Fødselar: Finaleklar Zaar

Klasse: Mads Zaar fejrede sin 16 års fødselsdag ved at gå forrest og sikre sit hold semifinalen

Mads Zaar var banens suverænt bedste spiller i semifinalen. Foto: Henrik Schou
Mads Zaar var banens suverænt bedste spiller i semifinalen. Foto: Henrik Schou

ESBJERG (Ekstra Bladet): Det blev en fødselsdag ud over det sædvanlige for nu 16-årige Mads ’Zaaren’ Zaar, da han mandag gav sig selv den bedst mulige fødselsdagsgave på den store dag.

Den lille ekvilibrist fra Esbjerg spillede nemlig en hovedrolle, da han med sine to mål og evigt udfordrende driblinger var stærkt medvirkende til, at Vitaskolen smadrede Gyvelhøjskolen med 6-0 i semifinalen ved Ekstra Bladet Skolefodbold.

Dermed står Vitaskolen nu i sin første finale i Ekstra Bladet Skolefodbold nogensinde. Ikke mindst takket være en fyrstelig indsats fra ’Zaaren’, der konstant svingede den offensive sabel mod de stakkels knægte fra Galten, der ikke fik et ben til jorden i Vestjylland.

- Det kunne ikke have været en meget bedre start på fødselsdagen. Men nu skal jeg i skole, inden jeg skal ud og træne med de her drenge senere i vores klub, Esbjerg. Så jeg må vente med at blive fejret til i aften. Men det er nu helt okay, når man vinder semifinalen i Ekstra Bladet Skolefodbold, lød det fra en glad Mads Zaar, der ikke ville tage hele æren for den imponerende nedsabling af Gyvelhøjskolen.

- Jeg er bevidst om, at jeg er en af vores profiler, der skal skabe mange af vores chancer i offensiven. Både til de andre, men jeg skal også selv gå mod mål. Det lykkedes godt i dag (mandag, red.), men jeg synes, det var en fremragende holdpræstation. Alle spillede op til deres bedste, og vi var bedst fra start til slut, sagde fødselaren.

Se også: Galleri: Vitaskolen - Gyvelhøjskolen

Kan finde hinanden i blinde
Næsten alle drengene på Vitaskolen spiller til dagligt sammen på Esbjerg fB’s hold i U17-ligaen. Det var tydeligt at se særligt i offensiven, hvor kombinationerne flød nærmest i blinde. Det kastede det ene gode indlæg af sig efter det andet fra kantspillerne Patrick Tjørnelund og Andreas Lausen.

Men den ene chance blev misbrugt efter den anden i kampens første 20 minutter. Også Mads Zaar måtte strække våben i to helt åbne situationer over for den 198 centimeter høje AGF-keeper, Adi Saric.

Efter godt 20 minutter kunne Gyvelhøjskolen og den fremragende Adi Saric ikke holde stand længere. Og da der først kom hul på bylden, var der aldrig nogen tvivl om, at Vitaskolen ville spille sig overbevisende i finalen. Hvis ikke det havde været for Adi Saric, kunne resultatet være gået fra tenniscifre til tocifret.

- Der er mange ting, der lykkes for os i dag. Vi har fordel af at kende hinanden fra klubben, og derfor sidder løbemønstrene og pasningerne lige i skabet. Derudover synes jeg, at vores defensive midtbane, Kasper Høj, spillede en fremragende kamp på en uvant position. Han brød rigtig mange bolde og gav os meget at arbejde med oppe foran, lød det rosende fra Mads Zaar.

'Zaaren' med 10-tallet på ryggen fejrer et af sine to mål. Foto: Henrik Schou
'Zaaren' med 10-tallet på ryggen fejrer et af sine to mål. Foto: Henrik Schou

Se også: TV: 'Det er så fucking fedt'

Var langt mere positive
Netop de positive gloser om holdkammeraterne under og efter kampen var noget, som Vitaskolens spillere og trænere havde givet hinanden hånd på at forbedre fra kvartfinalen, da man måtte i forlænget spilletid for at ekspedere NOVA-skolen ud af turneringen.

Her gik esbjergenserne og mundhuggedes og bebrejdede hinanden for de mange fejltagelser i den kamp. Men Mads Zaar havde taget taktstokken i den anden hånd i semifinalen, og den lille dribler ledede sit mandskab på banens sidste tredjedel.

- Jeg var en af de værste i kvartfinalen til at gå og skælde ud, og det nytter ikke noget, selv om man møder modgang. Det havde vi talt om, og jeg var meget opmærksom på, at det skulle være anderledes i semifinalen. Det var positivt og sjovt fra første fløjt, og det hjalp os, selv om der skulle gå over 20 minutter, før vi fik scoret, sagde Mads Zaar og fortsatte.

- Vi fik et chok i kvartfinalen. Vi troede, vi kunne gå på vandet og spadsere i finalen med lukkede øjne. Men så gode er vi altså ikke. Vi skal knokle på hele kampen, og det gjorde vi i dag.

Se også: Se karakterer fra semifinalen - og stem selv

Fra side til side
Mads Zaar var en af de spillere, der løb flest kilometer i semifinalen, og selv om hans styrke ligger i driblingerne, teknikken og afslutningsevnen, så lykkedes det den lille kreatør at skabe plads til sig selv om sine holdkammerater med sin løbevillighed.

Vitaskolens 10’er skiftede i semifinalen ofte side i angrebet, og det var tydeligt, at Gyvelhøjskolens forsvar havde svært ved at løse opgaven. Galten-holdet havde sat Christian Andersen til at passe Zaaren op i første halvleg, men han fik hurtigt et gult kort i bestræbelserne, da han bremsede den lynhurtige Zaar i en kontra.

Christian Andersen måtte bruge ulovlige midler imod Mads Zaar og måtte ud i ti minutter. Foto: Henrik Schou
Christian Andersen måtte bruge ulovlige midler imod Mads Zaar og måtte ud i ti minutter. Foto: Henrik Schou
 

Derfra fik Vitaskolens profil mere eller mindre frit spil mod et rundforvirret forsvar, og den lille 10’er blev sjældent fanget i sine raids mod mål.

Hovedpersonen scorede målene til 2-0 og 4-0, og med lidt god vilje kunne det være blevet til hattrick, men som det lød fra Esbjerg-lejrens sidelinje:

’Nogle gange tror han, han er Jesus, men han falder altså somme tider i, når han prøver at gå på vandet.’ Det er korrekt, men underholdningsværdien er der, og når der samtidig også var assists i Zaarens støvler, så er det lettere at tilgive en mislykket udfordring i ny og næ.

- Det er en del af mit spil at forsøge at afdrible en eller to spillere. Det er sådanne aktioner, der kan afgøre fodboldkampe, så det vil jeg aldrig stoppe med. Det virkede også til, de havde svært ved at fange mig flere gange i dag, så jeg vil forsøge at gøre det samme i finalen, sagde Zaar.

Hvis 16-årige Mads Zaar kan gentage kunststykket i finalen i Odense 26. april, så er han i hvert fald et stærkt bud på en modtager af Michael Laudrups Teknikerpris.

1 af 2 Christian Andersen (th.) var hele tiden presset af Mads Zaar (tv.). Foto: Henrik Schou
2 af 2 Mads Zaar var banens suverænt bedste spiller i semifinalen. Foto: Henrik Schou
Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen