Sådan afgøres uafgjorte kampe

Slutspil: Få helt styr på reglerne om forlænget spilletid og straffespark

Det kan være en god idé at træne straffespark inden kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou
Det kan være en god idé at træne straffespark inden kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou

Vi nærmer os endelig slutspillet. Den første kvartfinale er ikke langt væk. Men hvad sker egentlig, hvis en kamp ender uafgjort i slutspillet?

Spilletiden i kvartfinalerne og semifinalerne er to gange 30 minutters spilletid. Hvis der ikke er fundet en vinder efter 60 minutters spilletid, skal holdene ud i to gange ti minutters forlænget spilletid. Hvis der stadig ikke er fundet en vinder, skal kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence.

NB. Hvis finalen ender uafgjort, går holdene dog direkte i straffespark grundet særlige vilkår.

Målmændene kan få afgørende betydning i kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou
Målmændene kan få afgørende betydning i kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou

Disse kvartfinaler venter

Sådan afvikles straffesparkskonkurrencer i Ekstra Bladet Skolefodbold:

a) Dommeren vælger det mål mod hvilket, sparkene skal tages og foretager lodtrækning om, hvilket hold der sparker først.

b) Fem spillere fra hvert hold sparker skiftevis straffespark. Hvis det ene hold, før begge har taget fem spark, har scoret flere mål end det andet hold kan opnå, ophører konkurrencen.

c) Hvis begge hold, efter at have taget fem spark, har scoret lige mange mål, skal holdene fortsætte med at sparke i samme rækkefølge, indtil det ene hold har scoret et mål mere end det andet på samme antal spark.

d) Hvert spark skal tages af en spiller, der ikke tidligere har sparket. Først når alle berettigede spillere på et hold har sparket, må en spiller fra samme hold tage sit andet spark.

e) Alene spillere, der er på banen ved kampens afslutning eller efter forlænget spilletids afslutning, må deltage i straffesparkskonkurrencen. Udskiftede spillere kan ikke deltage.