TV: Chokstart grundlagde sejr

Kom aldrig tilbage: Skovboskolens to lynmål sendte modstanderen til tælling

Drengene fra Skovboskolen nettede to gange indenfor de første par minutter. Hjemmeholdet fra Lille Næstved Skole kom sig aldrig over starten. Foto: Henrik Schou
Drengene fra Skovboskolen nettede to gange indenfor de første par minutter. Hjemmeholdet fra Lille Næstved Skole kom sig aldrig over starten. Foto: Henrik Schou

At sommeren for længst er gået på hæld, var man ikke i tvivl om, hvis man tirsdag formiddag var mødt op på Herlufsholm Idrætsanlæg i Næstved.

Det var bidende koldt. Fire graders varme, blæst og regn var ingredienserne i optakten til drengenes kredsfinale i Sjælland Syd.

Se kampfakta her.

TV: Italiensk sprællemand i buret

Forsøgte for tredje gang
Hjemmeholdet, de sidste to sæsoners kredsfinalister fra Lille Næstved Skole, skulle gøre det onde ved Skovboskolen, som vandt Ekstra Bladet Skolefodbold i sæson 2014/2015.

For Næstved-drengene skulle tredje gang være lykkens gang, for de sidste to sæsoners kredsfinaler var begge endt med nederlag til henholdsvis Uglegårdsskolen og Strandskolen. Men nu skulle det være.

Med en suveræn målscore på hele 32-2 var der lagt i kakkelovnen til Skovbo-drengene fra Bjæverskov, og anfører Mathias Kofod var da heller ikke det mindste i tvivl:

- Vi skal bare spille bolden hurtigt rundt, præcis som vi plejer. Så vinder vi stensikkert. Vi har da godt nok læst lidt om dagens modstander, men ellers kender vi dem ikke.

- Så længe vi bare fokuserer på vores eget spil, så er det jo egentlig også ligegyldigt, hvem modstanderen er. Vi holder buret rent og vinder 2-0, og så er vi i kvartfinalen til foråret, kom det med selvtillid i stemmen fra anføreren.

Galleri: Lille Næstved Skole - Skovboskolen

Troede også på det
I udeholdets lejr var der bestemt også tro på tingene efter 4-0 sejren i sidste runde, hvor Jonas Nygaard scorede to mål. Alligevel var den dygtige angriber en smule nervøs:

- Ham der Arthur (Sivalingene red.) er jeg lidt nervøs for, at han kan gøre ondt på os. Han er kæmpestor, fysisk stærk og så leverer han superskarpe indlæg i feltet. Ham skal vi altså lukke ned, og så skal vi stå stærkt i bagkæden. Mon ikke, vi så vinder 3-1.

Jonas' storebror Rasmus Nygaard var i øvrigt med til at finde finalen i Ekstra Bladet Skolefodbold i 2014/2015 præcis, ligesom holdkammerat Oliver Sørensens bror Nicklas var det. Så de to lillebrødre ville ikke stå tilbage for deres brødre og erklærede begge inden kampen, at de nok skulle sørge for en gentagelse til april.

TV: Målscorer: Det vigtigste mål nogensinde

Heftig start
Da dommer Palle Knudsen præcis kl. 11.00 fløjtede kredsfinalen i gang, var det overraskende nok med meget få tilskuere på lægterne. Skovboskolen havde ellers tydeligt annonceret, at alene deres skole ville mønstre et heppekor på mindst 170 elever. Det var ikke tilfældet.

Men de få, der var mødt frem, fik en start at se, der ikke er set magen til i en finale i mange år

Udeholdet proppede to patroner i bøssen, skød to gange, og så var de foran med 2-0 efter kun to minutter og 40 sekunder. 

Det første mål kom efter halvandet minut, da Jonas Pedersen i venstre side ville lægge bolden ind i Næstved-feltet. Indlægget blev dog ikke ret godt, men bolden blev pludselig taget af vinden og drejede ind mod målet, hvor målmand Viktor Jensen boksede verdens største hul i luften med det resultat, at bolden sejlede direkte ind i nettet. Chokstart fra gæsterne.

Bolden sejlede i nettet til 1-0. Foto: Henrik Schou
Bolden sejlede i nettet til 1-0. Foto: Henrik Schou

Hjemmeholdets spillere forstod ikke, hvad der lige skete der, men de skyndte sig at sparke bolden op på midten, så de kunne slå hurtigt tilbage.

TV: Her får Skovboskolen guld om halsen

Var selv i chok
Goncalo Lamy gav bolden op, men mistede den omgående. Så tog udeholdets Valdemar Deichmann kuglen, førte den frem i højresiden, skar ind i feltet og klaskede den fladt i nettet til 2-0. Kæmpe jubel i udeholdets lejr, mens Næstved-drengene var i chok-tilstand og deres ellers så suveræne forsvar var reduceret til statister.

2-0 er en farlig føring, fortæller et gammelt ordsprog. Og hvorfor gæsterne ikke forsøgte at gøre det hurtigt til 3-0 med samme aggressivitet, havde Nikolaj Andersen en klar idé om:

- Det var en helt vild start, og vi fik to mål på to minutter, tror jeg nærmest og sender Næstved-spillerne i chok.

- Jeg tror også, at vi selv gik i chok, for det her havde vi slet ikke regnet med. Men når man nu fører med to mål efter tre minutter, så tror jeg, man ubevist trækker sig længere tilbage på banen.

- Det var ikke planen at gøre det. Men det betød jo så bare, at vi lukkede dem tilbage i kampen, da vi ikke fortsatte vores aggressive pres, lød det fra den let genkendelige energibombe.

Hør fra Nikolaj her:

Nikolaj Andersen løb meget klogt i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou
Nikolaj Andersen løb meget klogt i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou

Skovboskolen klar til kvartfinalen

Fik ikke styret sit forsvar
Kort efter myldrede det ind med tilskuere fra fire fyldte turistbusser med Skovbo-elever, som intet vidste om deres holds fantomstart.

Det varede da heller ikke mange minutter, før hjemmeholdet havde fået rystet det værste chok af sig, for de fik nu meget mere spil. Udelukkende fordi gæsterne gav dem lov til det.

Hjemmeholdet indledte nu et pres mod udeholdets mål - ofte anført af Arthur Sivalingene på højrekanten, som gæsterne havde store problemer med at holde fra indlæg. Men hver eneste gang Arthur fik bolden ind foran mål, var ingen holdkammerater søgt ind i feltet eller også kom banens i særklasse bedste spiller Mark Stellini blæsende ud af sit mål med stor autoritet og sikrede sig bolden.

Udeholdets anfører Frederich Rasmussen havde påtaget sig opgaven med at styre forsvaret, men det gik ofte ikke særligt godt. Fokus for 'Freddy' var hver eneste gang, han fik bolden at sparke den langt væk med et sikkert boldtab til følge. Han havde slet ikke styr på, hvor hans to back-spillere var placerede, og det førte flere gange til farlige situationer, hvor offsidefælden kiksede.

Skarpheden fra Lille Næstved Skole levede dog på ingen måde op til deres foregående kampe, for enten nappede Mark Stellini bolden, ellers kom der en Skovbo-støvle i vejen. Freddy forklarer, hvorfor der ofte var lidt kaos i feltet:

- Det er helt sikkert mit ansvar at styre mine forsvarskollegaer. Men jeg tror, det skyldtes den start, vi fik. Næstved fik jo godt nok hurtigt ødelagt deres taktik, men det gjorde vi også selv.

- Vi havde på ingen måde regnet med at score to mål på så kort tid. Det stressede os. Arthur Sivalingene kom også til en masse indlæg. Det skyldes, at vores midtbanespillere gav vores venstre back nogle andre ordrer end dem, jeg gav ham. Det skabte lidt panik, da vi glemte at snakke sammen, men vi fik da styr på det, kom det ærligt fra anfører Rasmussen, som på ingen måde fralagde sig ansvaret.

Frederich Rasmussen fik ikke helt styr på sit forsvar efter den kaotiske start, hvor holdet ellers var kommet i front. Foto: Henrik Schou
Frederich Rasmussen fik ikke helt styr på sit forsvar efter den kaotiske start, hvor holdet ellers var kommet i front. Foto: Henrik Schou

Se alle de FEDE fotos fra kampen her.

Kaos i pausen
Lille Næstved Skole har spillerne til at vende 0-2, men når topscorer Karlo Trkulja og Goncalo Lamy, som i denne kamp, stort set var usynlige, så bliver det svært. Om årsagen skal findes i chok-starten skal være uvist, men de to offensiv-spillere var helt væk.

Få sekunder før pausefløjtet så man endelig lidt af det spil fra hjemmeholdet, som havde bragt holdet i kredsfinalen. Arthur fik næsten fra hjørneflaget lagt bolden millimeterpræcist ind i panden på anfører Mathias Kofod, som fra to meter headede forbi mål.

Derfor kunne Skovboskolen gå til pause med en 2-0 føring.

I pausen tog hjemmeholdets træner Anders Rudkjær hurtigt ordet:

- Drenge, sådan her er finaler. Det er lige det her, finaler handler om. Dem, der rammer dagen først, får målene. Vi snakkede om det med at være klar allerede i omklædningsrummet.

- Det handler om stå det rigtige sted. Når vi får fat i bolden, så er vi jo klasser bedre end dem. Vi skal nok få chancer, og når vi får chancer, så kommer der mål, men vi bliver simpelthen nødt til at gøre de rigtige ting.

Det kan sagtens lade sig gøre, sluttede Anders, inden den anden træner Troels Schrøder fortsatte:

- Vi skal fortsætte med at skabe chancer i deres ende, og så skal vi være kyniske og banke boldene ind.

I udeholdets lejr var pausesnakken forvandlet til en omgang uorganiseret skurvognssnak. Alle snakkede i munden på hinanden, og den ene råbte højere end den anden for at blive hørt. Om der overhovedet var nogen som blev hørt, skal være usagt, men sikke en rodebutik. Se hele pausesnakken her.

ZOOM: Lille Næstved Skole - Skovboskolen

Lukkede reelt kampen
I anden halvleg var billedet helt det samme som i første halvleg. Hjemmeholdet var det bedst boldspillende hold, udeholdet stod afventende og hvis der var optræk til bare den mindste fare i gæsternes felt, var Mark Stellini sikkerheden selv.

Kort efter pausen fik udeholdet et frispark ca. 30 meter uden for Næstved-feltet. Normalt er det Thomas Schwarzbach, som tager sig at disse, men i dette opgør var det overladt til anfører Frederich Rasmussen. 'Freddy' tog et langt tilløb og bankede med højrestøvlen bolden mod målhjørnet.

Uheldige Viktor Jensen fra første halvleg kom flyvende op i krogen, og i bedste Kasper Schmeichel-stil vippede han bolden op på overliggeren. Vild TV-redning fra Viktor. Problemet var bare, at bolden havde så meget fart på, at den røg helt ud af straffesparksfeltet. Og her kom så Valdemar Deichmann løbende og klaskede flot sit anden mål ind i nettet.

Valdemar Deichmann var flyvende i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou
Valdemar Deichmann var flyvende i kredsfinalen. Foto: Henrik Schou

0-3 på måltavlen og kampen burde være lukket. Men man gik alligevel med den følelse af, at hvis Lille Næstved kunne få et hurtigt reduceringsmål, så kunne det jo være, at nogle af de slumrende angribere vågnede op.

Galleri: Lille Næstved Skole - Skovboskolen

Fremragende keeper
Der gik da heller ikke længe, før reduceringen var en kendsgerning. Goncalo Lamy, som kun viste sig frem i få glimt, blev fældet af to-tre spillere fra udeholdet i straffesparksfeltet. Dommerne var ikke i tvivl. Klart straffe, som anfører Mathias Kofod sikkert scorede på ved at finte Mark Stellini til højre side og lægge bolden i venstre.

Så var der ellers inviteret til indianerbold. Det ene angreb efter det andet rullede ned imod begge mål, ofte med tvivlsom kvalitet i afleveringerne. 

Værterne spillede deres chance og blæste til storoffensiv. Det gav naturligt nogle blottelser bagude, men udeholdet havde rigeligt at gøre med at forsvare, så de søgte ikke helhjertet chancen.

Ti minutter før slutfløjt var det tæt på endnu en reducering, men Mark Stellini holdt niveau og hev lige en dobbeltredning ud af ærmet og holdt derved Næstved fra yderligere scoringer.

Mark Stellini var helt afgørende for gæsterne. Foto: Henrik Schou
Mark Stellini var helt afgørende for gæsterne. Foto: Henrik Schou

Kampen sluttede af med, at Frederich Rasmussen sparkede sit femte frispark langt ud af kommunen. Et frispark, som i øvrigt gav kampens eneste gule kort. Det tilfaldt udeholdets Oliver Mårtensson, som var noget bitter over, at netop han skulle i skammekrogen.

- Jeg har f****** kun lavet et eneste frispark i hele kampen. Det er ikke til gult, konstaterede han højlydt på vej ud af banen.

Skovboskolen vinder 3-1 over Lille Næstved Skole. Så Jonas Pedersen havde kigget rigtigt i krystalkuglen, da han før kampen gættede på netop det resultat.

Men glæden var nok større over, at han og hans holdkammerater nu skal spille kvartfinale til foråret.

Kampen vil blive husket for de to lynmål til Skovboskolen og ikke for det pæne og polerede fodboldspil.

KAMPFAKTA:

Resultat:

Lille Næstved Skole - Skovboskolen, 1-3

Målscorere:

0-1: Jonas Pedersen (1.)
0-2: Valdemar Deichmann (2.)
0-3: Valdemar Deichmann (39.)
1-3: Mathias Kofod (49.)

Læs her, hvordan programmet ser ud for Skovboskolen til foråret.

Skal have trænet
Anfører Frederich 'Freddy' Rasmussen sagde efter kampen:

- Det gik jo fint, selvom vi flere gange stod lidt forkert, men vi reddede den hjem på hård fight.

- Men inden vi skal spille kvartfinale til foråret, så skal vi helt sikkert have nogle træningspas, så vi kan være helt klar. Her skal vi have fokus på det opbyggende spil, som klart skal forbedres.

Hør fra Frederich her:

Skovboskolens vej til kvartfinalen

20. september: Asgård Skole - Skovboskolen, 0-4

4. oktober: Skovboskolen -  Sct. Nicolai Skole, 7-1

29. oktober: Borup Skole - Skovboskolen, 1-4

7. november: Skovboskolen - Campusskolen, 0-0 (4-2 efter straffe)

13. november: Skovboskolen - Vallensbæk Skole, 4-0

20. november: Lille Næstved Skole - Skovboskolen, 1-3

Holdets samlede målscore: 22-3