'Zaaren'

Sablen frem: Kreatøren Mads Zaar skaber med sine snævre driblinger frygt i ethvert forsvar

Mads Zaar var i et fremragende spillehumør i semifinalen. Foto: Henrik Schou
Mads Zaar var i et fremragende spillehumør i semifinalen. Foto: Henrik Schou

Langt tilbage i historien betød ordet: ’zar’ konge eller hersker. Det passer perfekt på Vitaskolens Mads Zaar, som nærmest er enerådig på kanten. Den lille, lynhurtige tekniker sparker godt med begge ben og bruger det i sit spil til hele tiden at skifte position i angrebet.

Det udnyttede ’Zaaren’ af Esbjerg til at afgøre både kredsfinale og semifinale. Mod Gyvelhøjskolen i semifinalen svingede Zaaren konstant den offensive sabel mod de stakkels knægte fra Galten, som rejste fra Vestjylland med en lussing på 0-6.

Mads Zaar scorede selv to af målene og er nu noteret for 10 mål i verdens største skolefodboldturnering.

- Jeg ved, at mange af de offensive aktioner skal gå gennem mig. Men vi har en farlig offensiv og skifter meget plads og finder hinanden. Næsten hele vores hold spiller sammen på Esbjerg fB’s U17-ligahold, så vi kender løbemønstrene, siger Mads Zaar, der sammen med sine holdkammerater ellers var i store problemer i kvartfinalen mod NOVA-skolen, som først blev afgjort i forlænget spilletid.

NOVA-skolen var dygtige til at sidde helt oppe i haserne på det ellers boldsikre Esbjerg-hold. Da kombinationerne pludselig svigtede, var det op til Vitaskolens Mads Zaar og Mads Borchers. Det lykkedes ikke for duoen, der brugte mere tid på at skændes end at finde åbningerne.

- Vi fik et kæmpe chok i kvartfinalen. Vi troede, vi kunne gå på vandet og spadsere hele vejen med lukkede øjne. Men så gode er vi altså ikke, og vi blev meget frustrerede. Jeg var en af de værste i kvartfinalen til at gå og skælde ud, men det nytter ikke noget. Attituden var allerede anderledes i semifinalen, og i finalen bliver det endnu bedre!

Fødselar: Finaleklar Zaar

Vil til Chelsea
Attituden var ganske vist helt forandret i semifinalen, hvor Vita-drengene også fik mere plads at boltre sig på. Særligt Mads Zaar, der skuler mod Premier League, når han skal lære nye teknikker.

- Jeg udfordrer meget i mit spil, og jeg forsøger at afdrible en eller to spillere, inden jeg slår en afgørende pasning eller selv går mod mål. Jeg har Chelseas Eden Hazard som mit forbillede, og jeg prøver at lære nogle ting fra hans spil, siger Mads Zaar med et smil.

Sammenligningen er slet ikke så skæv. Staturen og typen passer i hvert fald mellem de to. Selv om der er et godt stykke vej endnu for den danske Hazard, så er fremtidsplanen lagt.

- Jeg har tre år tilbage af min kontrakt med Esbjerg, og den vil jeg gerne forlænge og slå igennem på højeste niveau herhjemme. Men så vil jeg gerne til Chelsea, som er den fedeste klub i verden. Hvis jeg er heldig, kan jeg lige nå at spille sammen med Hazard, lyder det igen med et smil fra Mads Zaar.

Først står den dog på finalen i verdens største skolefodboldturnering for Vitaskolen og teknikeren Zaar, der har fem U16-landskampe i bagagen. Netop erfaringen fra sine optrædener i rødt og hvidt vil nøglespilleren forsøge at bruge til noget positivt i finalen ved Ekstra Bladet Skolefodbold.

- Finalen bliver en af de største kampe i mit liv, sådan har mange fra vores hold det sikkert. Men jeg har trods alt fået nogle U-landskampe, som har været kæmpestort. Jeg ved, man skal nyde oplevelsen, så er der størst chance for at være afgørende. Det har jeg tænkt mig at være i finalen!