"Måske havde jeg allerede et talent dengang – men det var der ingen, der fortalte mig!"

Preben Elkjær mindes med stor glæde sine oplevelser i Ekstra Bladets skoleturnering

- 'Jeg var med garanti banens mindste'. Sønderjyllandsskolens holdfoto fra 1970 lyver ikke. Preben Elkjær er den lille purk yderst til højre. Foto: Ekstra Bladet
- 'Jeg var med garanti banens mindste'. Sønderjyllandsskolens holdfoto fra 1970 lyver ikke. Preben Elkjær er den lille purk yderst til højre. Foto: Ekstra Bladet

Skulle en af Danmarks bedste fodboldspillere nogensinde optræde på dette billede? Ja, det er måske ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men når vi nu fortæller, at han faktisk står der klar til at tørne ud for Sønderjyllandsskolens udvalgte hold anno 1970? I bageste række? Nej, ikke en af de store klepperter i midten, men ham den lille purk yderst til højre. Preben Larsen, er navnet. En hel del bedre kendt i det meste af Europa via sit mellemnavn. Elkjær.

- Det må være lige omkring min 13 års fødselsdag og det er altså ikke fordi, jeg var specielt lille af min alder, men jeg var et par år yngre end de øvrige, klart den yngste på holdet, siger Preben Elkjær her 41 år senere.

Forud for deres optræden på skolens hold, havde drengene fra Sønderjyllandsskolen været til udtagelsestræninger, for der var kamp om at få lov til at repræsentere skolen i Ekstra Bladets skoleturnering.

- Det var ikke bare sådan, at man kom og sagde 'hej, jeg vil gerne spille med'. Først skulle man vise, at man kunne spille.

- Der var der ret meget prestige i, for Sønderjyllandsskolen havde store og stolte traditioner i skoleturneringen, som skolen havde vundet flere gange, så det var da en stor glæde at få at vide, at man var udtaget, husker Preben Elkjær.

Det siger en del om 'unge Larsen's flair for sporten, at han allerede som 12-13-årig var i stand til at spille sig på skoleholdet på bekostning af ældre og fysisk stærkere skolekammerater, men det var ikke noget, han skænkede en tanke dengang i 1970.

- Som den yngste og mindste på holdet må jeg have haft en eller form for fodboldtalent allerede i så ung en alder, siden jeg overhovedet kunne blive udtaget, men det var der ikke nogen, der fortalte mig dengang – og heller ikke siden, griner Preben Elkjær.

Først langt senere fandt han ud af, at han måske kunne drive det til noget inden for sporten.

- Det var først, da jeg blev udtaget til ynglingelandsholdet. Da gik det op for mig, at jeg måske kunne noget mere end de fleste andre.

- Og så begyndte du at drømme om en professionel karriere i udlandet?

- Nej, nej, slet ikke. Der var jo næsten ingen danskere, der kom til udlandet og i Danmark var der slet ikke professionel fodbold, så det med, at man måske ville kunne komme til at leve af det, det skænkede jeg ikke en tanke.

- Det var slet ikke en del af éns univers. Helt uopnåeligt og derfor ikke noget, man nogensinde drømte om.

41 år er immervæk nogle dage siden, så Preben Elkjær kan langtfra huske alle detaljer fra sine skolekampe, men enkelte episoder har bidt sig fast.

- Jeg blev skiftet ind i den første kamp, vi spillede, og gjorde det så godt, at jeg blev omtalt i Ekstra Bladet.

- Det måtte jeg selvfølgelig klippe ud, for det var første gang, jeg var i avisen. Jeg tror stadig, jeg har udklippet liggende et eller andet sted, siger Preben Elkjær, der videre fortæller, at hans skoletid var, som de fleste raske drenge husker deres unge år.

- Mit forhold til skolen var vel, som de fleste andre 12-13-åriges: der var en masse krudt i rumpen, og skulle man endelig vælge, ville man da hellere have gymnastik end sidde og kigge i en bog.

- Hvordan husker du specifikt tilbage på dine oplevelser i Ekstra Bladets skoleturnering?

- Vi nåede aldrig rigtig langt i turneringen, mens jeg var med på holdet, men som de fleste, der har deltaget i turneringen, er det stadig en oplevelse, man tænker tilbage på med glæde.

- Det skabte jo det der helt specielle sammenhold på skolen, erindrer Preben Elkjær.