Fra Marken til Parken

1991-2000: Danmark bliver europamestre og giver landet fodboldfeber – turneringen runder 1000 skoler

Det er noget helt specielt at spille i Parken. (Foto: Ekstra Bladet)
Det er noget helt specielt at spille i Parken. (Foto: Ekstra Bladet)

Og det var Daaanmaaark...

En populær myte går på, at Danmarks fødselskurve pludselig slår et nøk opad i foråret 1993.

Det sprællevende, savlende og vrælende bevis på EM-triumfen ni måneder tidligere, da Faxe ramte den ’lige i røven’ og danskerne sang alles ist vorbei til Klinsmann und kompagni.

Triumfen i Sverige smitter i hvert fald af på Ekstra Bladet Skolefodbold, der i efteråret 1993 runder 1000 tilmeldte skoler for første gang.

Året efter vinder en ung Thomas Gaardsøe finalen for Randers Realskole. Den senere AaB- og West Bromwich-spiller gentager succesen året efter og bliver den hidtil eneste spiller, der har scoret og vundet i to finaler i træk.

Danmarks nationalarena
Efter 26 år på skiftevis Frederiksberg Stadion og Østerbro Stadion – med en enkelt afstikker til Holbæk – blev finalerne i 1988 afviklet for første gang i Idrætsparken.

Den går dog kun i tre år, indtil Danmarks nationalstadion skal totalrenoveres.

Finalen i 1991 mellem Skelgårdskolen og Pilehaveskolen (3-1) spilles derfor på Østerbro Stadion. Men da Idrætsparken åbner dørene i september 1992, nu bare kaldet ’Parken’, bliver finalerne i Ekstra Bladet Skolefodbold nogle af de første kampe, der spilles på det nye græs.

Krohnen på værket
Til finalen i 1997 får talentspejderne kaffen galt i halsen, da en ung Michael Krohn-Dehli brillerer for Sønderkærskolen, som vinder 2-0 over Rosenlundskolen i finalen.

’DEHLI-KAT’ skriver Ekstra Bladet om den bare 14-årige og halvanden meter høje pokalfighter, der ’snoede sig forbi langt større modstandere med bolden på tåspidserne’ og sammenlignes med Allan Simonsen og Jesper Olsen.

I 1999 sætter en to år ældre, højere og mere moden Dehli så Krohnen på værket.

Sønderkærskolen besejrer 10. klassernes Egen Skole med 2-1 efter straffespark.

Kampens helt er anføreren Michael Krohn-Dehli, der modtager Michael Laudrups Teknikerpris fra Mr. Laudrup selv.

– Den første turnering i 1997 var med til, at andre fik øjnene op for mig. Chefscouten i Ajax var ude at se en skolefodboldkamp, vi spillede, fortæller Michael Krohn-Dehli om turneringen, der åbnede døre.

Chefscouten hedder John Steen Olsen, manden der også opdagede Zlatan Ibrahimovic og Christian Eriksen.

Efter finalen i 1999 har talentspejderen set nok – kort tid efter flyver Michael Krohn-Dehli sammen med holdkammeraten Thomas Kahlenberg til Amsterdam for at komme til prøvetræning hos Ajax, som kort efter skriver kontrakt med den rødhårede dribler.

Seneste Skolefodbold
Mest læste Skolefodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere