1971-1980: VOKSEVÆRK

Snestorm, krise og succes - Skolefodbolden fik det gule kort fra lærerne, men vandt kampen og voksede sig større end nogensinde før

Finalerne i 1971 blev næsten aflyst på grund af voldsom snestorm. For første og eneste gang måtte kampen derfor rykkes. Kampen blev spillet i Holbæk. (Foto: Ekstra Bladet)
Finalerne i 1971 blev næsten aflyst på grund af voldsom snestorm. For første og eneste gang måtte kampen derfor rykkes. Kampen blev spillet i Holbæk. (Foto: Ekstra Bladet)

Skolefodboldens næste årti starter i fygende snestorm og ender som en solstrålehistorie.

18. november 1971 kigger Julle og Ringbæk ængsteligt ud af vinduerne i Politikens Hus på Rådhuspladsen. Sneen vælter ned over København, og kort efter bliver de to herrers største frygt gjort til virkelighed, da Frederiksberg Stadion ringer og aflyser dagens finalekamp i skolefodboldturneringen. Julle er dog ikke sådan at slå ud og kontakter det ene finalehold, Søndre Skole i Holbæk, hvor snevejret er en sule mildere. I huj og hast flyttes finalen vestpå til Holbæk Stadion, hvor hjemmeholdet vinder 6-0 over Paltholm Skole i en kold omgang isfodbold.

Vest for Lillebælt er jydernes forhold til skoleturneringen også ved at være på frysepunktet. De jyske skoler har længe villet være med, men Ekstra Bladet er bange for at udvide til Jylland i frygt for, at turneringen bliver umulig at organisere og falder fra hinanden. Hirtshals Skole? kan dog ikke vente længere på den slags bøvl. I 1973 i en historisk frækt offensiv tilmelder de ALLE jyske skoler på samme formular, slipper selv igennem nåleøjet og taber allerførste kamp i Middelfart. Men sluserne var åbnet, og i 1974 får jyderne deres egen kreds. Turneringen har for alvor vokseværk.

Boykot smudspressen
- Det er et arrangement, der er blevet stort. Som nu er det den største fodboldturnering, der spilles i Danmark, konstaterer Julle ved et møde med de fynske lærere i 1975. Det var dog ingen sejrstale, men benhård diplomati. Kort inden havde lærer Ole Sand, der selv havde deltaget med Særslev Skole i 1974, opfordret de fynske skoler til at boykotte Ekstra Bladets turnering.

Diskussionen om en boykot foregik i kølvandet på '68-oprøret og en pædagogik, der firkantet sagt var imod konkurrence i skolen og mellem eleverne. Lærerne ville ikke have, at de uskyldige elever skulle forpestes med indflydelsen fra den reklamefinansierede smudsavis Ekstra Bladet, som havde indgået en uhellig alliance med det multinationale selskab Coca-Cola.

En af kritikerne var Leif Skov, der i tre årtier stod i spidsen for den vel nok så kommercielle Roskilde Festival. Skov var i 70'erne lærer på Peder Syv Skolen og spurgte retorisk:

- Hvem spiller vi egentlig for? Os selv, eleverne og skolen eller de kommercielle foretagender med Ekstra Bladet i spidsen?

Julles svar til Sand, Skov og lærerne faldt prompte:

- Hvad nu reklamen for Ekstra Bladet angår, så siger Ole Sand noget om, at skolerne lægger ryg til en reklame for os. Hvis vi var storsnudede, ville vi svare, at Ekstra Bladet såmænd ikke i særlig grad har brug for reklame, men sådan skal man jo ikke tale. Drengene skal ikke spille med Ekstra Bladet i hånden, og vi kommer ikke med transparenter om, at 'Ekstra Bladet tør, hvor andre tier'.

- De håndører, vi bruger på skolefodbolden, og det er faktisk ikke så få til medarbejdere, tryksager, fidusbamser, rejser og præmier, gives ikke først og fremmest ud for at få reklame, men for at gøre noget godt og opdragende for en ungdom, vi kan lide, lød forsvarstalen fra Julle, der endte med at snakke skolerne til fornuft.

Ekstra Bladets Skolefodboldturnering overlever som bekendt tidens diskussion. I 1980 når arrangementet en ny milepæl med 604 deltagende skoler. En fordobling på ti år.

1 af 3 Kirsebærhavens målmand Jan Pedersen blev en helt i 1977-finalen. Han brækkede næsen, men kæmpede videre og fik pokalen som belønning, da skolen vandt 4-1 over Sønderkærskolen. (Foto: Jan Unger)
2 af 3 Kreative skilte med slagsange og rim var uhyre populære op igennem 70'erne. Her er det Paltholm Skoles tribuneside fra finalen i 1971. (Foto: Ekstra Bladet)
3 af 3 Finalerne i 1971 blev næsten aflyst på grund af voldsom snestorm. For første og eneste gang måtte kampen derfor rykkes. Kampen blev spillet i Holbæk. (Foto: Ekstra Bladet)
Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere