TV: Ama'r halshug: 'Kaptajnen' sløj i kvartfinalen

Tenniscifre: Tugay Turan og Peder Lykke Skolen slagtede sig i semifinalen

Anfører Tugay Turan (hvid trøje) i en af de mange dueller på midten. (Foto: Henrik Schou)
Anfører Tugay Turan (hvid trøje) i en af de mange dueller på midten. (Foto: Henrik Schou)

AMAGER (Ekstra Bladet): - Jeg havde en dårlig dag i dag. Men heldigvis gik det alligevel, de andre var der i stedet for mig, sagde Tugay Turan efter at have været med til en oplevelse af de store i Ekstra Bladet Skolefodbold.

Peder Lykke Skolen mødte hjemme Vemmelev Skole i en kvartfinale, der allerede er skrevet ind i historien. De fleste kampe er meget tætte, denne endte som et sæt i tennis med hele 6-0.

Så var det på plads. Ikke særlig gæstfrit.

Nyheder Galleri: Peder Lykke Skolen - Vemmelev Skole

Frem og tilbage
Der var kun spænding om udfaldet, før dommeren havde fløjtet kampen i gang. Ellers var det spil til et mål, og gæsterne havde ikke et rigtigt skud på kassen.

- Vi ville komme hårdt på dem fra start og lægge pres på især deres små spillere. Vi havde selvfølgelig læst en masse om dem på Ekstra Bladet og forberedt os, forklarer Tugay, der efter kredsfinalen blev døbt 'Kaptajnen' af Ekstra Bladet.

Her gik han forrest i duellerne og ledte sit hold frem i en meget tæt dyst, som de faktisk var ganske få minutter fra at tabe. Ude mod Nyager Skole fik de udlignet til 1-1 på mål af en indskifter og vandt senere på straffe. Det var  holdets anden afgørelse på straffe.

Samme indsats så vi ikke i kvartfinalen. Bortset fra anføreren, der ikke var på toppen:

- Jeg har været syg her de sidste dage. Det er svært at trække vejret ordentligt, og halsen er lukket sammen, lyder det hostende og med snot i næsen fra den 15-årige.

Allerede efter godt 40 minutter blev han også hængende efter hvert angreb og gik bare langsomt tilbage mod midten. En lidt mærkelig ide frem for at lade sig skifte ud og lade en anden få chancen, eftersom holdet der var solidt foran.

Anføreren valgte så at stå offside og gå roligt retur snakkende med vennerne på sidelinjen, det var umiddelbart lidt svært at se logikken i. Pudsigt nok var det netop returløb, han selv pegede på, hvor de kan forbedre sig:

- Selv om vi er foran, skal vi huske at komme med tilbage. Ellers bliver det alt for farligt.

I fodbold må man gerne bruge hovedet. Både med og uden bold. (Foto: Henrik Schou)
I fodbold må man gerne bruge hovedet. Både med og uden bold. (Foto: Henrik Schou)


Tunc Tiryakioglu (i hvid) spillede et brag af en kamp i kvartfinalen. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn TV: Sprang frem fra skyggen

Usportslig optræden
Noget andet farligt er de farvede kort fra dommerens lomme. I kvartfinalen fik Lauge Persson et gult med efterfølgende 10 minutters pause. Han burde have haft en tre-fire stykker mere for sin gennemført usportslige optræden over for modstanderne med konstant nedladende kommentarer. Og så med en så solid føring oven i købet. Han spiller fin fodbold, men ingen er så vigtig. Slet ikke på et skolehold. Så hellere tvinge ham til at se kampen fra bænken og lade træneren vise eleverne, hvad god opførsel og fair play vil sige.

'Kaptajnen' ved det godt:

- Det er det, vi bliver fanget på i de fleste kampe. Når vi får gult eller rødt kort. Det er for dumt. Pludselig skal vi lave om, og jeg skal med ned på midten. Det gør det ekstra hårdt for de andre.

Peder Lykke var fremragende til at trække tiden og lignede nærmest et italiensk hold. Så det gule kort og den ene mand i undertal kom ikke til at betyde så meget. Men det kan det hurtigt komme til, og så spiller man ikke med i finalen. Eller ser finalen fra siden.

Peder Lykke Skolen hamrede bolde ind på stribe og er klar til semifinalen. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn TV: Ren Lykke på Amager

Ser ikke de andre
Amager-drengene har et super flot angrebsspil, når det kører. Så er det virkelig værd at se på, og der er fart over feltet. Lynhurtige pasninger mellem tre-fem spillere i fuldt firspring gør ethvert forsvar rundtossede. Der er både hæl og tå krydret med løb for hinanden til at flænse de andre op. Klart deres store styrke.

Tugay selv varmede bolden lige i overkanten, når han endelig fik den. Han var slet, slet ikke lige så involveret med bolden som i sidste kamp tilbage i november. Måske derfor var det sværere at slippe kuglen.

- Når jeg har bolden, så forsvinder det hele. Så ser jeg altså først nogle gange de andre bagefter, lyder det ærligt fra den storsmilende knægt, der til daglig spiller i Farum og har seks timers transporttid om ugen for at træne.

Forhåbentlig er sygdommen væk og formen og overblikket fra kredsfinalen tilbage, når Peder Lykke møder Borupgård i den sidste kamp før finalen i verdens største skoleturnering i Odense 28.april.

Et højt hop for at lægge bolden af til angriberen. (Foto: Henrik Schou)
Et højt hop for at lægge bolden af til angriberen. (Foto: Henrik Schou)


Peder Lykke Skolen kørte Vemmelev over og er klar til semifinalen. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn Peder Lykke Skolen er semifinale-klar

Kun bange for sig selv
Drengene nyder virkelig at have bolden, der er ikke mange spark ud frem til ingenting. Langt det meste foregår med hurtige løb og spil mellem modstanderne, sådan som det skal være og er skønt at se på. Den store sejr var heller ikke for stor, de var klart det bedste hold og skulle selvfølgelig i semifinalen i Ekstra Bladet Skolefodbold.

- Men det er ikke en sovepude. Vi skal være klar. Hele tiden. Vi er vores egen værste modstander, når vi ikke er klar. Så går det galt. Så vi skal være på hele vejen, hvis vi vil gå hele vejen.

Og det vil de naturligvis, faktisk er de der måske allerede oppe i hovedet.

- Vi er ikke rigtig bange for andre end os selv, kommer det tørt fra anføreren.

Der er vist lagt op til et brag uden lige i drengenes semfinale onsdag 20.april.

I kvartfinalen blev det ikke til så mange dueller for 'Kaptajnen'. Han var langt mere med i spillet i sidste kamp. (Foto: Henrik Schou)
I kvartfinalen blev det ikke til så mange dueller for 'Kaptajnen'. Han var langt mere med i spillet i sidste kamp. (Foto: Henrik Schou)


Rasmus 'Snurretoppen' Bagge har spillet en fin turnering, men måtte vinke farvel efter kvartfinalen. (Foto: Henrik Schou) Sjællandmidt TV: 'Snurretoppen' blev slynget ud

Frem med stavepladen
For at blive helt klar til kvartfinalen efter fire måneder uden kampe på skoleholdet, har drengene øvet sig på en tidligere modstander:

- Vi har spillet en træningskamp i sidste uge mod Nyager, som vi mødte i kredsfinalen. Denne gang spillede vi ikke lige op, vi vandt den klart med 3-0, fortæller han og fortsætter:

- Vi ville gerne lige vise, at vi er bedre end dem. Og at kredsfinalen bare var en dårlig dag.

Ni mål i de to kampe på en uge, Peder Lykke Skolen er vist klar oven på vinteren.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at vi ville gå videre. Vi har et godt hold. Vi skal bare lære at holde kæft og opføre os ordentligt.

Det tåbelige gule kort, der kostede de 10 minutters pause. (Foto: Henrik Schou)
Det tåbelige gule kort, der kostede de 10 minutters pause. (Foto: Henrik Schou)


Sådan taler en ægte kaptajn. Han (og forhåbentlig også de ansvarlige lærere) går nok også en tur med stavepladen og forklarer sin angrebsmakker Lauge Persson, hvad der gemmer sig bag bogstaverne: f-a-i-r  p-l-a-y.

Tugay var selv tændt på grænsen til overtændt. Selv foran med 6-0 hidsede han sig helt op og råbte ad en medspiller foran dommeren efter en ligegyldig tackling midt på banen. Det skete næppe tilfældigt lige foran vennerne, der besynderligt nok fandt det sjovt.

Nyheder Galleri: Peder Lykke Skolen - Vemmelev Skole

Pjask i hovedet
Men 'Kaptajnen' er holdets anfører. Han bekymrer sig om sine hjemmedrenge. Det fik vi at se i pausen. Her tog han først selv en tår af sin drikkedunk for bagefter at gå rundt og pjaske lidt vand i hovedet på hver og en af sine medspillere. Lige ned i hånden og så tørre dem i ansigtet.

- Det var varmt i dag. Jeg ville bare gerne hjælpe dem til ikke at få ondt i hovedet og den slags, fordi de blev varme eller manglede væske.

En sød tanke af en den unge mand, der bekymrer sig om de andres helbred. Han kan om få dage lede sit hold frem til finale nummer 54 siden 1961 i verdens største skoleturnering.

Lad det nu blive med 11 Amager-drenge på banen hele tiden.

Læs ALT om slutspillet her

Hør 'Kaptajnen' fortælle om kampen og det at være tændt:

Jubel efter storsejren. (Foto: Henrik Schou)
Jubel efter storsejren. (Foto: Henrik Schou)

Mathias 'Mini-Mac' Christensen (gul) i en af mange dueller om bolden. Han kæmper også mod de store drenge. (Foto: Henrik Schou) Sjællandnord TV: 'Mini-Mac' legede med de store drenge
Drabelig duel med keeperen. (Foto: Henrik Schou)
Drabelig duel med keeperen. (Foto: Henrik Schou)

Sebastian Segall var på plads til kvartfinalen imellem Peder Lykke Skolen og Vemmelev Skole. (Foto: Henrik Schou) Storkøbenhavn TV: Topscoreren på plads
Super skøn opbakning i solen fra de små på skolen. (Foto: Henrik Schou)
Super skøn opbakning i solen fra de små på skolen. (Foto: Henrik Schou)

Nyheder Galleri: Peder Lykke Skolen - Vemmelev Skole

1 af 3 Tunc var nok hjemmeholdets bedste i kvartfinalen, han spillede en kanon kamp. (Foto: Henrik Schou)
2 af 3 Man skal altid huske sine fans. (Foto: Henrik Schou)
3 af 3 Anfører Tugay Turan (hvid trøje) i en af de mange dueller på midten. (Foto: Henrik Schou)