Finalens første fighter

Niels Sørensen fik fighterpokalen i den allerførste skolefodboldfinale i 1961

- Her modtager Niels Sørensen pokalen for at være kampens bedste spiller. Først i 1988 fik prisen sit eget navn - 'Fighterpokalen'. Pokalen overrækkes i øvrigt af Ekstra Bladets legendariske sportschef Julle. Foto: Ekstra Bladet
- Her modtager Niels Sørensen pokalen for at være kampens bedste spiller. Først i 1988 fik prisen sit eget navn - 'Fighterpokalen'. Pokalen overrækkes i øvrigt af Ekstra Bladets legendariske sportschef Julle. Foto: Ekstra Bladet

Pressebillederne er mørnede i kanterne og fidusbamsen har for længe siden udtjent sin dont som legetrold for børnebørnene. Men selv om minderne er 50 år gamle, kan Niels Sørensen stadig dufte græsset på Frederiksberg Stadion, hvor han som 15-årig fightede så sveden sprang i den første finale i Ekstra Bladet Skolefodbold i 1961.

– Jeg husker tydeligt følelsen af at gå ind på stadion. Sagtens. Dengang var fodbold endnu vigtigere i skolen, det var den mest populære pauseaktivitet. I dag har de unge computere, men vi havde kun fodbolden, så det var kæmpe ære og prestige i at spille for skoleholdet, erindrer Niels Sørensen i dag, et halvt århundrede senere.

Allerede dengang – som nu – var finalen et kæmpe tilløbsstykke med flere tusind tilskuere. Ekstra Bladets sportsjournalist Rickard ’dick’ Nielsen skrev begejstret dagen før finalen:

- Men det bliver ikke alene selve fodboldkampen, der bliver festlig… Rammen om finalen bliver fuld af humør og feststemning… Så man uden tvivl kommer til at mindes en svenskerlandskamp i Idrætsparken.

Sporvogne i karavane

Sundpark Skole fra Amager fragtede alene 600 jublende tilskuere med ekstra indsatte sporvogne til Frederiksberg Stadion. En dyr fornøjelse, bemærkede lærer K. Lund, hvis ikke Kais Sport på Amagerbrogade velvilligt var trådt til med et pengebeløb, så ungerne slap med ’50 øre pr. hoved’. Niels Sørensen husker godt ’hylekoret’ fra Amager, men hans egen Nordvangsskolen kunne sagtens følge med, når Ama’rkanerne jublede løs:

- Eleverne fra begge skoler råbte og skreg. Finalen var stor, det var noget man snakkede om i skolegården, og jeg tror såmænd stadig at vores holdfoto hænger på inspektørens kontor. Det gjorde det i hvert fald dengang, fortæller Niels, der i ’61 var en dygtigt fightende ’fløjhalf’, som sportsjournalist Axel Alstrup i kamprapporten roste for at spille elegant og med stor finesse.

Ærgerligt selvmål

Selve finalen endte 2-1 til Sundpark Skolen, men selve kampen blev først afgjort 15 sekunder før tid på et uheldigt selvmål.

- Jeg synes det var en lige kamp, men det var vel fortjent nok, at de vandt på Flemmings selvmål. Det var to gode hold, og vi var stort set klubspillere alle sammen. Os fra Nordvangsskolen var alle på Glostrups juniorhold og var godt sammenspillede.

- I fodbold dengang kunne du nå langt i turneringen med en god frontløber, en god midtbane og en stærk fyr nede bagi. Du kan godt sammenligne det med pigeholdene i dag, hvor to-tre store talenter kan løfte hele holdet. Men i den første skolefodboldfinale spillede to hold uden ret mange svagheder, fortæller Niels Sørensen.

Dømmer kampene i dag

Skolefinalen åbnede døre for Niels Sørensen, der i årene efter spillede sig på ynglingelandsholdet med flere kommende landsholdsspillere, heriblandt AaB-legenden og landsholdsanføreren Henning Munk Jensen, der nåede 62 A-landskampe, flere af dem som anfører for Danmark. ’Munken’ blev senere dommer i Ekstra Bladet Skolefodbold.

På klubplan skiftede Sørensen til KB i 1965 og hentede straks en bronzemedalje i 1. division, dengang den bedste række. En fibersprængning satte en dæmper for hans anden sæson, og lige så stille opdagede Sørensen, at der var andet i livet end fodbold.

- Det er sådan en floskel, men det kom sig af, at jeg var startet som revisor, og det var jeg meget glad for. Jeg var nået til et punkt, hvor jeg gerne ville snakke om mit arbejde. Men alle ville hellere snakke om, hvordan jeg troede det gik KB på søndag. Kort og godt tror jeg bare, at jeg havde opnået mine ambitioner og vist, at jeg kunne være med på højeste plan, forklarer han.

Niels Sørensen lagde dog ikke bolden helt på hylden. Midtbaneprofilen vendte hjem til barndomsklubben Glostrup, som han hjalp med at spille fra serie 1 og op i 2. division. ’En god tid’, husker han den som. Og selv i dag, 50 år efter den skæbnesvangre finale, har Niels Sørensen ikke mistet kontakten til skolefodbolden. Ikke det mindste.

- Jeg dømmer stadig de lokale kampe for Bramsnæsvig Skole i turneringen, når de har brug for det. Det er fantastisk at se de unge, de går lige så meget op i det, som vi gjorde dengang. På det punkt er alt ved det gamle.

1 af 3 - Nordvangsskolens holdfoto efter kampen. Niels Sørensen sidder i midterste række, yderst til højre. Foto: Ekstra Bladet
2 af 3 - Det sejrende hold fra Sundpark Skolen. Yderst til højre står den storsmilende lærer med trofæet i hånd. Foto: Ekstra Bladet
3 af 3 - Her modtager Niels Sørensen pokalen for at være kampens bedste spiller. Først i 1988 fik prisen sit eget navn - 'Fighterpokalen'. Pokalen overrækkes i øvrigt af Ekstra Bladets legendariske sportschef Julle. Foto: Ekstra Bladet
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere