TV: 'Manchester City vil se mig igen'

På vej mod toppen: Sofie Bredgaard er et af landets største talenter lige nu

Sofie Bredgaard med den karakteristiske lidt 'skæve' venstre hånd, som altid er drejet lidt i duellerne. Foto: Henrik Schou
Sofie Bredgaard med den karakteristiske lidt 'skæve' venstre hånd, som altid er drejet lidt i duellerne. Foto: Henrik Schou

ALLERØD (Ekstra Bladet): - Kom så, 'Brede'. Du er hele skolens sjæl!

Sådan lød et af de mange tilråb rettet mod 15-årige Sofie Bredgaard, der stod klar til sin tredje kredsfinale i Ekstra Bladet Skolefodbold på tre år. Kratbjergskolen mødte Frederiksborg Byskole i den afgørende dyst om pladsen i aprils kvartfinaler. 'Brede' er i år anfører for holdet med de stolte traditioner her de senere år, presset er stort på hende. Men hun kan klare det, hun trives med det.

For ganske kort tid siden satte hun nemlig overfor Ekstra Bladet ord på sin mission med  fodbolden: 'Jeg vil være verdens bedste!'

- Det er det, jeg træner for. Hver eneste gang, jeg går på banen. Jeg vil være nummer et.

'Brede' havde masser af plads at boltre sig på. Foto: Henrik Schou
'Brede' havde masser af plads at boltre sig på. Foto: Henrik Schou

Nyheder Galleri: Kratbjergskolen - Frederiksborg Byskole

Trodsede sygdom
Sofie fik sin debut i verdens største skoleturnering helt tilbage i 4.klasse, hvor hun endda var blandt de bedste. Det er unikt så tidligt, men Sofie ER unik. At se hende med en bold på noget græs, er som at se Caroline Wozniacki tæve sine modstandere. Let, legende og hamrede effektivt. Rødtoppen nærmest flyver over græsset, mens hun leger katten efter musen med en flok sagesløse forsvarere.

For to år siden var hun med på holdet, der vandt hele turneringen med en finalesejr i Odense på 4-0 over Ungdomsskolen Ry. Sidste år tabte de kredsfinalen til de senere finalister fra Hedegårdsskolen med 2-3. Sofie scorede naturligvis sit eget holds to kasser.

DBU's direktør, Claus Bretton Meyer,  overrækker Sofie Bredgaard fra 7.klasse den store Fair Play-pokal. Foto: Claus Bonnerup
DBU's direktør, Claus Bretton Meyer, overrækker Sofie Bredgaard fra 7.klasse den store Fair Play-pokal. Foto: Claus Bonnerup

I år fortsætter den store succes. 28 mål i blot fem kampe og suveræn dronning af topscorerlisten i hele landet, og så scorede hun endda ikke i sidste runde. Effektiviteten fejler ikke noget, hun er skarp som en slagterkniv foran buret. Det blev da også til to scoringer og et skud på overliggeren i den stensikre 3-0-sejr i kredsfinalen.

Endda med sygdom i kroppen:

- Jeg er syg. Forkølet og ondt i hovedet og i halsen, så jeg hoster helt vildt, siger hun og pudser igen næse.

- Men intet kan holde mig fra en kredsfinale i Ekstra Bladet Skolefodbold, det er da klart.

Der var naturligt nok ikke den store lyd på kaptajnen, som var meget hæs.

- Det gjorde ondt at råbe, så jeg måtte gå hen til hver enkelt for at dirigere dem.

Alene evnerne på banen gør hende til naturlig leder, men hun peger selv på andre ting også:

- Jeg er nok anfører, fordi jeg er en god rollemodel både på og udenfor banen. Det er vigtigt for de andre at have en at læne sig op ad, når der er modgang.

Fysikken har Sofie fra kampene i U18-ligaen, hvor hun spiller med klart ældre piger. Foto: Henrik Schou
Fysikken har Sofie fra kampene i U18-ligaen, hvor hun spiller med klart ældre piger. Foto: Henrik Schou

Mathilde Winther dirigerer hele tiden sine holdkammerater. Foto: Henrik Schou Sjællandnord TV: 'Vi stresser for meget'

Fri som fuglen
Modgang var der ikke i kredsfinalen, det blev kun til lidt modvind i den ene halvleg. Alligevel var tilfredsheden svær at spore trods sejren:

- Der var brug for at hive os op i dag, vi spillede virkelig dårligt. En rigtig skidt kamp. Så det var lidt surt at have den her hals netop her, fordi der var brug for mig.

Sygdommen tog for alvor over i anden halvleg, hvor det ikke blev til mange meters løb. Sejren var hjemme, så det var ikke afgørende, men Sofie vil alligevel gerne score. 28 mål er ikke nok.

- Vi driblede for meget frem, hvor vi bare skulle spille den. Det blev noget rod.

Ofte stod hun selv og kaldte på bolden, hvor der var rigeligt med plads at spille den på. Hjemmeholdet legede nemlig tidlige julemænd og gav turneringens farligste spiller oceaner af meter at løbe på helt alene. Stort set ingen opdækning og alt for mange bagude, der ikke så til siderne og hang for langt tilbage. De gik stille rundt på banen og lignede nogle på vej til tysk. Uden gejst, vilje eller tro på opgaven.

Sikker kasse fra Sofie  lige mellem handskerne. Foto: Henrik Schou
Sikker kasse fra Sofie lige mellem handskerne. Foto: Henrik Schou

Kort før første fløjt fik hjemmeholdet ellers en sidste gang at vide, de skulle dække Bredgaard op. Det gjorde de så absolut ikke. Det gjorde det alt for let for Sofie.

- Nej, det så jeg ikke meget til. Jeg stod jo helt fri det meste af tiden

Det var noget helt andet i kreds-semifinalen, hvor Sofie helt usædvanligt netop ikke scorede i 3-1-sejren, der blev hevet snævert i land med selvmål og sidste scoring i overtiden.

- Der blev jeg mandsopdækket hele tiden. Fra første til sidste fløjt. Lige meget hvor jeg gik hen, men det gav så plads til de andre, forklarer hun om den velfungerende taktik udført af en kollega fra B93, der dog spiller på årgangen under. Faktisk på samme hold som Byskolens anden stjerne, Søs Leander, der spillede en flot første halvleg og lavede tekniske lækkerier på stribe.

Søs Leander er en slags tvilling på banen. Sofie og hende kan finde hinanden i mørke. Foto: Henrik Schou
Søs Leander er en slags tvilling på banen. Sofie og hende kan finde hinanden i mørke. Foto: Henrik Schou

Jubel i sidste fløjt i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou Sjællandnord Frederiksborg Byskole klar til kvartfinalen

Tryllepigen
Sofie Bredgaard er nu noteret for hele 21 kampe og imponerende 64 mål i Ekstra Bladet Skolefodbold. Det bringer hende op på fjerdepladsen over de mest scorende piger nogensinde i verdens største skoleturnering. Og hun kan stadig nå op til tre kampe mere i april.

'Brede' er uden sammenligning den bedste pigespiller i den 56.udgave af Ekstra Bladet Skolefodbold. Ingen har den hurtighed, teknik og fremragende overblik.

Alle kender hende og er forberedte. Det betyder et kæmpe pres på de unge skuldre.

- Der er et stort pres på mig. Også fordi de andre gerne vil spille mig, når det bliver lidt svært. Så forventer de, at jeg skal trylle os ud af problemerne, smiler hun og uddyber:

- Det gælder også udenfor banen. Alle forventer meget af mig på skolen, på sidelinjen og inde på banen. På begge hold.

- Men det har jeg det fint med. Og det er jo meget fedt, at andre kan se, jeg er god til det, jeg laver.

Læser man ordene, kan det virke som ord fra en selvglad ung pige. Det er slet ikke tilfældet. Hun ER bare god. Et unikt talent med en stor fremtid., som bruger hele sit liv på fodbolden.

Så store talenter kan ikke gemmes i den moderne fodbold-verden. Utallige øjne hviler på de unge, som skal være gjort af noget særligt for at slå igennem.

Selv ikke feje tricks kan stoppe topscoreren. Foto: Henrik Schou
Selv ikke feje tricks kan stoppe topscoreren. Foto: Henrik Schou

Målrettet målræv kan man roligt kalde Sofie Bredgaard, som nu har scoret hele 20 gange i to kampe. Foto: Henrik Schou Sjællandnord TV: Efter prøve i Manchester City: Jeg vil være verdens bedste

Next stop Manchester

Rygterne om de tryllende støvler er også nået til fodboldens moderland og en af verdens absolut største klubber.

- Her i september var jeg til prøvetræning i Manchester City i fire dage. Min træner har nogle kontakter, som han havde sendt noget video af mig til. Så kontaktede de os.

Hendes øjne lyser forståeligt, når talen falder på den kæmpe oplevelse. At få lov at træne med på det fantastiske anlæg til flere milliarder kroner og være nær de bedste af de bedste.

- Niveauet var meget højt, og så fik jeg prøvet noget nyt. Og set noget andet, blandt andet deres styrketræningsområde. Det er helt sindssygt stort, de har bare alt, hvad man kan forestille sig. Eller, det kan man faktisk ikke, lyder det med endnu et stort smil fra talentet.

Kursen er sat mod stjernerne for stortalentet. Foto: Henrik Schou
Kursen er sat mod stjernerne for stortalentet. Foto: Henrik Schou

- Jeg skal derover igen her i december eller januar. De har bedt mig træne på nogle forskellige ting. Jeg skal for eksempel blive bedre til også at kunne sparke med mit højre ben, forklarer hun om lektierne fra toppen.

Hun holder selv med Arsenal i Premier League, det forhindrer dog ikke et drømmeskifte:

- Den helt store drøm er at komme til Manchester City og spille. Ikke lige nu, jeg vil gerne vente nogle år, men det er helt klart målet.

I mellemtiden står den på skole, kampe for klubben og selvfølgelig på landsholdet. Her er hun allerede noteret for ni landskampe - dog endnu uden mål.

Næste stop på den store stige er kvartfinalerne i Ekstra Bladet Skolefodbold i anden uge af april. Semifinalerne ligger ugen efter, og finalen spilles 26.april. Med eller uden Sofie Bredgaard - for anden gang.

Det siger Sofie om landsholdet og Manchester City:

Nyheder Galleri: Kratbjergskolen - Frederiksborg Byskole

Sofie Bredgaard foran det måske kommende klublogo. Foto: Privat
Sofie Bredgaard foran det måske kommende klublogo. Foto: Privat

Nyheder Galleri: Kratbjergskolen - Frederiksborg Byskole

Sofie på finaleholdet. Foto: Anders Brohus
Sofie på finaleholdet. Foto: Anders Brohus

1 af 5 Det stensikre overblik med tungen lige i munden. Foto: Henrik Schou
2 af 5 Skuddet på overliggeren i anden halvleg. Foto: Henrik Schou
3 af 5 En lille smule jubel efter 3-0 sejren. Foto: Henrik Schou
4 af 5 Frederiksborg Byskoles finalejubel for to sæsoner siden. Foto: Claus Bonnerup
5 af 5 Sofie Bredgaard med den karakteristiske lidt 'skæve' venstre hånd, som altid er drejet lidt i duellerne. Foto: Henrik Schou