TV: 'Nordstjernen' blev slukket

Ry er semifinaleklar: Der måtte forlænget spilletid og straffespark til

Christina 'Nordstjernen' Pedersen (gul) og resten af Vester Hassing måtte se sig slået af 'Fighter-Vilja' (blå) og Ungdomsskolen Ry. (Foto: Henrik Schou)
Christina 'Nordstjernen' Pedersen (gul) og resten af Vester Hassing måtte se sig slået af 'Fighter-Vilja' (blå) og Ungdomsskolen Ry. (Foto: Henrik Schou)

Comeback-holdet fra Ungdomsskolen Ry gjorde det igen. Efter at have været bagud 1-0 ved pausen, vendte kollektivet med den stærke moral igen-igen en afgørende kamp og vandt efter forlængelse og straffesparkskonkurrence. Christina 'Nordstjernen' Pedersen lyser ikke længere over årets turnering.

Se kampfakta her.

Intenst drama hele vejen
De 400-500 fremmødte tilskuere fik smæk for skillingen fra start til slut, inklusive de 20 minutters ekstra tid og straffesparksafgørelse.

Mens holdene på banen og i omkampen var helt lige og ingen vinder fandt, var Ry bedst fra pletten og med 4-2 på sidste spark af Camilla Højgaard blev Vester Hassings sidste spark overflødigt. Ry vandt samlet 5-3 og er i semifinalen.

På lægterne var der sågar folk i træerne. (Foto: Henrik Schou)
På lægterne var der sågar folk i træerne. (Foto: Henrik Schou)

  Ungdomsskolen Ry er klar til semifinalen! (Foto: Glenn Vittrup) Jyllandnord Ungdomsskolen Ry i semifinalen efter straffespark

Stærke defensiver
Kendetegnende for begge hold var deres stærke forsvar, som hos gæsterne var domineret af sweeperen Christina 'Nordstjernen' Pedersen, som gennem sit blændende blik for spillets udvikling, konstant i første halvleg kom på tværs og fik reddet stumperne bag sine to backs og to midtforsvarere. Ry-angriberne formåede ikke at overrumple hende, bortset fra én gang, hvor Vilja Pedersen fra Ry spænede i dybden i venstre side, men skød lige forbi.

I den anden ende var Johanne Søndergaard krumtappen i fire-mands forsvaret, hvor hun i midten suppleredes meget fint af Signe Stentoft og på kanterne af Savannah Sørensen og Camilla Højgaard. De havde et tilsvarende godt greb om defensiven, bortset fra knap fem minutter mod halvlegens slutning, hvor gæsterne pressede på og endda fik scoret to gange, men det ene blev underkendt for offside.

Johanne Søndergaard (med masken) styrede Ry-forsvaret med hård hånd. (Foto: Henrik Schou)
Johanne Søndergaard (med masken) styrede Ry-forsvaret med hård hånd. (Foto: Henrik Schou)

  Jyllandnord Galleri: Bagom første pige-kvartfinale

Midtbanekrigeren
Umiddelbart lå det til, at Ry havde en spiller mere på midten end Vester Hassing, der spillede med 'Nordstjernen' som den ekstra gardering bagerst, men det så man aldrig i spillet. Den normalt stærke Ry-midtbane med Karoline Thorpstrup og Sofie Holm blev udmanøvreret af Vester Hassings Sofie Pilegaard og Sophie Nielsen. Dog blev slaget på midten aldrig vundet endegyldigt og slet ikke via smukt, poleret fodboldspil. Vinterpausen havde sikkert en del af skylden for at kampens kendetegn i langt højere grad blev infight og lange bolde fremad, så defensiven kunne rykke op.

Sophie Nielsen og Karoline Thorpstrup. (Foto: Henrik Schou)
Sophie Nielsen og Karoline Thorpstrup. (Foto: Henrik Schou)

  Ungdomsskolen Ry sejrede efter straffesparkskonkurrence. (Foto: Henrik Schou) Nyheder SLUT: Ry klar til semifinale efter straffespark

Det var dog alligevel Vester Hassings midtbane, der satte trumf på, da holdet via et par snævre et-to pasninger fik spillet Maria Pedersen fri i højre side, men hendes tværpasning til Ida Christensen og det efterfølgende mål fik ikke lov at tælle på grund af offside. Gæsterne fastholdt dog presset og Ry-anfører Johanne Søndergaard måtte give et hjørnespark, for at redde situationen efter en misforståelse i forsvaret umiddelbart efter.

Dødboldsspecialisten Sophie Nielsens indlæg gik i kassen ved nærmeste stolpe via en Ry-forsvarer til 1-0 efter knap 25 minutters spil. Første hjørnespark til gæsterne, men effektivt udnyttet. Det viste sig senere hen, at Vester Hassings hjørnespark var hyperfarlige hver eneste gang Sophie Nielsen lagde bolden ind, men i dag blev det kun til denne ene scoring.

Sophies skarpt sparkede hjørnespark går i mål. (Foto: Henrik Schou)
Sophies skarpt sparkede hjørnespark går i mål. (Foto: Henrik Schou)

Jubel hos Vester Hassing-pigerne efter scoringen til 1-0. (Foto: Henrik Schou)
Jubel hos Vester Hassing-pigerne efter scoringen til 1-0. (Foto: Henrik Schou)

 Se alle 60 billeder fra opgøret her

Ry-ekspressen
Rys angrebsstyrke er meget afhængig af Vilja Pedersen og hendes hurtighed. Hendes dybdeløb gør ondt på ethvert forsvar, men Vester Hassing havde åbenbart læst på lektien. Ikke bare var 'Nordstjernen' meget påpasselig og greb fint ind, men Vester Hassing havde også i venstre back, Caroline Nielsen, en spiller, der kunne matche Viljas hurtighed, og det satte en effektiv bremse på Ry-angrebene over højre kant.

Men så skiftede Vilja blot side med Frederikke Kristensen, og så fik højreforsvareren Amalie Jørgensen hos Vester Hassing problemer. Dette taktiske indgreb gentog sig flere gange i kampen, og udefra set kan det undre, at Vester Hassing ikke lod Caroline Nielsen følge Vilja over i modsatte side. Men skiftene gav kun Vilja en enkelt fri løbeduel med Amalie i første halvleg, som Vilja vandt, men sparkede ved siden af. Dog burde det være et vink med en vognstang til Vester Hassing om, at det kunne udvikle sig farligt.

'Fighter-Vilja' i duel. (Foto: Henrik Schou)
'Fighter-Vilja' i duel. (Foto: Henrik Schou)

Mere Ry-kontrol i anden halvleg
I Ålborg-lejren var der tilfredshed med halvlegsføringen, men i pausen fik spillerne påpeget, at der ofte var for store gab mellem sweeper og de foranliggende, samt at midtbanespillerne heller ikke formåede at lukke og dominere midtbanen. Derfor trak Vester Hassing de forreste og en midtbanespiller længere tilbage i starten af anden halvleg og det gav plads til især Karoline Thorpstrup fra Ry på midten. Selvom Ry fik bolden mere, skabte holdet ikke flere chancer. Sofie Holm på midten havde ikke en af sine bedste kampe, og hendes afleveringer gik i for høj grad lige frem mod Christina Pedersen, som havde for let spil på den måde.
Der blev kæmpet hårdt om alle bolde. (Foto: Henrik Schou)
Der blev kæmpet hårdt om alle bolde. (Foto: Henrik Schou)

Ry-holdet blev først rigtig farligt, når man formåede at spille bolden frem i fødderne på Liva Pedersen, som via sin fysik kunne afdrible sin oppasser Maja Jacobsen og trække Christina Pedersen frem mod sig, for så at stikke bolden til Vilja i venstre side. Når det blev forsøgt i højre side, løb Vester Hassings Caroline Nielsen af med bolden, mens Vilja kunne overspurte Amalie Jørgensen på venstrekanten.

Udligningen
'Nordstjernen' spillede en meget disciplineret kamp på sweeper-pladsen, men hun viste en enkelt gang, at hun også har offentsive talenter. Et flot indgreb, to hurtige træk og en lang præcis aflevering til Ida Kristensen over en halv banelængde, gav frit løb mod mål, men Ry-anfører Johanne Søndergaard nåede akkurat at prikke bolden til hjørne, inden skuddet faldt. Dommeren var tæt på situationen og dømte hjørne. Men mange troede dommeren dømte straffespark.

Ellers bevægede 'Nordstjernen' sig kun frem på hjørnesparkene, og det skulle blive skæbnesvangert. Efter knap 20 minutters spil, fik Ry-forsvaret bolden clearet og spillet frem til Karoline Thorpstrup på midten, der straks sendte Vilja i dybdeløb i venstre side. Nu manglede Christina bagerst og det blev straffet. 1-1, hvilket var rimeligt i forhold til spil og chancer.

Se en fotoserie med scoringen her:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Uha, det er spændende, sagde Ry-indskiftningsspiller Freja Platts mor Pernille og mormor Hanne efter at Ry havde udlinget.

- Det er utroligt jævnbyrdigt, og sæt nu, de andre havde fået straffe lige før. Men nu tror vi, Ry vinder.

Vilja scorer sit mål til 1-1. (Foto: Henrik Schou) Jyllandnord TV: Se 'Fighter-Vilja' bringe Ry på 1-1

Ekstra tid
Resten af den ordinære spilletid forløb som resten af kampen med en hel del smådueller om bolden og mange clearinger frem ad banen. Der var brug for noget taktisk nyt, hvis ikke kampen skulle ende i straffe. Hos Vester Hassing var træneren indstillet på at forsøge sig med Christina Pedersen fremme på midtbanen, men hans tanker blev afvist af pigerne selv. De to udvalgte, Sofie og Sophie frabad sig, så Vester Hassing fortsatte uændret.

Vilja Pedersen var i mange dueller kampen igennem. (Foto: Henrik Schou)
Vilja Pedersen var i mange dueller kampen igennem. (Foto: Henrik Schou)

Det samme gjorde Ry, hvor træner Thomas efter blot to minutter udbrød:

- Vi skal altså have Vilja over i venstre side, hvor hun kan spille fodbold.

Det hjalp dog ikke. Ekstratiden gav lidt mere kontrolleret spil langs græsset, men uden mål.

Paradokset
Resultatet kender vi. Vester Hassing brændte to spark, hvoraf det ene kom fra kampens ubetingede dødboldsspecialist, Sophie Nielsen, der sparkede ved siden af som første skytte. Vilja Pedersen var gået i målet for Ry.

Nervøse Vester Hassing-spillere under straffesparkskonkurrencen. (Foto: Henrik Schou)
Nervøse Vester Hassing-spillere under straffesparkskonkurrencen. (Foto: Henrik Schou)

En rigtig dårlig start for gæsterne, som sikkert håbede på, at den lange, slanke keeper Andrea Hoydal kunne redde stumperne for dem. Hun tog også flot næste spark, men var så selv udset til at sparke som tredje skytte, og her faldt korthuset sammen. Og på Rys sidste spark sikrede Camilla Højgaard sejren på 5-3.

Så kunne jublen for alvor bryde løs. (Foto: Henrik Schou)
Så kunne jublen for alvor bryde løs. (Foto: Henrik Schou)
 

Det var ikke Ry-kollektivets bedste kamp, men det rakte lige akkurat. Mon ikke de får spillet til at glide endnu bedre med 14 dages træning. Moralen og fighterviljen er dog lige så stærk som før vinterpausen.

Du kan læse alt om slutspillet og finalerne her