TV: Stoppede mestrene

Nye på tronen: Gyvelhøjskolen vandt tæt kredsfinale   

Jublen blev nærmest skreget ud efter sidste fløjt. Foto: Henrik Schou
Jublen blev nærmest skreget ud efter sidste fløjt. Foto: Henrik Schou

Med en smal 1-0-sejr sendte hjemmeholdet Gyvelhøjskolen sidste års vindere fra Stjernevejskolen ud af turneringen og vandt kredsfinalen i Jylland Midt. Dermed er begge sidste års vinderhold fra Stjernevejen slået ud, og turneringen får nye hold på tronen i år.

Sejren blev til på et flot, flot spark fra 25 meter af hjemmeholdets Rasmus Foged, der dermed sagde mange tak for fejlafleveringen fra Stjernevejens Patrick Harritz, der ikke fik clearet godt nok.

Se kampfakta her.

Se også: TV: 'Fogeden' sparkede guldet hjem

Langt imellem snapsene
Forventningerne til denne kredsfinale var tårnhøje, men lad det være slået fast med det samme: De blev ikke indfriet.

Med to af turneringens skarpeste angribere i aktion, en på hvert hold, så vi frem til en kanonade af angrebsforsøg og mål fra blandt andet udeholdets Niklas Sigtenborg og hjemmeholdets Jonas Werge, men ingen af dem havde en god dag, så det blev ved matchvinderhugget fra Rasmus Foged efter 15 minutter.

Rasmus Foged scorede kampens enlige mål. Foto: Henrik Schou
Rasmus Foged scorede kampens enlige mål. Foto: Henrik Schou

Men heller ikke spillet levede op til, hvad holdene kan, når tingene lykkes for dem. Hjemmeholdet kom bedst ud af spillet på banens midte, men det var ikke bedre end blot godkendt, mens gæsternes boldkontrol og midtbanespil i denne kamp var under vanlig standard.

Det spillemæssige højdepunkt lå i forsvarsspillet. Begge hold havde rigtig godt styr på sagerne og holdt modstandernes frontangribere fra fadet, hvilket til dels var udtryk for en god planlægning og forberedelse før kampen. Og dels var det en følge af spillernes dagspræstationer, hvor aftalerne blev overholdt og enkelte spillere som Joachim Kvejborg fra udeholdet og værternes Christian Andersen lyste op.

Christian Andersen holdt Niklas Sigtenborg i meget kort snor. Foto: Henrik Schou
Christian Andersen holdt Niklas Sigtenborg i meget kort snor. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: Holdt angriber i skak

En styrmand
Det blev aldrig helt til chancer for udeholdet. Før de overhovedet kom dertil, greb hjemmeholdets keeper Adi Saric ind. Der er mindst to gode grunde til at se op til Gyvelhøjskolens målmand Adi Saric. Den første er, at man bliver tvunget til at se op, hvis man skal tale med den over to meter høje keeper. Gør man ikke det, så ser man kun hans brystkasse.

Den anden er, at han er en fremragende sidstemand, som i kraft af sine præstationer på banen kræver respekt og værdsættelse, ikke bare af holdkammeraterne men af alle.

- Jeg befinder mig rigtig godt i målet og kunne ikke ønske mig at spille i marken. Jeg synes, jeg har et fint overblik over, hvad der sker foran mig, og jeg har sjældent nogen bag mig, som jeg ikke kan se. Det passer mig fint. Så kan jeg gribe ind, når det er nødvendigt.

Og det gør han. Hvis modstanderne ikke læser på lektien og forsøger sig med spil i luften i Gyvelhøjs målfelt, så mister de bolden, uanset hvor høje spillere, de har. Ingen når op over Adis lange fangearme, og han holder ved boldene, som han straks efter igangsætter et modangreb med. Han kan både sparke langt, men også kaste præcist ud til midtbanefolkene, som så starter en kontra.

- Jeg styrer mit forsvar meget ved at råbe til medspillerne. Det lykkedes rigtig fint i denne kamp. Vores bagerste kæde spillede deres bedste kamp i år. Det var fedt.

Det er en meget dårlig idé at gå ind i en lufduel med Adi Saric. Foto: Henrik Schou
Det er en meget dårlig idé at gå ind i en lufduel med Adi Saric. Foto: Henrik Schou

Se også: Galleri: Gyvelhøjskolen - Stjernevejskolen

Overraskede hele vejen rundt
- Vi er naturligvis glade for at være i kredsfinalen igen i år, for det havde vi ikke kalkuleret med fra starten. Men spillerne har virkelig taget udfordringen op og kamp for kamp lagt på i præstationerne, så vi nu står her. Det er da dejligt, sagde gæsternes træner Jan Faber inden opgøret.

- Om vi så vinder må afhænge af vores præstationer og modstandernes.

Faktisk var det også på dette punkt to ligeværdige modstandere, for det var også hos hjemmeholdet overraskende, at holdet stod i finalen. Her havde håbet været at tangere skolens hidtil bedste præstation med denne kredsfinaleplads, men forventningen var mindre. Og også her har spillerne steppet mere og mere op, så håbet indfriedes.

- Vi var nok mere tændte i denne kamp end ellers, sagde Christian Andersen.

- Vi var jo så tæt på at tangere skolerekorden, så folk gav alt, hvad de havde i sig.

Det var ikke meget, man så til topscorer Jonas Werge i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou
Det var ikke meget, man så til topscorer Jonas Werge i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: AMOK: Se Gyvelhøj danse i omklædningsrummet

Ingen tog chancer
Det blev alt i alt en noget rodet og usammenhængende affære kampen igennem. Ingen af holdene fik sig spillet til et overtag. Ingen af holdene brugte kanterne særlig meget, men klumpede spillet ind mod midten og deres respektive spidsangribere, og ingen af holdene skabte særlig mange chancer.

Om det skyldtes nerver eller blot det, at man ikke ville lave fejl, der skabte meget sparkeri hen over midten, er svært at afgøre, men det var kun ganske få gange, boldene blev spillet langs jorden ud af egen zone. Resultatet blev selvfølgelig så, at modstanderne særdeles ofte fik let ved at dæmme op for kontraerne, og farligt og kontrolleret angrebsspil var som en oase i ørkenen.

Christopher Nielsen var dog en af de spillere, der virkelig kæmpede igennem. Han er en af holdets profiler, der hver gang markerer sig og er en del af holdets rygrad. Fra Adi Saric i målet over Christian Andersen i det bagerste forsvar til Christopher selv på midtbanen og med Jonas Werge i front som topscoreren og giftbrodden.

- Vi har et meget bredt hold, hvor alle fungerer fint i deres rolle, sagde Christopher efter kampen.

- Vi spiller selvfølgelig ikke altid lige godt, men holdets styrke er bredden. Der er rigtig gode spillere på alle positioner.

- Det her var måske ikke vores bedste kamp. Men jeg synes faktisk, at der bliver kæmpet rigtig godt i alle kæder. Så derfor vinder vi, tror jeg, lød det.

Fuld fokus fra Christopher. Foto: Henrik Schou
Fuld fokus fra Christopher. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: Efter nederlag: En uforglemmelig oplevelse

Satsning
Allerede efter ca. 10 minutters spil i anden halvleg forsøgte udeholdet sig med en taktisk ændring i forsøget på at blive skarpere fremme foran og få udlignet. Niklas Sigtenborg fik forsvareren Patrick Harritz op som makker, og det skabte mere tryk på hjemmeholdets forsvar med de to stærke folk i front. Men i dette opgør var Gyvelhøjs forsvarere spillet varme, og de var opmærksomme hele vejen uden black-outs.

Så det eneste, der kom ud af det var, at pludselig fik hjemmeholdets Jonas Werge meget mere plads at boltre sig på, og på en af hans gode dage havde han nettet. I dag nøjedes han med et langskud på overliggeren.

Med ca. fem minutter tilbage af lå Christopher Nielsen på jorden og vred sig med noget, der lignede krampe. Han blev hjulpet op igen for blot minuttet efter igen at ligge ned.

En helt igennem gedigen arbejdsindsats havde sat sine spor hos midtbaneslideren fra Galten - holdets uundværlige arbejdsmand og kreatør.

Heldigvis var det tæt på afslutningen, og Christopher kom på benene igen, så han kunne fejre sejren med de øvrige. Men vi fik fat på ham for at få hans vurdering af kampen.

- Jeg synes, vi spillede en rigtig god kamp. Især var vi stærke i forsvaret, hvor der blev lukket af.

Når man løber solen sort, kommer krampe tit med som sidegevinst. Foto: Henrik Schou
Når man løber solen sort, kommer krampe tit med som sidegevinst. Foto: Henrik Schou

Se alle de FEDE fotos fra kampen her.

KAMPFAKTA:

Resultat:

Gyvelhøjskolen - Stjernevejskolen, 1-0

Målscorer:

1-0: Rasmus Foged (15.)

En rigtig vinder
Christopher er ikke sen til at rose sine medspillere, og han virker som en naturlig leder på midten. Men han er også godt klar over sin rolle. Og sin præstation. Han virker som en stille og rolig autoritet, der udstråler både vilje og gejst, men også forståelse for, at der kan opstå fejl, som han selv skal kompensere for, selvom det er andre, der laver dem. Og det virker han villig til at gøre. Han arbejder konstant og er meget boldsøgende hele tiden.

Man skal ikke tage fejl af hans lange hår og løbestil, som kunne give den forkerte opfattelse, at han ikke helt har styr på det. Håret flagrer, og det gør såmænd også krop og ben ind imellem. Men sådan er det hans måde at omsætte energi til konstruktivt spil på. Han ser ikke ud som en bodybuilder, men 'bøfferne' fejler ikke noget, og han er stærk i nærkampene, fordi hans balance og placeringsevne kompenserer noget for et stort korpus.

- Jeg vil gerne vinde. Det er det bedste. Og det arbejder jeg altid på.

Hvad er en vinder i dine øjne?

- Det er en spiller, der går forrest og kæmper for holdet. Det er en, der har selvtillid og som bliver ved med at tro på sejr, selvom man kommer bagud. Det er en, der støtter sine holdkammerater, også når de laver fejl. Man vinder ikke noget, hvis man hagler medspillere ned. Så laver de bare flere fejl.

Og sådan er han. En rigtig vindertype, smilende og glad. For i denne kamp vandt både han og holdet. Men han vinder også næste gang. For han spiller på samme måde, selvom hans hold skulle gå hen og tabe.

Hør fra Christopher her:

Se også: Mestrene ude efter tæt drama

Det lærte vi
Gyvelhøjskolen er klar til kvartfinalen i foråret, men kredsfinalen viste, at vinteren skal bruges på at få skabt mere støtte til Jonas Werge i front, så holdet kan komme tilbage på sporet, hvor scoringsgennemsnittet har været næsten fem mål pr. kamp.

Det var der ingen tegn på i denne kamp. Midtbanen var for defensivt indstillet og fik ikke lagt noget spil over kanterne, som holdet ellers godt kan, og det vil være et godt træk at lave. I kredsfinalen blev angrebsbackerne Malthe Reipurth og Marcus Bach holdt tilbage som opbakning for midterforsvarerne.

Kampen viste også, at holdets svaghed med at give lette mål bort var væk. Det betyder nok fremadrettet, at den lidt mere defensive attitude hjælper på det problem, når eksempelvis en Christian Andersen spiller sit allerbedste, men at det så koster i midtbanens kombinations- og kantspil, der er set bedre. Eksempelvis var en Martin Pedersen ikke nær så konstruktiv, som han plejer.

Endelig blev det bekræftet, at en modstander, der lægger sit spil an på høje indlæg, gør sig selv en bjørnetjeneste. Den slags bolde er som slik for keeper Adi Saric, der med sine godt to meters højde ikke tillader nogen modstander at komme til bolden. Dertil rækker han simpelthen for langt og er for sikker i sine indgreb. Hvis holdet skulle komme ud i straffe til foråret, er det svært at forestille sig, at han ikke bliver afgørende. Og samtidig er han en giftig igangsætter af kontraer, hvis eksempelvis modstanderne trækker sine høje folk med frem til dødboldene.

- Jeg er glad. Alle mine forventninger er indfriet. Vi kan være stolte i dag, sagde den sympatiske og rolige keeper efter kampen.

Hør fra Adi her:

Gyvelhøj kan slås. Tidligere hold har vist vejen, der går over det flade positionsspil og en stærk midtbane, der er i stand til at kontrollere spillet, så Gyvelhøj tvinges til at sparke langt. Det gjorde de i denne kamp og derved faldt meget spil sammen. Stjernevejen var bare ikke i stand til at udnytte det. Derfor venter kvartfinalen nu til foråret for drengene fra Galten.

Ellevilde tilskuere stormede ind på banen efter sidste fløjt. Foto: Henrik Schou
Ellevilde tilskuere stormede ind på banen efter sidste fløjt. Foto: Henrik Schou
 

Se også: Sådan gik finalerne i Odense

Gyvelhøjskolens vej til kvartfinalen

5. september: Gyvelhøjskolen - Skovbyskolen, 6-1

12. september: Næshøjskolen - Gyvelhøjskolen, 2-5

20. september: Kjellerup Skole - Gyvelhøjskolen, 1-5

4. oktober: Gyvelhøjskolen - Skægkærskolen, 5-2

11. oktober: Forældreskolen i Århus - Gyvelhøjskolen, 2-4

3. november: Gyvelhøjskolen - Auning Skole, 4-2

14. november: Gyvelhøjskolen - Stjernevejskolen, 1-0

Holdets samlede målscore: 30-10

1 af 3 Christopher Nielsen løb solen sort imod de forsvarende mestre. Foto: Henrik Schou
2 af 3 Der var konstant god opbakning fra de mange tilskuere. Foto: Henrik Schou
3 af 3 Jublen blev nærmest skreget ud efter sidste fløjt. Foto: Henrik Schou
Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen