Guld-Harald til finalerne i 2014

Eventyrligt besøg: Afdøde Harald Nielsen kastede guldglans over Farum Park i fjor

Harald Nielsen overrakte sammen med Jan Jensen, sportskommentator for Ekstra Bladet, figher-pokalen til Christoffer Marcussen fra Nordstjerneskolen. (Foto: Lars Poulsen)
Harald Nielsen overrakte sammen med Jan Jensen, sportskommentator for Ekstra Bladet, figher-pokalen til Christoffer Marcussen fra Nordstjerneskolen. (Foto: Lars Poulsen)

Se klip nederst fra finalerne i Farum i 2014, hvor Harald Nielsen var forbi og også uddelte en pris

Natten til tirsdag døde Guld-Harald - eller Harald Nielsen, som hans borgerlige navn var - efter længere tids sygdom. Han blev 73 år.

Bolognas hjemmeside hylder Harald Nielsen en sidste gang (Foto: Camilla Stephan) Italiensk fodbold - 12. aug. 2015 - kl. 11:46 Bologna mindes Guld-Harald: Farvel mester

Bombede løs ved OL
Født i 1941 nåede han desværre aldrig at være med i Ekstra Bladet Skolefodbold. Der var turneringen lige lidt for sent ude. Da den slog dørene op i 1961, havde Harald allerede taget den store fodboldverden med storm, var blevet topscorer til OL i 1961 og var skiftet til Bologna i Italien, hvor han blev fuldtidsprof og en legende. Bare se, hvordan de hædrer ham på Facebook:

Se også: Elkjær: Harald banede vejen for os andre Harald Nielsen i den Bologna-trøje, han kom til at spille i efter OL 1960 (Foto: Camilla Stephan) Landsholdsfodbold - 12. aug. 2015 - kl. 06:56 Derfor hed han Guld-Harald

Efter sin aktive karriere gjorde han også et kæmpe arbejde i fodboldens navn. I 1977 forsøgte han at få indført professionel fodbold i Danmark sammen med Helge Sander - året efter indførte DBU netop det. Først i 1990'erne var han en af mændene bag grundlæggelsen af FCK, som i dag er Danmarks store fodbold-flagskib.

Fodbold-legenden Harald Nielsen og hustru Rudi. (Foto: Jan Sommer) Landsholdsfodbold - 12. aug. 2015 - kl. 01:37 Sådan mindes vi Guld-Harald

Hans død har påvirket hele fodbold-Danmark.

— Det er meget, meget sørgeligt. Jeg vidste godt, han var syg, men ligesom alle andre synes jeg, det er en meget trist nyhed, siger Preben Elkjær.

— Jeg kan huske, at jeg for 25-30 år siden landede i lufthavnen i Bologna og sad på en café, og så kom der en hen og spurgte, hvor jeg var fra. Da jeg sagde Danmark, så udbrød han straks 'Harald Nielsen!!!', siger Simonsen.

— For min generation var han en kæmpe stjerne. Dengang var der ikke jo ikke samme mængde fodbold på tv som i dag, hvor det nok er svært at forestille sig, hvor stor et navn Harald egentlig var, siger Olsen i en pressemeddelelse fra DBU.

Kastede guldglans over finalerne
Så sent som i foråret 2014 tog han turen fra hjemmet nord for København for at deltage i finale-arrangementet i Ekstra Bladet Skolefodbold. Dengang blev det afholdt på  Farum Park, og det stod med det samme klart, at alle vidste, hvem den tidligere Frederikshavn-angriber var. Hvis de yngre på stadion ikke havde set ham spille, havde de enten hørt om ham fra forældre og bedsteforældre - eller læst om ham i medierne.

Se også: Elkjær: Harald banede vejen for os andre

Se også: Se alle fotos fra finalerne

Således var Nordstjerneskolen, som netop har hjemme i Frederikshavn, særdeles glade for, at Guld-Harald kom forbi.

Se dem få en signatur til samlingen fra legenden

</p><p><a href="https://ekstrabladet.dk/skolefodbold/finalen/article4691859.ece" id="_e603d83b-224d-4882-8e96-3d97fab794f1">Guld-Harald med til guld-brag</a></p>

1 af 3 Harald Nielsen i Bolognas farver. (Foto: Camilla Stephan)
2 af 3 Preben Elkjær sammen med Harald Nielsen under Dansk Fodbold Awards i 2010. (Foto: Lars Poulsen)
3 af 3 Harald Nielsen overrakte sammen med Jan Jensen, sportskommentator for Ekstra Bladet, figher-pokalen til Christoffer Marcussen fra Nordstjerneskolen. (Foto: Lars Poulsen)