, at jeg placerer mig så godt. 

Hun er heller ikke nervøs for det bagrum hun efterlader, for hun stoler på sine medspilleres hurtighed og evne til at dække området. Men det er med en vis risiko, for hvis Ungdomsskolen Ry møder et hold, der formår at udnytte bagrummet, kan det være nøglen til at slå dem. Det er i hvert fald vigtigt at komme uden om 'Masken', ellers bliver det svært.

Solbjørk Hansen (lilla) prøver at komme forbi - men forgæves. (Foto: Henrik SchoU)
Solbjørk Hansen (lilla) prøver at komme forbi - men forgæves. (Foto: Henrik SchoU)

Fremme på banen er de også glade for at have så sikker en spiller i forsvaret:

- Johanne er sådan en, man bare stoler på. Man stoler på, hun redder bolden til sidst, og i dag var hun bare vanvittig. Hun tog simpelthen så mange bolde. Vi er helt vildt trygge ved at have hende nede bagved, forklarede offensivspiller Frederikke Kristensen efter kampen.

Næsen mod målet. Og masser af plads. Sådan var det ofte for Frederikke på kanten. (Foto: Henrik Schou) Fyn TV: Frederikke med fart på

Også på banen blev glæden skrålet ud. (Foto: Henrik Schou) Fyn TV: Hør Ry-pigernes mestersang efter finaleplads

Varemærket: Fight
Der hersker ingen tvivl om, at Ungdomsskolen Ry har et varemærke, der hedder fight. Johanne Søndergaard går forrest og viser vejen. Hun forsøger hele tiden at hive sine holdkammerater med op og tager sit hverv som anfører meget seriøst. Tonelejet bliver lidt dybere, når snakken falder på det lysegrønne bånd.

- Anførerbindet betyder utroligt meget for mig. Hver gang jeg kigger på det, bliver jeg mindet om at jeg skal have gejst på. For lige så snart jeg begynder at hænge med mulen, begynder de andre også at hænge med mulen.

 - Jeg er meget bevidst om mit ansvar. Trænerne lægger også meget over på mig, for de stoler også på at det jeg gør er rigtigt. Spillerne lytter til mig og gør hvad jeg gør. Forsvaret er mit felt og det får jeg fuldstændig lov til at styre. Der bliver ikke dirigeret eller råbt noget fra sidelinjen, det er mig der gør det, forklarer forsvarsgeneralen.

Mens 'Masken' kæmpede i den ene ende, fightede holdets store profil 'Fighter-Vilja' i den anden ende. Men ikke meget lykkedes for den fodrappe kant. Sct. Hans-pigerne var meget opmærksomme på hende og havde dobbeltdækning på hende hele tiden. Ofte så det også ud til, at Vilja arbejdede lidt for langt tilbage i banen defensivt, så hun ikke kunne nå med frem, når Ungdomsskolen Ry slog kontra.

'Fighter-Vilja' i et raid fremad skarpt forfulgt af Anna Hyldig (lilla), som havde en fantastisk solotur sent i kampen. (Foto: Henrik Schou)
'Fighter-Vilja' i et raid fremad skarpt forfulgt af Anna Hyldig (lilla), som havde en fantastisk solotur sent i kampen. (Foto: Henrik Schou)

I den forlængede spilletid viste hun dog, at hun ikke har fået øgenavnet for sjov. Efter en længere tur i græsset med et knæ, der gjorde ondt, spillede hun sit hold til flere muligheder i den anden ende. Hun og holdkammeraterne viste, at holdets helt store varemærke er fight.

Sarah med vanligt overskud og præcise afleveringer. I semifinalen var det dog ikke nok mod Ry. (Foto: Henrik Schou) Fyn TV: Anfører tog ansvar efter nederlag

Forløsende bunkejubel
Da det hele skulle afgøres på straffespark, var det en flok nervøse piger fra begge hold, der tog opstilling på midten af banen. Johanne Søndergaard forsøgte at berolige sine holdkammerater og vise overskud som anfører, selvom hun ikke skulle sparke selv.

- Jeg er ikke så god teknisk. De andre er bedre teknisk. Men jeg ville heller ikke have nerverne til det. Jeg ville sparke 100 meter forbi tror jeg, siger hun med et smil.

I stedet var der andre, der skød forbi mål og det endte med en snæver 3-2-sejr til Ungdomsskolen Ry efter straffesparkskonkurrencen.

 - Der var helt vildt mange der brændte. Vi var også ude i straffesparkskonkurrence sidst og der var vidst kun én der brændte. Det kan måske have noget at gøre med at det var en semifinale og finalen pludselig kom så tæt på. Vi kunne selv afgøre det. Det var et kæmpe pres på dem, der skulle skyde. Fem ud af 14 spillere, der stod med hele ansvaret.

 - Først blev jeg faktisk i tvivl om vi måtte løbe ind og om vi havde vundet. Jeg kunne slet ikke huske hvem der havde scoret og hvem der havde brændt. Men da folk begyndte at løbe, gik det op for mig. Men det er ikke til at forstå. Vi står i finalen nu.

Prøv lige at se det anførerbind. Det sidder lige, hvor det skal. (Foto: Henrik Schou)
Prøv lige at se det anførerbind. Det sidder lige, hvor det skal. (Foto: Henrik Schou)

Ry-pigerne var også i straffesparkskonkurrence i kvartfinalen, hvor de også endte med at hive sejren i land. Begge gange er 'Fighter-Vilja' gået ind på kassen og har vist ansvar på den måde. Hun står og basker med armene på stregen og lykkedes altså endnu en gang med at forstyrre skytterne. Til gengæld var hendes eget straffespark meget symptomatisk for hendes kamp i dag. Efter et lidt underligt tilløb, ramte hun bolden skidt og sendte den et godt stykke forbi mål.

- Jeg synes det er kæmpestort af dem der sagde ja til at skyde. Det har jeg virkelig respekt for. Når man brænder bliver man selvfølgelig ked af det, men det er også vigtigt at man kommer videre. Og når vi så vinder i dag, betyder det ikke så meget. Så skyder de nok igen næste gang, siger anfører Johanne. Og mon ikke hun har ret.

Se og hør Johannes reaktion umiddelbart efter afgørelsen:


Lige efter slutfløjt. (Foto: Henrik Schou) Fyn TV: Liva og glade dage

Spiller lidt gammeldags
'Masken' understreger flere gange i løbet af interviewet, at det handler om at fighte og om at levere. Det polerede fodboldspil må komme i anden række. Sådan lød det også fra holdets træner inden den forlængede spilletid, hvor han sagde, at spillet gerne måtte være grimt, men effektivt.

- Det er nok en lidt gammeldags måde at spille på, men det fungerer rigtig godt for os og vi lukker ikke ret mange mål ind. Det er effektivt, men ikke altid lige kønt, lyder det samstemmende fra Johanne.

Og det ér effektivt. For Johanne og Ungdomsskolen Ry står i finalen, som spilles torsdag 28. april i Odense. Her vil Ry-pigerne ikke ændre revolutionerende ting, men fortsætte med de dyder, der indtil videre har bragt dem blandt de to sidste pigehold i verdens største skolefodboldturnering.

- Det var et fantastisk hold vi mødte i dag, men vi formåede at vinde over dem. Vi kan ikke nå at ændre så meget på vores eget spil, men må kigge på modstanderen, for det er en ny modstander i finalen. De har nogle andre styrker og svagheder, som vi skal forberede os på.

- Men vi kommer fortsat til at spille på dyderne med gejst og fightervilje. Der er aldrig nogen, der slår op i banen. Dem der sidder ude  og måske ikke spiller så meget, fighter røven ud af bukserne, når de kommer ind. Alle er stolte og alle sætter holdet over sig selv. Det er kollektivet vi kæmper for.

Det bliver så vildt!
Det var vigtigt for anfører Johanne, at holdkammeraterne ikke havde hovederne fulde af finale i dagens semifinale. Så havde de nemlig ikke kunne præstere. Fodbold handler i høj grad om at være klar mentalt, fortæller en reflekteret forsvarsgeneral.

- Fodbold handler selvfølgelig om benene, men det handler virkelig også om hovedet. Tænke klogt, tænke spillet, tænke placeringer.

- Det var vigtigt at vi ikke tænkte på finalen i dag. Hvis vores hoveder havde været fyldt op med finale, havde vi ikke kunne spille ordentlig fodbold.

Også i jubelscenerne gik 'Masken' forrest. (Foto: Henrik Schou)
Også i jubelscenerne gik 'Masken' forrest. (Foto: Henrik Schou)

Men NU må Ry-pigerne gerne begynde at glæde sig. Og det gør de, og 'Masken', også i høj grad.

- Det er helt fantastisk. Det er så vildt. Jeg er i gang med at ringe rundt til alle jeg kender, for at fortælle det. Hele vores skole kommer og ser os. Det er helt sindssygt, lød det fra en lykkelig Johanne, der blev helt rundt på gulvet, hver gang snakken faldt på næste uges finale.

Der er dog ingen tvivl om, at hun nok skal være der på næste torsdag. Hovedet er godt skruet på Johanne Søndergaard og hun vil gøre alt for at lede sine holdkammerater til guldmedaljer.

Hør også Johanne fortælle om sjove ritualer inden kamp: