TV: 'Kongen' afgjorde slaget

Ti stille og spil bolden: Jacob Kongsmark vil gerne spille alle pladser selv

Jacob 'Kongen' Kongsmark tog chancen med saksesparket tæt på mål.  Foto: Henrik Schou
Jacob 'Kongen' Kongsmark tog chancen med saksesparket tæt på mål. Foto: Henrik Schou

HEDENSTED (Ekstra Bladet): Eksamenstiden nærmer sig for de ældste elever. Man kan kun håbe, at drengene i dagens kvartfinale kommer til at klare sig bedre til den tid, end de gjorde i den vigtige kamp i Ekstra Bladet Skolefodbold. Kønt var det godt nok ikke for nogen af de to hold.

Stjernevejskolen tog mod Farsø Skole i den dyst, de havde ventet på hele den triste vinter. Alle burde derfor have sprudlet af spilleglæde, kampgejst og vilje. Men ak, nej. Det lignede mest af alt en ørkenvandring uden vand, hvor Stjernevejskolen efter 1-1 i ordinær tid skulle hen i de døende minutter for at få 3-1-sejren i hus.

Se også: Galleri: Stjernevejskolen - Farsø Skole

Ansæt en tolk
Ekstra Bladet havde forudset en spændende kamp med garanti for mål fra især hjemmeholdet, som i efteråret imponerede med hele 61 kasser mod gæsternes sølle 18. Favoritværdigheden lå også på de målfarlige knægte, der tidligere har vist flot og hurtigt opspil, hvor få berøringer og sikkerhed foran kassen har været nøgleord. Det var åbenbart kun i 2016.

Pludselig lignede holdet en flok spejdere uden kompas, der bare gerne ville hjem i hytten og få varmen. Det kunne være blevet rigtig dyrt, hvilket de ellers tidligt blev advaret om, da det rystende usikre forsvar blev overlistet i luften af en modspiller på næsten flade fødder. Mads Roed kunne helt fri stå lige foran mål og med hovedet omsætte et frispark til den overraskende Farsøføring tidligt i kampen.

Og det selv om de to bagerste spillere hos hjemmeholdet ligner basketball-spillere i højden. Helt utilgiveligt at lave den slags fejl, men det skete flere gange og kunne have kostet det hele senere, da samme spiller igen med hovedet kunne have gjort det onde stik mod spil og chancer. Der er virkelig, virkelig noget at rette op på i et forsvar, som ikke har den mindste kommunikation. Udefra ligner det, at de ikke forstår hinanden. Taler kinesisk, italiensk og svensk.

Blikket for spillet er der uden tvivl hos 'kongen', det kniber mere med at holde samme fokus på pladsen. Foto: Henrik Schou
Blikket for spillet er der uden tvivl hos 'kongen', det kniber mere med at holde samme fokus på pladsen. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: Tog ikke den lige Stjernevej
Rasende krøltop

Lige efter 0-1-scoringen var Stjernevejskolens anfører også langtfra imponeret og uddelte en af utallige skideballer. Denne gang mod det sovende forsvar.

- Vi vidste jo godt, de ikke var ret store, og vi har nogle lange hyl på holdet. Men ved deres mål blev det bare ikke brugt til noget, der manglede lyd og kommunikation. Ingen skal kunne stå så fri, det må bare ikke ske, lød det kontant fra Jacob Kongsmark.

Den lyshårede krøltop har helt ret, den slags er utilgiveligt for alt over mikroputter.

- Det holdt lige hårdt nok. Men der skal også være lidt spænding i det, så tilskuerne ikke går før tid, forsøgte han efter kampen at joke. Men det var ikke sjovt - heller ikke at se på.

Kvartfinalen burde aldrig nogensinde været endt i forlænget spilletid, hertil var forskellen på de to hold alt, alt for stor. De grønblusede havde bolden i 75-80 procent af tiden, men uden at omsætte det til noget farligt.

- Boldbesiddelsen er bare ikke altid afgørende, erkendte kaptajnen.

Et par modstandere på nakken er ingen hindring.  Foto: Henrik Schou
Et par modstandere på nakken er ingen hindring. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: Forsvarsspiller: Vi lærer efter hver kamp
Pigerne bedre end drengene

- Vi burde jo have afgjort den tidligt i ordinær tid. Vi havde det hele, men den sidste aflevering manglede, lød den ærlige analyse.

Han forsøgte ikke at finde på dårlige forklaringer:

- Der er ingen undskyldninger, for vi kender hinanden rigtig godt fra træninger med det her hold og fra vores tid i den lokale klub Hedensted IF. Nu er jeg sammen med et par af de andre rykket til AC Horsens, men vi har spillet masser af kampe sammen.

- Niveauet i dag var bare ikke højt nok.

Det kan vi alle på og udenfor banen nikke ja til. Men der stod selvfølgelig også meget på spil. En semifinale i verdens største skoleturnering for det første. Men skolens pigehold vandt jo i går deres kvartfinale, så håneretten var der også:

- Der var pres på, nu da pigerne var gået videre. Vi har en intern konkurrence med dem, og den nægter vi bare at tabe!

Se også: Mr. Skolefodbold: De vinder tirsdag

Kæfter op

Jacob selv var nok den spiller, der over hele kampen rørte bolden mest. Han var nemlig her, der og over det hele på banen. Forsvar det ene øjeblik og spidsangriber det næste. Teknik og spilforståelse er der tydeligvis i glimt, det blev bare ikke omsat til noget farligt. I stedet et uhæmmet antal fejlafleveringer over 80 - firs - minutter og medspillere, der ikke løb i dybden eller brugte banens bredde.

Præcis som i kredsfinalen spillede de stort set kun op langs venstre side, den højre del af græsset fik som regel fri.  Det giver ingen mening.

- Jeg prøvede at få de andre til at forstå, at vi skulle have færre boldberøringer og løbe i position. Så er vi bedst. I det flydende og hurtige spil mod kassen. De så man jo også ved de to sidste scoringer.

Igen har den blonde kaptajn ret. For lige netop i de to situationer kørte det. Men hvor skulle vi dog alle bare så grueligt meget igennem, før det fes ind.

Han tager det gule anførerbind alvorligt og lever sig virkelig ind i rollen som indpiskeren. Endda også under pausesnakkene hvor kun få lyttede til træneren. Ude på banen kører motormunden konstant.

- Normalt kæfter jeg ikke så meget op. Men jeg var oppe at køre over, at vi ikke spillede som i efteråret. Vi kan jo godt.

Se også: Galleri: Stjernevejskolen - Farsø Skole

Også for de blinde
Jacob Kongsmark er den slags spiller, man lægger mærke til. Han er med i det meste, og selv de blinde kan følge med, fordi munden kører og kører. Efternavnet og spillestil har lagt grundstenene til det naturlige øgenavn: 'Kongen'. For ofte lignede han desværre bare en lille prins, der havde en skidt dag på tronen sammen med resten af hoffet. Der er plads til forbedring frem mod semifinalen, som spilles lige efter påske (18 eller 19.april).

Men i glimt viste 'Kongen' sin klasse. Især da han fuldt fortjent fik lov at score det vigtige 2-1-mål, da han stod helt fri inde foran mål og kunne sætte foden på et indlæg og hamre bolden op i nettaget. Billederne taler for sig selv:

Bolden har netop rusket i nettaget, skriget kan høres ud over stadion.  Foto: Henrik Schou
Bolden har netop rusket i nettaget, skriget kan høres ud over stadion. Foto: Henrik Schou

Endelig noget jubel og gejst at se på, skønt.  Foto: Henrik Schou
Endelig noget jubel og gejst at se på, skønt. Foto: Henrik Schou

Noget af en forløsning at sætte den scoring ind efter så stort et overtag på banen. Victor Kubel havde flot hamret den ind til 1-1 og fik til slut lov at trille 3-1-scoringen ind også.

Anføreren er helt klart nødt til at finde ud af, hvor hans plads på banen skal være. De andre har jo ingen ide om, hvor de skal finde ham, når han konstant smutter fra den plads, han var på ved sidste angreb.

- Jeg er 'Mr.Totalfodbold', der gerne vil være med over det hele. Det gælder jo om at have størst mulig indflydelse på kampen. forklarer han med det store smil på læberne.

Den går bare ikke så langt fremme i Ekstra Bladet Skolefodbold. Der skal alle kende deres pladser og holde aftalerne.

Se også: TV: Her lukker og slukker Stjernevejen

Smidt ud af dommeren
Nu har holdet et par uger til at få lavet nogle aftaler, der kan vaske pletten af tavlen og vist deres sande jeg frem.

- Vi havde glædet os helt vildt siden sidste kamp. Alle har talt om det her i over fire måneder, måske var vi overtændte og ville det for meget.

Sådan kunne det godt se ud nogle gange. Og så alligevel ikke. For SÅ langt inde i verdens største skoleturnering, hvor alle spiller fodbold til hverdag, skal man være i stand til at lave om på planerne undervejs. Når man igen og igen har spillet lige ind i fødderne på den samme stillestående forsvarer, så må man jo forsøge noget nyt.

Det er anførerens opgave at dirigere tropperne, når dommeren har fløjtet op. Han skal gå forrest. På den gode måde.

Dumt, dumt og mere dumt.  Foto: Henrik Schou
Dumt, dumt og mere dumt. Foto: Henrik Schou

Ikke som kort inde i anden halvleg af den forlængede spilletid ved 2-1, hvor 'Kongen' så gult og røg ud 10 minutter. Altså resten af kampen og derfor ikke kunne sparke straffe, hvis der var blevet udlignet. Han kom for sent og med stor kraft ind i en tackling med den dygtige keeper, som på det tidspunkt havde kontrol over bolden.

- Vi var jo foran i den forlængede. Det var dumt af mig. Jeg var sur på mig selv på vej ud af banen, lød det endnu en gang ærligt fra 'Kongen'.

Det sagde han selv om det gule kort:

Lektier for hjemme
Stjernevejskolen får forhåbentlig talt ud om taktikken inden påske. Forsvaret sejler nogle gange, der er for store og tomme rum på midtbanen, og så er der altså to langsider på en fodboldbane at angribe på. Drengene er gode med bolden og kan godt spille rasende hurtigt, når det slår dem.

Lasse Rode ude på fløjen kan løbe fra de fleste med bolden og lægge den ind over, og Kubel-tvillingerne har turneringen igennem vist klassen også. Kombineret med 'Kongen' som spilfordeler kan det blive godt. Kan. For det var det ikke i kvartfinalen, og det ved de også godt selv.

Heldigvis var de ærlige efter sidste fløjt.

- Vi skal holde os til det, vi er gode til. Det hurtige spil med få 'touch' og bare direkte mod netmaskerne, fortæller Jacob og uddyber:

- Det skal vi bare tilbage til i semifinalen, hvis vi skal have den kæmpe oplevelse med, det vil være at snuppe billetterne til finalen.

Den spilles igen i år i Odense. 27.april. Der er længe til, heldigvis for Stjernevejskolen. De har lige lidt lektier for hjemme inden da.

'Kongen' havde forberedt en særlig jubelscene efter sin scoring:

Se også: TV: Imponerede i nederlagets stund

Det kunne have været årets kasse.  Foto: Henrik Schou
Det kunne have været årets kasse. Foto: Henrik Schou

Se også: Anden semifinalist er fundet

Se også: Sådan gik finalerne i Odense

1 af 5 Ellevild jubel over 2-1-scoringen, der lukkede kampen. Foto: Henrik Schou
2 af 5 Fair Play - sådan! Foto: Henrik Schou
3 af 5 Lækker boldkontrol fra den dygtige midtbanespiller Rasmus Schmidt. Foto: Henrik Schou
4 af 5 Gæsternes klart bedste spiller sammen med keeperen viste lækre sager på midten. Foto: Henrik Schou
5 af 5 Jacob 'Kongen' Kongsmark tog chancen med saksesparket tæt på mål. Foto: Henrik Schou
Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere