TV: Chelsea-træning og guldmedaljer

Lyste op i mørket: Maurits Kjærgaard var banens bedste i for snæver sejr

Maurits Kjærgaard spillede især en flot første halvleg i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou
Maurits Kjærgaard spillede især en flot første halvleg i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou

RUDERSDAL (Ekstra Bladet):Om et par dage er det fem måneder siden, han blev 14 år. Ældre er den 184 centimeter høje knægt ikke. Han ser langt ældre ud, især inde på banen. Her regerer Maurits Kjærgaard med sin gode fysik, fart og især fornemme overblik. Alt dette gav han masser af prøver på i kredsfinalen mellem Trørødskolen og Hedegårdsskolen. Årets sidste kamp for drengene i Ekstra Bladet Skolefodbold.

Som sit holds bedste var han en af de bærende kræfter i den yderst fortjente 2-0-sejr over et meget passivt hjemmehold, som aldrig rigtig kom ind i kampen og kunne forsvindende lidt frem ad banen. Maurits er en slags 'boks-til-boks' spiller, der har mange opgaver og roller på holdet.

Især i første halvleg viste han den klasse, som for et halvt år siden sikrede ham en uges prøvetræning i selveste Chelsea.

Bolden tages lige med på vejen i høj fart. Foto: Henrik Schou
Bolden tages lige med på vejen i høj fart. Foto: Henrik Schou

Galleri: Trørødskolen - Hedegårdsskolen

Sårede byttedyr
Efter nogle lidt tynde kredsfinaler de seneste dage, steg tempoet et par trin, da guldet i Sjælland Nord skulle fordeles. De to havde tydeligvis også forberedt sig på mødet ved at nærstudere alt om hinanden på Ekstra Bladet.

- Jeg kender et par stykker af deres spillere og vidste en del om, hvad de kunne. Deres anfører nede i midterforsvaret spiller samme plads på vores fælles U17-hold i Lyngby, forklarer Maurits om den solide holdkammerat, der også spillede en god kamp.

Den stærkt spillende anfører skal nok vaske lidt støvler efter nederlaget, når de to talenter mødes til træning i Lyngby. Foto: Henrik Schou
Den stærkt spillende anfører skal nok vaske lidt støvler efter nederlaget, når de to talenter mødes til træning i Lyngby. Foto: Henrik Schou

- Ellers har vi læst med på artiklerne, men det har ikke haft betydning for vores taktik. Vi er lidt ligeglade med, hvad de andre kan eller vil, vi spiller vores eget spil og tror på os selv, lyder det sikkert fra den høje krøltop.

Fra første fløjt lignede Ballerup-drengene også en hær med en mission.

- Planen var at sidde på deres midtbanen og både bruge kanter samt spille i dybden. Hele tiden med hurtige og sikre afleveringer, så de aldrig fik ro til selv at bygge op.

Det lykkedes i høj grad, hjemmeholdet var massivt under pres i første del af kampen og kom sjældent over midten. Det blev febrilsk og rodet i forsvaret, hvor målmanden spillede til anføreren foran feltet, som bare lossede kuglen op og som med en lodseddel håbede det bedste. Her stod selvfølgelig en række Hedegård-drenge og sagde pænt tak, fordi de bare kunne vende spillet og igen kaste sig over Trørød, som var de sårede byttedyr.

Maurits med et af de mange gode løb med bolden. Foto: Henrik Schou
Maurits med et af de mange gode løb med bolden. Foto: Henrik Schou

TV: Snørede sækken sent

Lukket og slukket
- Vi var super sikre på bolden i starten, det var rigtig godt, analyserer Maurits og erkender blankt, at sådan blev det ikke ved at være.

- Senere forsøgte vi at ændre lidt på det for at bruge andre muligheder. Bolden ville ikke rigtig ind i starten, det var pænt irriterende. Bolden var på vores fødder konstant, men vi blev ikke for alvor farlige.

Udefra virkede det som et spørgsmål om tid, som kattens leg med musen. Hedegårdsskolen var overlegne spillemæssigt og havde måske 70 procent af spillet.

- Vi fik ikke prøvet deres keeper nok af, der burde være kommet flere skud udefra frem for at drible den ind i målet.

Der skulle helt uforståeligt gå 17 minutter, før den forløsende første kasse kom i hus.

- Vi burde have lukket og slukket i første halvleg. Et mål var slet ikke det rigtige billede.

Helt korrekt set af den unge mand, som spiller sin anden sæson med Ekstra Bladet Skolefodbold og nu er noteret for syv kampe og seks mål i alt.

Dejlig jubel efter anden scoring, Maurits hopper højest ude til venstre. Foto: Henrik Schou
Dejlig jubel efter anden scoring, Maurits hopper højest ude til venstre. Foto: Henrik Schou

Hedegårdsskolen klar til kvartfinalen

Motorvej mod mål
De fleste får nerver på ved at stå i kredsfinalen i verdens største skoleturnering. Men Maurits bevarede troen:

-  Jeg var helt ærlig rolig, vi skulle nok få scoret en pind mere, forklarer han og uddyber:

- Men de kunne jo også godt have udnyttet en af deres chancer, så det blev lige lidt for spændende.

Igen lige hovedet på sømmet, for det kunne godt være gået galt for gæsterne et par gange. Målmanden er ikke den stærkeste plads på holdkortet og viste flere usikre indgreb, hvilket de mange tilskuere fik at se et par gange.

- De kom længere frem i anden halvleg, så der var jeg heller ikke selv så meget på bolden.

Før pausen var han ellers selv sammen med Jonas Tjørnblad den farlige duo, som i høj fart fik vendt spillet og brugt de hurtige støvler til at stikke bolden i hullerne til de to ftontløbere.

Jonas Tjørnblad spillede også en god første halvleg, men ville lave alt for mange detaljer, som ikke hører hjemme i en kamp. Forståeligt pillet ud på bænken. Foto: Henrik Schou
Jonas Tjørnblad spillede også en god første halvleg, men ville lave alt for mange detaljer, som ikke hører hjemme i en kamp. Forståeligt pillet ud på bænken. Foto: Henrik Schou

Hedegårdsskolen bør i kvartfinalerne (uge to i april) arbejde på at holde tempoet fra første halvleg i kredsfinalen under hele kampen. Så er de svære at danse med. Maurits var utilfreds med en ting mere:

- Vi skal arbejde med vores restforsvar. Så der lige er en mand før forsvaret til at blokere, hvis der nu kommer en omstilling. Ellers er der jo bare en motorvej at løbe på mod vores mål.

- Og så skal vi blive bedre til at spille mod så gode forsvar som i dag. De stod rigtig godt. Der var jo seks mand dernede, som vi skulle finde plads mellem, det var sådan lidt som med landsholdet mod Irland i Parken, smiler han.

Boldøje og fornem teknik hos Maurits. Foto: Henrik Schou
Boldøje og fornem teknik hos Maurits. Foto: Henrik Schou

TV: Målscorer: En dejlig følelse

Stolte traditioner
Maurits selv skal også selv holde tempoet og klassen under hele kampen. Han gik ned i tempo og var for lidt på bolden i store dele af anden halvleg. Alligevel fik de snøret sækken helt med 2-0-scoringen mod slutningen, da hjemmeholdet måtte frem og satse.

- Jeg er god til at føre bolden frem, og så er mit overblik også godt.

Troen på egne og holdets evner er der, erfaringen kommer med alderen. Både Maurits og flere af de andre bærende spillere skal i kvartfinalen lige det ekstra gear op, som er nødvendig for at tage de sidste skridt i verdens største skoleturnering. Nu har de guldmedaljer om halsen for at vinde kredsen, men der er som bekendt tre kampe i foråret - i ugerne efter påske og med finale 26.april.

- Det her er selvfølgelig ikke nok. Vi skal jo gøre det, som pigerne ikke kunne sidste år, lyder det kækt med et stort smil:

- De nåede godt nok til finalen, men de tabte jo. Vi går da hele vejen og viser dem, hvordan man tager den store pokal med hjem til Ballerup.

Hedegårdsskolen har stolte traditioner med Ekstra Bladet Skolefodbold. Det er blevet til hele seks finaler med to sejre og fire nederlag til følge. Det var i 1980, 81, 88, 89, 90 og her i foråret 2017). Drengene har spillet fire og vundet to, pigerne har tabt begge deres finaler.

Hør Maurits fortælle om prøvetræningen i mesterklubben Chelsea:

(SE 42 FEDE FOTOS FRA KAMPEN HER)

 

 

Kredsvinderne i Sjælland Nord - klar til kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou
Kredsvinderne i Sjælland Nord - klar til kvartfinalerne. Foto: Henrik Schou