Brøndbys styrmand: 'Det havde vi ikke fortjent'

Tyveri på græs: Vestegnens nye helte stjal semifinalen

Uden Joseph Mwamba var Brøndby Strand Skole aldrig kommet så langt. Han er et fyrtårn i forsvaret. Foto: Henrik Schou
Uden Joseph Mwamba var Brøndby Strand Skole aldrig kommet så langt. Han er et fyrtårn i forsvaret. Foto: Henrik Schou

GENTOFTE (Ekstra Bladet): - Vi havde nok ikke fortjent sejren, det må jeg være ærlig at sige.

Sådan lød ordene fra anfører Joseph Mwamba, der også efter sidste fløjt viste sig som et mandfolk og indrømmede, at hans hold lige havde været så heldige som en lottovinder.

Brøndby Strand Skole mødte hjemmeholdet Maglegårdsskolen på Gentofte Stadion i kvartfinalen i Ekstra Bladet Skolefodbold. Pakket med ellevilde og feststemte tilskuere på tribunen var der lagt op til et brag af en kamp mellem de to hold.

Vi fik også alle et brag. En ægte gyser om at komme frem til semifinalen i verdens største skoleturnering.

Galleri: Maglegårdsskolen - Brøndby Strand Skole

Spil til et mål
Joseph Mwamba var præcis som i kredsfinalen tilbage i november anfører og sit holds styrmand. Med sin plads i midterforsvaret er han solid og meget dygtig til at læse spillet. Hele tiden med blikket til siderne for at få kæden placeret korrekt og et uhyre i luftrummet.

Det skulle vise sig, at han var placeret lige midt i orkanens øje.

- Det gik skrækkeligt, vi lossede alt for meget. Men vi kæmpede til det sidste.

Efter kredsfinalen havde han ellers lovet, at der næste gang ville være mere ro på og ikke blive losset så mange bolde væk. Løftet var smuttet over julen, for der blev især i anden halvleg trænet til de sjællandske mesterskaber i netop losning. Også her skal Brøndby Strand Skole nok komme langt.

For slutresultatet på 2-1 til gæsterne afspejler på ingen måde kampen, der i lange perioder mindede om, når to spillere er vist ud i ishockey, og der spilles 'power-play' mod mål.

Joseph spiller forudseende og bliver svær at komme forbi i semifinalen. Foto: Henrik Schou
Joseph spiller forudseende og bliver svær at komme forbi i semifinalen. Foto: Henrik Schou

TV: Overlevede stormvejr

Læste i nat
Allerede i det fjerde minut kom de ellers foran på en pludselig opstået chance, hvor langt de fleste dommere havde dømt frispark. Dagens dommer tillod lige lovligt meget i kvartfinalen, hvilket var til gæsternes fordel. Izzet Akdeniz fik lov tydeligt at skubbe sin oppasser væk, så han roligt kunne placere bolden modsat målmanden. En chokstart, der ikke passede de mange tilhængere på stadion.

Hjemmeholdet forsøgte at presse på efter scoringen, men det blev bare ikke til nok i første halvleg. Tåbelige langskud og forsøg på at spille bolden i luften mod mål. En dum taktik med Joseph stående som fyrtårnet derinde. Den blot 14-årige knægt med rødder i Congo er større end mange voksne mænd, ham slår man sig på i duellerne.

- Vi vidste godt, vores forsvar skulle være stærkt i dag. At jeg ville få en hovedrolle, forklarer han og uddyber:

- Sammen med en kammerat brugte jeg hele aftenen i går og noget af natten på at læse ALT om de andre inde på Ekstra Bladet. Især deres profiler så vi videoer med og alt muligt andet, vi kunne finde.

TV: Helt alene på toppen

Helt stille
Det lignede en konvoj af parkerede busser efter føringsmålet, rigtig mange af de lyseblå trøjer var bag bolden for at ødelægge opspillet hos de røde.

- Vi kom jo hurtigt foran, men så trak vi os tilbage. Også fordi de pressede så godt på. Det var en blanding af deres pres og vores ønske om at passe på målet, fortæller kaptajnen.

Taktikken holdt til pausen, hvor hjemmeholdet naturligt aftalte at komme ud som lyn og torden. Nu skulle de sætte sig på gæsterne og gøre det til deres kamp.

22 sekunder efter starten på anden halvleg var de bagud 0-2.

Den ubetinget langsomste angriber i slutspillet var igen på pletten. Izzet Akdeniz kan ikke overhale ret mange og løber meget lidt i kampene, men placeringen var lige i øjet. På en aftalt detalje løb han efter første fløjt i dybden og fik bolden serveret på kanten af feltet i venstre side. Her tog han lige et træk ind, så keeperen gå ud og løftede bolden over og i kassen.

Der blev helt stille på stadion. Kun gæsternes vilde jubel kunne høres.

Izzet skriger sin glæde ud efter den anden kasse fra hans støvler. Foto: Henrik Schou
Izzet skriger sin glæde ud efter den anden kasse fra hans støvler. Foto: Henrik Schou

TV: Vestegnens nye helte sikrede guldet

Det stoppede aldrig
Desværre for Maglegårdsskolen vågnede de først for alvor senere, hvor de med 15 minutter tilbage satte en offensiv af dimensioner ind. Det skulle være sket længe før, for mange spillere blev tilbage.

- Det sidste kvarter var hårdt. Sindssygt hårdt. Det var rent held, de ikke fik scoret mere end den ene gang, kommer det ærligt fra Joseph.

Hjemmeholdet havde nærmest grotesk store chancer, men skød enten lige på den lille målmand, lige forbi eller på overliggeren. Ingen troede på, de ikke ville score mindst en gang yderligere. Angrebene bølgede mod mål på samlebånd, og neglene på sidelinjen blev bidt længere og længere ned.

- Man kan ikke spille fodbold på den måde. Selv et lille minut føles som en time, når man næsten er under belejring som i en krig, siger Joseph og fortsætter:

- Det regnede med bolde ned mod os i forsvaret, det stoppede aldrig!

Ud til de trofaste fans fra Vestegnen og juble. Foto: Henrik Schou
Ud til de trofaste fans fra Vestegnen og juble. Foto: Henrik Schou

Også hovedrolle i semifinalen
Efter godt en times spil stoppede det dog endelig, da dommeren fløjtede den sidste af de otte kvartfinaler af. Brøndby Strand Skole kunne se de 1-2 stå på tavlen, mens hjemmeholdet over hele banen kastede sig ned og bare lå og stirrede op mod skyerne. Eller havde hovedet i kunstgræsset. Flere dækkede ansigtet med hænderne. De var SÅ tæt på.

En række af spillerne i front drømmer nok om de enorme, brændte chancer i nat. Et par af dem foran næsten tomt mål. Måske det bliver svært at få sovet. De burde klart have hevet den hjem, det ville have været fortjent. Men de var selv ude om det.

Fodbold handler i al sin enkelthed om at score mindst et mål mere end de andre. Længere er den ikke.

Nej, nej, nej. Så tomt var målet, alligevel skød han bolden lige i benene på målmanden. Foto: Henrik Schou
Nej, nej, nej. Så tomt var målet, alligevel skød han bolden lige i benene på målmanden. Foto: Henrik Schou

Så Brøndby Strand Skole er nu klar til semifinalen i Ekstra Bladet Skolefodbold onsdag 18.april klokken 11 mod Hedegårdsskolen (spillested ikke afgjort endnu).

Her bliver den helt store duel Josephs forsøg på at holde Hedegårdsskolens bedste og farligste spiller Maurits Kjærgaard fra at score. De to kommer til at spille over for hinanden. Vinderen af den duel skal til finalerne i Odense 26.april.

Sådan siger Joseph om at skulle spille semifinale:

ZOOM: Maglegårdsskolen - Brøndby Strand Skole

Flot så det ud, da spillerne gik sammen ind med den fyldte tribune i baggrunden. Foto: Henrik Schou
Flot så det ud, da spillerne gik sammen ind med den fyldte tribune i baggrunden. Foto: Henrik Schou

TV: Gyser sikrede kvartfinalen