TV: Stoppet af 'Albatrossen'

Kæmpe vingefang: Endnu en kanon indsats i forsvaret af Alba Termann

Alba Termann kommer først på bolden i langt de fleste tilfælde. (Foto: Henrik Schou)
Alba Termann kommer først på bolden i langt de fleste tilfælde. (Foto: Henrik Schou)

ØSTERBRO (Ekstra Bladet): 135 dage er der gået, siden Nykøbing F. Realskole ude vandt deres kredsfinale 1-0 på den sidste dag i efteråret. Dagen efter bød kalenderen på december og en lang og ulidelig pause. Forude ventede kvartfinalen i Ekstra Bladet Skolefodbold. To kampe før finalen i verdens største skoleturnering.

Holdets ubetinget største profil er anfører Alba Termann, der af Ekstra Bladet er døbt 'Albatrossen'. Hendes store vinger i forsvaret skaber en usynlig mur, som kun få kommer forbi.

- Lige efter kampen gik især de små drenge fra 7.klasse og kaldte på mig med mit nye øgenavn, det var da meget sjovt. Der blev jo skrevet en masse om mig, så det kunne nok ikke undgås, lød med fra den 16-årige profil.

Nyheder Galleri: Niels Steensens Gymnasium - Nykøbing F. Realskole

Spiller på piller
Det nye navn er meget naturligt. For ligesom den kæmpestore fugl har hun et stort vingefang i form af en slags levende plankeværk i forsvaret. Hun spiller bagerste mand og har et fremragende overblik. Selv om kvartfinalen var tæt på at blive en bristet drøm.

- Holdet spillede en træningskamp i sidste uge mod en efterskole. Men der var jeg ikke med på grund af min skade i lysken, forklarer hun og viser det stramme sportstape op ad højre ben.

- Det er stadig ikke helt på plads. Både min træner og min fysioterapeut ville gerne have, at jeg ikke spillede. Men de kunne godt mærke, at den beslutning var taget. Intet i verden kunne holde mig væk fra den her kamp. Jeg spiller også semifinalen og finalen, om det så skal være på piller.

Hun illustrerer med både ansigt og arme, at det er ramme alvor. Holdet med vennerne fra skolen betyder meget. Dem lader hun ikke i stikken. Koste hvad det vil.

'Albatrossen' sætter sine tacklinger ind som et bid lige præcis i rette øjeblik. Som jagtede hun et bytte. (Foto: Henrik Schou)
'Albatrossen' sætter sine tacklinger ind som et bid lige præcis i rette øjeblik. Som jagtede hun et bytte. (Foto: Henrik Schou)

Pigerne fra Nykøbing F. Realskole tog fusen på Niels Steensens Gymnasium og snuppede en 4-1-sejr i kvartfinalen. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn TV: Bonderøvene besejrede bybørnene

Kød på midten
Holdånden er nok også den næststørste styrke hos pigerne fra Falster. Den største er uden tvivl Alba selv. Pigerne er ellers uden de helt store profiler, men der kæmpes som en samlet enhed. Som et hold. Det lykkedes til fulde i den dog lidt for store 4-1 sejr.

- Det er faktisk ret godt gået af os. Vi har altså fem med fra 7.klasse fra start, os andre er fra 9.klasse. Så vi spiller ikke sammen på hold til hverdag, ligesom flere af de andre hold i turneringen jo gør. Kun Ida Kulle og jeg spiller sammen i Herlufsholm. Resten spiller i den lokale klub.

For at få træning på et højere niveau er de to piger rykket til en klub over en times kørsel hjemmefra. Her træner de tre-fire gange om ugen plus kampene.

- Jeg bor for langt ude på landet, det er lidt noget skidt. Heldigvis skiftes vores forældre til at køre os. Man vænner sig til at bruge tiden fornuftigt på enten at sove eller at lave lektier.

De to profiler viser også flot deres evner frem. Desværre mangler der lidt kød på midten og især kanterne.

Overblikket med bolden er fornemt hos generalen. (Foto: Henrik Schou)
Overblikket med bolden er fornemt hos generalen. (Foto: Henrik Schou)

Losser alt for meget
For meget af taktikken gik på at losse bolden væk hos Nykøbing F. Realskole ude mod Niels Steensens Gymnasium i Fælledparken på Østerbro. De medfølgende lærere skreg konstant, at bolden bare skulle væk, væk, væk.

Det er sjældent gangbart over en hel kamp. Den kan bruges de sidste minutter.

- Vi skulle bare få den væk fra forsvaret. Og væk fra vores banehalvdel. Men vi havde ikke rigtig talt om, hvad vi skulle gøre med bolden ellers, forklarer kaptajnen.

Hun er ellers god til at bruge mund og råbe de andre op og dirigere. Hun burde nok også få lidt mere indflydelse på taktikken, som hun uden sammenligning er skarpest af alle til i bussen frem og tilbage til hjemmeøen sydpå.

-  Der ligger et stort ansvar på mig. Især i bagkæden. Trænerne forventer, at jeg styrer den. Derfor var det faktisk meget sundt for mig at sidde udenfor i den træningskamp. Så kunne jeg se deres løbemønstre fra en anden vinkel. Hvordan de bevægede sig - eller ikke bevægede sig.

En enkelt gang bliv der gået lige lidt for hårdt til vaflerne. (Foto: Henrik Schou)
En enkelt gang bliv der gået lige lidt for hårdt til vaflerne. (Foto: Henrik Schou)

Caroline Gram (i sort) spillede på en hjernerystelse, så der var lidt hovedpine. (Foto: Henrik Schou) Sjaellandsyd TV: Caroline hovedpine
Fodbold på hjernen
'Albatrossen' peger selv på, at spredningen aldersmæssigt kan være en udfordring:

- Vi har mig nede i forsvaret, hvor de andre kun går i 7.klasse. De har brug for mig til at styre tropperne. De små har også lidt svært ved at råbe de store op. Måske tør de ikke helt. Det kender jeg godt fra min lillesøster (Viola Termann), der spiller på midtbanen her på skoleholdet.

Begge forældre og storesøster var også mødt frem for at heppe.

- Der er blevet talt rigtig meget fodbold hjemme hos os den sidste tid. Mere end normalt, selv om vi spiller fodbold begge to i klub. Det har fyldt vildt meget.

Der er sikkert også blevet leget med taktiktavler og vendt alverdens ideer. Alba selv kan i hvert fald sagtens selv se manglerne på holdet:

- Der mangler noget fysik på midtbanen. De har svært ved at skubbe de andre væk. Så det er rigtig vigtigt, at vi i stedet er hurtigere og smartere end de andre. Og ikke lader dem vinde på muskler og højde, storsmiler talentet.

Hun har helt ret. De er ikke ret store de fleste af dem. Der mangler også fart på kanterne samt mere sammenhæng i kæderne. Flere spillere til at føre bolden op frem for at sparke efter den enlige angriber og konstant miste bolden vil være et smart træk. Når man selv har bolden, er det som hovedregel ret svært for de andre at score.

Læg mærke til det stålsatte blik. Som en fugl dykkende ned mod sit bytte. Det er hendes bold. (Foto: Henrik Schou)
Læg mærke til det stålsatte blik. Som en fugl dykkende ned mod sit bytte. Det er hendes bold. (Foto: Henrik Schou)

Nykøbing er semifinale-klar! (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn Nykøbing F. Realskole er semifinaleklar med 4-1-sejr

Skræmmende modstand
Alligevel er det lykkedes for outsiderne at komme helt frem til den sidste dyst før finalen i Ekstra Bladet Skolefodbold i Odense 28.april.

- Vi har ikke haft de store forventninger til os selv. Vi er bare glade for hvert skridt, vi har taget. Men nu er vi kommet så langt, så tager vi også det sidste skridt, lyder det selvsikkert fra kaptajnen.

Hun vil forsøge at kalde til samling den kommende uge før tøsernes største kamp nogensinde:

- Jeg vil prøve at se, om vi ikke kan mødes og få talt sammen. Måske bare øve lidt opstilling og tale taktikken godt igennem. Hvad vi gør med bolden, og når de har den.

Endnu en skarp tanke fra profilen, det vil være en fremragende ide. For i næste kamp møder de en skræmmende modstander i skikkelse af Frederiksborg Byskole med flere landsholdsspillere på holdkortet. Blandt andet en kanon U17-landsholdsspiller som dirigent på midtbanen, nogle lyn på kanterne og så lige U16-landsholdsmålmanden i buret. AV!

Overblik og boldkontrol er bare to af de stensikre overskrifter på Kamilla Karlsen. (Foto: Henrik Schou) Sjællandnord TV: 'Styrmand Karlsen' indkalder til møde før semifinale
Kjole og blå mærker
Alba har vist fremragende sikkert forsvarsspil de sidste runder og er et af de store talenter i årets turnering. Hun er en fryd for øjet at følge, når hun med fysik og teknik stensikkert styrer forsvaret som en mur. Kun en eneste gang gik hun en smule fejl af bolden i kvartfinalen, ellers var hun solid og umulig at komme forbi.

Plus hun er så god til at læse spillet, at hun kan tænke frem og stå lige der, hvor modstanderen vender med bolden for at løbe mod mål. Men nej, det får de så ikke lov til. Ikke forbi vingerne på 'Albatrossen'.

Netop på den position er det også afgørende at være fejlfri, ellers er der fri bane mod kassen. Keeperen er ikke holdets stærkeste kort, det er blot endnu en grund til at holde bolden væk. Men de skal altså holde op med at losse og bruge det, at bolden er rund og spille med den. Trille den rundt.

- Det er helt sikkert en vigtig plads, jeg har. Men fra forsvaret kan jeg følge med i det hele og hjælpe med at råbe de andre op. Det må bare ikke gå galt. Jeg har lært at være nervøs og spændt på den gode måde. Jeg skal aldrig ud for at brække mig eller ryster. Jeg glæder mig bare.

Da hun får at vide, at semifinalen skal spilles torsdag 21.april, ændrer hun straks ansigtsudtryk:

- Det er jo dagen før, min lillesøster og de andre fra 7.klasse skal konfirmeres. Så bliver der travlt derhjemme. Men det kan de godt klare. Det skal de kunne. Bare de ikke får alt for mange blå mærker i semifinalen, det passer ikke så godt til kjolen.

En typisk kommentar fra en ægte fighter. Glæd jer til at se hende svæve under skyerne i semifinalen.

Læs ALT om slutspillet her

Hør anføreren fortælle om kvartfinalen her:

 

 

Holdet er deres styrke. De står sammen alle mand. (Foto: Henrik Schou)
Holdet er deres styrke. De står sammen alle mand. (Foto: Henrik Schou)

Alba Termann er klar til endnu en gang at gå forrest for sit hold. (Foto: Henrik Schou) Sjaellandsyd 'Albatrossen': Der skal lukkes fuldstændig af
Et lille kys på snuden af støvlen efter sejren. Pigerne var ellevilde af glæde. (Foto: Henrik Schou)
Et lille kys på snuden af støvlen efter sejren. Pigerne var ellevilde af glæde. (Foto: Henrik Schou)

Mathilde 'Bageren' Bager kæmpede bravt, men ovnen blev slukket i kvartfinalen. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn TV: 'Bagerens' ovn blev slukket
'God tur hjem', råber tilskuerne tit til modstanderne. De her piger fik helt sikkert en skøn tur hjem til Falster. (Foto: Henrik Schou)
'God tur hjem', råber tilskuerne tit til modstanderne. De her piger fik helt sikkert en skøn tur hjem til Falster. (Foto: Henrik Schou)

Nyheder Galleri: Niels Steensens Gymnasium - Nykøbing F. Realskole

1 af 3 Se de ansigter - det er ÆGTE jubel og glæde. (Foto: Henrik Schou)
2 af 3 Ida Kulles skrig ud over hele Fælledparken efter en kasse. (Foto: Henrik Schou)
3 af 3 Alba Termann kommer først på bolden i langt de fleste tilfælde. (Foto: Henrik Schou)