'Det er federe at kaste op med en guldmedalje'

Besøg fra Bornholm: Martha Langskov viste klassen med to kasser i storsejr

Fotoet taler for sig selv: Ægte glæde lige fra hjertet hos Martha Langskov. Foto: Henrik Schou
Fotoet taler for sig selv: Ægte glæde lige fra hjertet hos Martha Langskov. Foto: Henrik Schou

GENTOFTE (Ekstra Bladet): Kredsfinalen i landets største kreds i Storkøbenhavn skulle blive til en ø-fight. Bornholm hører nemlig også med her, og derfra var der besøg til årets sidste pigekamp i Ekstra Bladet Skolefodbold. Dyssegårdsskolen mødte Åvangskolen, der havde været oppe klokken fem i morges for at tage den lange rejse til Sjælland.

De seje tøser fra Solskinsøen skulle vise sig at være frygtindgydende og kunne køre i tog, flere busser og så lige sejle hjem med en mindre massakre på hele 6-0 over et svagt hjemmehold, der ikke en eneste gang viste sig farlige eller skød på mål. Bornholmernes keeper rørte bolden én gang i hele kampen. Det var et udspark.

Anderledes så det ud i modsatte ende, her havde kollegaen travlt med at fiske bolden ud af eget bur. Åvangskolen skulle bare lige varmes op, så kvaste de hjemmeholdet og scorede fire gange på 12 minutter.

Alle på stadion kunne høre Martha efter langskuddet. Foto: Henrik Schou
Alle på stadion kunne høre Martha efter langskuddet. Foto: Henrik Schou

Galleri: Dyssegårdsskolen - Åvangskolen

Lige i røven
Første gang efter 12 minutter, hvor Martha Langskov besluttede at åbne målfesten med et kanonhug fra 25 meter.

- Vi havde læst på Ekstra Bladet, at deres målmand kunne være lidt sløj, så vi skulle bare forsøge på hende, forklarer Martha og fortsætter:

- Så da jeg kommer fri der lidt uden for feltet, så hakker jeg bare til. Den sad lige i røven!

Et langskud af Langskov, der fik nettet til at blafre bag den ikke helt sagesløse keeper, som burde have taget skuddet.

- Det er den bedste følelse at score. Jeg var så lykkelig over, at det lykkedes.

Glæden kunne både høres og ses, da Martha tog sin jubeltur rundt på banen og blev omfavnet af de andre. Pigerne var glade for endelig at få hul på ballonen.

Det betød SÅ meget at få scoret det første mål og trukket nerverne ud. Foto: Henrik Schou
Det betød SÅ meget at få scoret det første mål og trukket nerverne ud. Foto: Henrik Schou

Krammere og skøn jubel. Foto: Henrik Schou
Krammere og skøn jubel. Foto: Henrik Schou

TV: Tenniscifre i kredsfinale

Som i Formel 1
Åvangskolen havde nemlig siddet på det hele, lige bortset fra de første minutter. Her virkede de kolde og ikke klar.

- Vi har været meget nervøse, det kunne man mærke i starten. Nogle har været helt ekstremt nervøse længe, og vores træner har slet ikke sovet hele natten, slår Martha fast.

- Vi tabte jo kredsfinalen for to år siden, der gik jeg i 6.klasse, og det måtte bare ikke ske igen. Heldigvis skulle vi bare lige ud af starthullerne.

Det kom de så også. Lidt som en Formel 1-bil, hvis man spørger hjemmeholdets forsvar, som mindede mest om en flok rådyr fanget i trafikken.

- Men når vi først kommer i gang, så gør vi det, vi bedst kan lide: Fodbold, mål og vinde.

Sejren på 6-0 taler sit tydelige sprog. Størstedelen af de øvrige 14 kredsfinaler er vundet efter tætte opgør. Dette var en magtdemostration med tennis-cifre. 

Sammenholdet er tydeligt stærkt hos bornholmerne. Foto: Henrik Schou
Sammenholdet er tydeligt stærkt hos bornholmerne. Foto: Henrik Schou

Målscorer: 'Nemmere end forventet'

Vejrguderne med os
Efter første mål spillede bornholmerne frit og hurtigt, det mindede mere om træningsøvelser end rigtig kamp. De gjorde præcis, hvad der passede dem, og var på modsatte banehalvdel konstant.

- Vores træner sagde, vi skulle spille, som vi gør ude i frikvarteret.

De lyttede til ham, men modstanden var heller ikke stor. Næsten alle spiller på samme hold i Elite-Bornholm, så de kender hinanden rigtig godt. Det ses på pasningerne, deres løb og indbyrdes forståelse.

Under rejserne har de også ekstra god tid til at komme tæt på hinanden.

- Vi har haft en lang tur herover. Især en lang sejltur, forklarer Martha med et smil og uddyber:

- Men der havde vi vejrguderne med os. På vej hjem bliver det noget andet, her venter de store bølger på os. Det er ikke alle glade for, og man kan altså godt blive søsyg, selv om man kommer fra Bornholm.

Smilet er stort på den kun 14-årige profil, der var blandt sit holds bedste. Men sejlturen hjem vil nok få smilet væk for en stund.

Målmanden var her ved at være træt af at hente bolden ud. Foto: Henrik Schou
Målmanden var her ved at være træt af at hente bolden ud. Foto: Henrik Schou

(SE DE MANGE FEDE FOTOS FRA KAMPEN HER)

Sygt gode afleveringer
- Det var meget nemmere, end vi havde regnet med. Vi havde forberedt os godt på dem ved at læse alt om deres vej til kredsfinalen. Men vi endte med at få plads til at rokere lidt og prøve nye ting af, forklarer Martha om de forskellige udskiftninger og ændringer efter 4-0 ved pausen.

Her rykkede Martha selv ud på kanten. Væk fra den midtbane, hun havde siddet så stærkt på i første halvleg.

- Jeg elsker at være på midtbanen. Især at lægge de sygt gode afleveringer til angrebet, fortæller den blonde pige med pandebåndet.

- Men jeg vil da helst selv score!

Det fik hun også gjort en gang mere, hun både åbnede og lukkede nemlig det hele. Scoringen til 6-0 kom efter endnu en fremragende frispilning fra Nanna Knudsen, der virkelig har diamanter i støvlerne. Nærmest på samlebånd lagde hun sukkerbolde lige præcis der, hvor det gør mest ondt mellem to forsvarere.

Havde gæsterne haft ild nok i stængerne, kunne de sagtens have vundet med 10 mål eller mere. Chancerne var der rigeligt af, men dampen gik forståeligt nok lidt af, da sejren var sikkert i hus.

Marthas fremragende højreben bliver en fornøjelse at følge i foråret. Foto: Henrik Schou
Marthas fremragende højreben bliver en fornøjelse at følge i foråret. Foto: Henrik Schou

TV: Åvangskolen klar til kvartfinalen

Været på TV2
Sejren var naturligvis vigtig, men især det ikke igen at tabe kredsfinalen har stor betydning.

- Nederlaget for to år siden gjorde ondt (0-2 mod Højdevangens Skole, red.). Så det var bare vigtigt ikke at stå igen med sølv om halsen. Den her guldmedalje skal hjem og have hæderspladsen ved siden af mine fire fidusbamser, lyder det fra den dobbelte målskytte.

15 kampe og 19 mål er det blevet til for hende i verdens største skoleturnering over tre år. De 10 af kasserne i denne sæson. Der er mere i hende - både i forårets kvartfinaler og næste år i 9.klasse.

- Det har været en lang og fed rejse med Ekstra Bladet Skolefodbold, vi hygger os rigtig meget sammen og kommer endnu tættere på hinanden.

Opmærksomheden på Bornholm har også været stor, alle har fulgt med. TV2 Bornholm var også til Åvangskolens sidste hjemmekamp og talte med netop Martha - se klippet her.

Martha forudså på tv en rigtig hård kamp, det fik de ikke. Det kan turen hjem til den lille ø til gengæld blive, men pigerne har allerede talt om det.

- Det er federe at kaste op med en guldmedalje end en sølvmedalje om halsen, slutter det store talent, som ikke har noget at gøre ude på kanten. Hendes fokus er på midtbanen, hvor hun uden tvivl gør mest for det hold, der ligner en frygtindgydende modstander i kvartfinalerne den første uge af april næste år.

Hør Martha fortælle om sejren (beklager lydproblemerne i starten):

Rundesang og kædedans efter sejren. Foto: Henrik Schou
Rundesang og kædedans efter sejren. Foto: Henrik Schou

Sådan gik finalerne i Vejle
Galleri: Dyssegårdsskolen - Åvangskolen