11 år efter kæmpe dopingskandale: Nu kender de navnene på snyderne

Navnene på 36 atleter i en speget dopingsag er måske på vej til at kunne blive offentliggjort, oplyser Wada

Basso var i centrum af Puerto-skandalen under Tour de France 2006. Foto: AP
Basso var i centrum af Puerto-skandalen under Tour de France 2006. Foto: AP

En af historiens største dopingsager er nået til et kontroversielt punkt.

Torsdag meddeler Det Internationale Antidoping Agentur (Wada), at det kender navnene på 36 af dopinglægen Eufemiano Fuentes' kunder.

Det store spørgsmål bliver, om navnene overhovedet kan offentliggøres. Det er langt mere usikkert, men Wada er i gang med at undersøge de juridiske muligheder.

Problemet er, at forældelsesfristen efter Wadas egne regler er udløbet, og at atleternes identitet muligvis skal holdes hemmelig.

- Så mange mennesker rundt om i verden ønsker at kende navnene på de involverede.

- Men der er juridiske problemer i den forbindelse. Da forældelsesfristen er udløbet, er der ingen måde at straffe atleterne på.

- Dette er ikke en simpel proces. Operacion Puerto har skabt en masse frustration hos Wada og de rene atleter, siger Wada-direktør David Howman ved et arrangement i Madrid ifølge den spanske sportsavis AS.

Det skriver radsport-news.com.

Wada fik efter en appelsag i den såkaldte Operacion Puerto-sag i juni sidste år rådighed over 211 blodposer, som var lagret hos Fuentes.

Blodposerne er fra 2006, og på et laboratorium i Lausanne er identiteten af atleterne nu omsider fastslået.

Det skulle dreje sig om 36 atleter fra forskellige sportsgrene. Tidligere er der blevet lækket nogle få cykelrytteres navne i sagen.

De lækkede navne var de tidligere cykelryttere Jan Ullrich og Ivan Basso samt de stadig aktive Michele Scarponi og Alejandro Valverde. De er blevet straffet for deres forbindelser til Fuentes.

- Det er klart, at denne historie ikke kan få en ideel afslutning, men det er ikke i mine hænder, lyder det fra Wada-direktøren.

Det er nu op til jurister at vurdere, om navnene kan offentliggøres.

11 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere