MINDER AF GULD

Michael Laudrup glemmer aldrig sin tid som langhåret piberenser for Brøndbyvester Skole...

- Charme, selvtillid og lækkert hår i 1978. Michael har siden udskiftet frisuren, men minderne ville han ikke bytte for noget. Michael er nr. tre fra højre i bagerste række. Foto: Ove Møller
- Charme, selvtillid og lækkert hår i 1978. Michael har siden udskiftet frisuren, men minderne ville han ikke bytte for noget. Michael er nr. tre fra højre i bagerste række. Foto: Ove Møller

Bolden har trillet mange omgange siden Michael Laudrup for 23 år siden debuterede i Ekstra Bladets skoleturnering.

Med et stort grin og en hovedrysten ser han på billedet af sig selv og skolekammeraterne på Brøndbyvester Skole. En piberenser med langt hår - offer for datidens hårmode.

- Vi var alle langhårede, husker Laudrup. Det var naturligt den gang. I dag er det jo mere op til den enkelte, hvordan man vil se ud.

Minderne om skole-turneringen glemmer Laudrup aldrig.

- Jeg var med i et par år, men vi vandt kun få kampe. Konkurrencen fra skolerne i Brøndbyøster og Hvidovre var for stor. Det tog dog ikke glæden eller stoltheden over at være udvalgt til skoleholdet fra os. Vi stod sammen, og det forplantede sig til den daglige skoledag, hvor alle bakkede op om holdet og levede med i håb om at vores skole skulle nå rigtig langt i turneringen.

- Det blev ved drømmen, men den dag i dag vil jeg aldrig glemme de oplevelser, turneringen gav mig. Desværre husker jeg ikke alle navnene på skolekammeraterne, for jeg skiftede skole, da jeg skulle i gymnasiet, så det er begrænset, hvor mange, jeg har kontakt til. Men de har det sikkert som jeg. Det var en skøn tid, som gav minder for livet.

Talent, vilje og stædighed

Tiden er løbet - i Laudrups erindringsbog meget hurtigt. Karrieren som landsholdsspiller, feteret idol i Juventus og FC Barcelona og nu i rollen som træner, har givet drengen med det lange hår fra Brøndbyvester et liv, som mange sikkert bøjer hovedet i respekt for.

- Jeg blev født med et fodboldtalent, siger Laudrup. Kombineret med håbet om at blive en af de bedste sammenholdt med stædighed og en god portion vilje, gjorde, at jeg kom i mål.

- Nu er det minderne om de gyldne voksenår, der popper op, når man sidder i godt lag og siger: - Kan du huske?

- Jeg er født med en god hukommelse og er stærk på tal, så det er ikke kun landskampsresultater, store eller små kampe, men også mine opgør i skole-turneringen, der fortsat står krystalklar i hukommelsen.

- Jeg nåede det hele - og lidt til. Det er jeg taknemlig og ydmyg for, men jeg glemmer aldrig, da det var legen, der som børn gjorde fodbolden til mere end en kamp.

- Derfor har jeg altid været begejstret for skole-turneringen. Den har enorm betydning for alle skolebørn. Har man ikke talentet til at blive en af de udvalgte på skoleholdet, er det også vigtigt at tænke på, at man ved at bakke kammeraterne op, bliver en del af holdet og er med til at gøre dagligdagen på skolen til andet og mere end lektier.

Teknikkens pris

Laudrups 'Teknikerpris' uddeles ved hver skolefinale til en spiller, der besidder et specielt talent. Den har Laudrup uddelt flere gange, når han har haft mulighed for at være fysisk til stede i Parken.

- Fodbold skal være leg, derfor er det vigtigt, at spillere ikke glemmer, at specielle driblinger eller tekniske finurligheder bør være en del af det vidunderlige spil, som har gået sin sejrsgang verden over.

- I 50 år har Ekstra Bladet afholdt turneringen. Til lykke fra mig herfra Mallorca, hvor jeg sender de største ønsker og tanker om at turneringen må fortsætte og med endnu flere deltagere.

- I giver jeg selv en oplevelse, som man, uanset sejre eller nederlag, kan tage med ud i livet.

Smukkere kan det ikke siges og en mand som Michael Laudrup, Danmarks største fodboldspiller gennem tiderne, lytter man gerne til - også selv om håret er blevet 'rundbarberet' og skoleknægten fra Brøndbyvester må nøjes med minderne.

1 af 3 - Banens bedste spiller i 1984-skolefodboldfinalen, Johnny Nielsen, blev båret i guldstol af landsholdsspillerne Michael Laudrup, Søren Lerby og Jens Jørn Berthelsen. Foto: Mogens Berger
2 af 3 - Tyrefægteren Michael Laudrup, kongen af Barcelona, hvor han vandt fire mesterskaber med kollegaer som Ronald Koeman og Hristo Stoichkov. Det vakte et ramaskrig, da Laudrup skiftede til arvefjenden Real Madrid, hvor han samme sæson vandt mesterskabet. Foto: Erik Kragh
3 af 3 - Charme, selvtillid og lækkert hår i 1978. Michael har siden udskiftet frisuren, men minderne ville han ikke bytte for noget. Michael er nr. tre fra højre i bagerste række. Foto: Ove Møller
Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere