TV: Kaptajnen i arbejdsraseri

Mudderbad: Julie Matzen styrede flot Gråsten Skole i kvartfinalen

Julie Matzen i et af mange træk på midtbanen, som hun stærkt fightede for at eje. Foto: Henrik Schou
Julie Matzen i et af mange træk på midtbanen, som hun stærkt fightede for at eje. Foto: Henrik Schou

AULUM (Ekstra Bladet): En kredsfinale i verdens største skoleturnering fortjener de bedste af de bedste rammer. Er man kommet så langt, er det virkelig stort. Den havde de fanget ved pigernes kredsfinale i Jylland Syd, hvor Aulum Skole tog imod Gråsten Skole på selveste Aulum Stadion. Hele tribunen var fyldt og mere til, og opbakningen var i top. Især til hjemmeholdet.

Fodbold skal spilles på græs. Sådan har det alle dage været. På denne tid af året vil vi se glidende tacklinger og mudder på bukserne. Alle skal give sig fuldt ud for at nå forårets kvartfinaler i Ekstra Bladet Skolefodbold.

Her blev vi ikke skuffet i dagens gyser. Især gæsternes anfører Julie Matzen skal fedte ekstra for sin mor, hendes tøj var nemlig det mest beskidte af alles efter en flot kamp på midtbanen, hvor ikke et græsstrå blev givet væk gratis.

Galleri: Aulum Byskole - Gråsten Skole

Lektier for i vinter
- Det var fedt at spille kredsfinale, men vi fik godt nok kamp til stregen. De andre gjorde det også godt, så de to hold passede godt til hinanden, lød analysen fra Julie Matzen umiddelbart efter sidste fløjt.

Gråsten vandt kampen 1-0 på mål af Isabell Jacobsen i det 12.minut. Men det holdt hårdt for udeholdet, der har lidt at tale om før kvartfinalerne. Målscoren på 23-5 efter seks kampe er ikke skræmmende, for meget var i kredsfinalen lagt an på netop lille Isabell helt fremme, som havde det svært alene.

Lille Isabell var alt for meget alene, men hun fik afgjort kampen. Foto: Henrik Schou
Lille Isabell var alt for meget alene, men hun fik afgjort kampen. Foto: Henrik Schou

(Se de 38 fede fotos fra kredsfinalen her)

I første halvleg spillede holdet også med alt for mange i forsvaret, der lå fire-fem spillere og passede på turneringens topscorer med 30 kasser, Ditte Østergård. Men da hun blev fornemt pakket ind som en tidlig julegave af den stærkt spillende Caroline Nielsen, var det for meget med så mange folk bagude. De manglede længere fremme. Især på højrekanten, hvor der stort set ikke blev spillet en eneste gang i hele kampen. Det er for let at læse.

- Planen var at gøre, som vi plejer. Men vi skulle selvfølgelig passe på hende Ditte, som vi havde læst alt om på Ekstra Bladet. Så der var hele tiden en eller to på hende, fortæller Julie Matzen.

Nej, der var for længe det dobbelte på hende, hvoraf flere bare dækkede græs og luft op. Holdet mangler en leder i forsvaret til at styr på det her både ved omstillinger og standard-situationer.

Caroline Nielsen (th.) dækker igen af for Ditte Østergård, der aldrig rigtig blev farlig. Foto: Henrik Schou
Caroline Nielsen (th.) dækker igen af for Ditte Østergård, der aldrig rigtig blev farlig. Foto: Henrik Schou

TV: Enligt mål i gyser

Har overblikket
På midten findes heller ingen skrigeballon, der råbende dirigerer de andre. Julie er mere den stille type.

- Jeg råber ikke, jeg kan bedre lide at løbe hen til dem og sige det direkte, forklarer hun og uddyber:

- Men jeg burde nok have sagt noget mere, så vi både havde fået flere med frem og især brugt vores højre side.

Ærlig snak fra den 15-årige kaptajn. Hendes fokus på bolden, hvor hun hele tiden er lidt nede i knæ for hurtigt at kunne skifte retning, er en fornøjelse at se på. Hun er forudseende og griber hurtigt ind, fordi spilles læses så flot.

- Som anfører er det vigtigt at have overblikket, og det har jeg, lyder det fra den tydeligt lettede anfører.

De sidste minutter havde hjemmeholdet et par frispark tæt på feltet, der burde være forvaltet bedre, og der var også en stor chance forbi mål. Men det lykkedes gæsterne at holde hjem, hvilket også var fuldt fortjent. Set over hele kampen var de klart det bedste hold.

Også i luften var Julie Matzen svær at få bolden fra. Foto: Henrik Schou
Også i luften var Julie Matzen svær at få bolden fra. Foto: Henrik Schou

Gråsten Skole klar til kvartfinalen

Familiefest
Gråsten ligger tæt ved grænsen til Tyskland, så pigerne havde været på en lang tur i bus.

- Jeg har været rigtig, rigtig nervøs. Det har vi alle sammen. En bustur på 220 kilometer gør det jo heller ikke nemmere, lyder det med et stort smil fra Julie.

- Jeg fik slet ikke noget morgenmad, mine havregryn ville bare ikke ned. Alt kørte bare rundt i hovedet på mig om den her kamp.

For de fleste unge spillere er en kredsfinale i Ekstra Bladet Skolefodbold den største kamp nogensinde. Ved normale klubkampe er der aldrig så mange tilskuere og den stemning. En fyldt tribune med sange, jubelråb og speaker på kan mærkes i maven.

- Det er bare helt vildt, at vi nu står med begge ben i kvartfinalen. Jeg er så stolt af vores hold, som jo spiller sammen alle sammen i Gråsten Boldklub.

Julie havde dobbelt opbakning ved kredsfinalen. Lillesøster Laura på 13 år var også på banen, og udenfor stod mor og fik kortere og kortere negle af at se på den spændende gyser.

Søsterkage. De to søstre krammer lige kort efter scoringen. Foto: Henrik Schou
Søsterkage. De to søstre krammer lige kort efter scoringen. Foto: Henrik Schou

- Det er virkelig flot af sådan en lille skole at nå så langt. Og så er det da fantastisk at have to piger med på holdet, der deler interessen og nyder fodbolden både i klub og i Ekstra Bladet Skolefodbold. Jeg er så stolt af dem, slutter Kirsten Matzen, der jo har leveret 18 procent af holdkortet, og krammer for 30. gang sin store datter. Turen hjem blev nok noget sjovere.

Det skulle pigerne efter sejren:

TV: Skrigeballon med løvehjerte

I sekunderne efter sidste fløjt. Stor glæde og skuffelse i samme øjeblik. Foto: Henrik Schou
I sekunderne efter sidste fløjt. Stor glæde og skuffelse i samme øjeblik. Foto: Henrik Schou

TV: Gråsten Skole får guldmedaljer