TV: 'Den flyvende hollænder'

Vanvittigt drama: Årets brag afgjort af frygtløse Emil Friis

'Den flyvende hollænder' er født - 1-0 til Skovboskolen på mål af Emil Friis. (Foto: Henrik Schou)
'Den flyvende hollænder' er født - 1-0 til Skovboskolen på mål af Emil Friis. (Foto: Henrik Schou)

VORDINGBORG (Ekstra Bladet): I de tidligere år har kredsfinalerne i Ekstra Bladet Skolefodbold været en blandet landhandel. Der har både været smalle sejre, men også både 10-0 og lignende. Sådan har det ikke været i en eneste af kampene i år. Ingen målorgier og store afklapsninger. I stedet har vi set intense opgør fra ligeværdige hold helt fra det nordlige Jylland og ned over Fyn.

En lige kamp fik de rigtig mange tilskuere også at se i Vordingborg, hvor Gåsetårnskolen havde besøg af Skovboskolen. De to hold gav hinanden et BRAG af en kamp, der kan mærkes i deres kroppe flere dage frem. Kanon fight, hårde tacklinger og kun få sekunder til at komme af med bolden. Ikke en centimeter blev givet gratis væk af drengene, der måtte ud i forlænget spilletid som det første drengehold.

Først dybt inde i anden halvleg af den forlængede tid kom afgørelsen.

Se også: Galleri: Gåsetårnskolen - Skovboskolen

Uden frygt for bisserne
Begge hold havde store chancer, og der blev annulleret hele to mål for offside. Alligevel var alle fair spillende - en fornøjelse at overvære i så afgørende en kamp. Men målt på spil og chancer over alle 80 minutter var det nu fortjent nok, at gæsterne kunne rejse hjem med en 2-0 sejr til sidst. Men hvor skulle de dog meget i gennem først.

Et sus gik gennem alle på stadion, da Skovboskolens super spillende anfører Emil Friis kastede sig med hovedet først mellem venner og fjender og bragte sit hold foran med 1-0. Liggende i luften kunne han bruge hovedet til en indøvet detalje.

- Jeg havde set, at der var helt frit inde på midten ved hjørnesparkene. Det talte vi om i pausen, hvor vi aftalte at udnytte det, hvis chancen kom. Så der den endelig var der, gik Lucas (Salomonsson) ud for at tage sparket i højre side. Og så sigtede han efter mig, der kom løbende ude fra og ind i feltet, forklarer Emil og uddyber:

- Den var lidt for langt fra mig, så jeg kunne ikke helt nå den. Så jeg kastede mig bare ned og satte hovedet på, så den røg over i det korte hjørne i højre side. Jeg lavede lige en 'flyvende hollænder', kommer det hurtigt fra den onde Vordingborg-bøddel, der lige der slukkede lyset for hjemmeholdet.

Emil henviser til et ældre udtryk, der faktisk stammer fra et skib. Men som senere er brugt om en af verdens bedste fodboldspillere Johan Cruyff, der netop blev døbt 'den flyvende hollænder' på grund af sit elegante spil i højt tempo, der bragte ham til flere af de største klubber. Men det bruges altså nu om dage til at beskrive netop den slags mål, som Emil Friis scorede på et flyvende hovedstød uden at tænke på ansigtet eller bisserne.

Se det udtryk i hans ansigt. Hans livs første 'flyvende hollænder' - og så i en kredsfinale. (Foto: Henrik Schou)
Se det udtryk i hans ansigt. Hans livs første 'flyvende hollænder' - og så i en kredsfinale. (Foto: Henrik Schou)

Se målet i fotos her:
Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Se også: TV: Kredsfinalegyser i forlænget spilletid

Tog en for holdet
Han nåede ikke at frygte for en støvle i hovedet:

- Jeg tænkte slet ikke på, at det kunne være farligt. Det var den eneste måde, jeg kunne nå den. Og så må man jo ofre sig for holdet, lyder det fra en ægte kaptajn.

Det hjalp også, at det var en indøvet detalje, som var aftalt med en klubkammerat.

- Jeg spiller på klubhold i Køge Boldklub med tre af de andre. Blandet andet tvillingerne Lucas og Marcus Salomonsson. Så vi kender hinanden rigtig godt og har et godt blik for hinanden.

Faktisk skulle en anden til at tage netop det hjørne, da Lucas kom ud og bad om at sparke. Det skulle vise sig at være en smart ide, for planen lykkedes med en smuk kasse som resultat.

Se også: TV: Skuffelse efter mega-afbrænder

Rigtige mænd
Emil havde svært ved at skjule sin meget store glæde, da han tog sin jubel-tur og blev omfavnet af holdet. Efter så mange minutters hård kamp og flere dramatiske situationer i begge ender var det en forløsning endelig at få den i kassen.

- Det var virkelig hårdt arbejde. En rigtig mandfolkeindsats, forklarer Friis efter finalen, der bragte hans hold op på en målscore, der siger 15-4. Ikke umiddelbart noget at blive bange for. 15 mål i seks kampe er ikke meget, når der i de første runder ofte er meget lidt modstand. Men drengene har også været i straffe i en anden brandkamp mod Ellemarkskolen, som de sagtens kunne have tabt.

- Vi skal skabe nogle flere chancer. Der er kun gået de fire mål ind på os, men vi skal selv score noget mere. Der gik for lang tid med at få det åbnet op her i kredsfinalen.

Se alle de flotte fotos fra kampen HER.

Ingen på stadion var i tvivl om kaptajnens glæde. (Foto: Henrik Schou)
Ingen på stadion var i tvivl om kaptajnens glæde. (Foto: Henrik Schou)

 Se også: TV: Salomonsson slår dem alle

Gerrard er idolet
Friis har en del af presset på sig som anfører i de tætte kampe, hvor små ting kan blive afgørende. Her må kaptajnen gå forrest og vise vejen. Men det bekymrer ham ikke. Liverpool er hans hold, og Steven Gerrard er idolet.

- Han er en fantastisk leder med et kæmpe overblik. Jeg har også plakater derhjemme af ham over mit bord. Det er også naturligt for mig at kommunikere, det ligger vist til mig, siger den 15-årige profil.

Til trods for sin plads som defensiv midt har han scoret en tredjedel af alle holdets mål. Fem ud af de 15 er det blevet til - kaptajnen viser vejen.

Se også: TV: Fisher og farmand

Lektier læst hos Ekstra Bladet
Skovboskolen havde forberedt sig ved at læse alt om modstanderne hos Ekstra Bladet.

- Vi fik pillet ham deres topscorer helt ud, selv om han havde lovet at score. Men os fra Køge havde mødt dem her fra Vordingborg med klubben. Så vi vidste godt, hvad vi skulle. Det handlede om at vinde midtbanen.

Det endte godt for Friis og drengene. Pladsen i kvartfinalen kom i hus.

- Nu skal vi nyde den her sejr. Den sure vintertræning bliver da sjovere nu, hvor pladsen til foråret er i hus.

Hør 'Den flyvende hollænder' fortælle om finalen:

Se drengene juble efter sejren:

Midt i dramaet var der også plads til lækre detaljer. (Foto: Henrik Schou)
Midt i dramaet var der også plads til lækre detaljer. (Foto: Henrik Schou)

Så glade er vinderne af Sjælland Syd fra Skovboskolen. (Foto: Henrik Schou)
Så glade er vinderne af Sjælland Syd fra Skovboskolen. (Foto: Henrik Schou)

Se også: Se videoerne fra kredsfinalen

Se også: Galleri: Gåsetårnskolen - Skovboskolen

1 af 4 Lykkelig første målscorer. (Foto: Henrik Schou)
2 af 4 Det svagt sparkede straffespark af Daniel Andresen, der let blev pillet af hjemme-keeperen. (Foto: Henrik Schou)
3 af 4 Anføreren må finde sig i et lidt vand til sidst. (Foto: Henrik Schou)
4 af 4 'Den flyvende hollænder' er født - 1-0 til Skovboskolen på mål af Emil Friis. (Foto: Henrik Schou)