Årets 100 største: Et skørt resultat i finalen

27. december: Ekstra Bladet kårer årets 100 største, danske sportspræstationer. I dag med fokus på nummer 81-100, hvor to svømmere skabte et historisk resultat

Emilie Beckmann og Jeanette Ottesen på medaljeskamlen i Glasgow. Foto: Robert Perry/Epa/Ritzau Scanpix
Emilie Beckmann og Jeanette Ottesen på medaljeskamlen i Glasgow. Foto: Robert Perry/Epa/Ritzau Scanpix

Ekstra Bladet har vovet det ene øje og sammensat en liste over de 100 største danske sportspræstationer på den internationale scene i det forgangne år.

Den er subjektiv og styres af nogle kriterier, man kan være både enig og uenig i. For det er nødvendigt i en disciplin, der er som at sammenligne æble og pærer.

Sportens udbredelse kombineret med hårdheden af modstanden undervejs i forløbet er væsentligt. Bliver du verdensmester i petanque, vægter det ikke helt så meget som VM-guld i cykling eller svømning. Har man sat en verdensrekord undervejs, skader det heller ikke placeringen...

I dag tæller vi ned fra nummer 100 til nummer 81 på listen. Du vil de følgende dage kunne se, hvem der klemmer sig ind længere fremme på listen.

Årets 100 største

 

Nr. 100: Jeanette Ottesen og Emilie Beckmann, svømning, EM-bronze i 50 m butterfly

I nøjagtig samme tid, 25,15 sekunder, ramte de to landsmænd bassinkanten i en noget uvant situation ved EM i begyndelsen af december.

Personlig rekord for Beckmann og den hurtigste tid for Ottesen, siden hun gjorde comeback.

-Jeg tror ikke, det er sket før i dansk svømning, at to danskere får lov til at dele en medalje på skamlen, men Gud hvor er det sjovt. For at være helt ærlig er jeg bare så glad for mit eget løb.

- Det har været en lang, sej kamp siden EM, sagde Emilie Beckmann til TV 2 Sport.

Nr. 99: Enock Poulsen, boksning, EBU EU-titlen i superletvægt

Over 12 omgange udboksede Randers-bokseren sin polske modstander og vandt en klar sejr på point, hvilket sikrede ham EBU European Union-titlen i superletvægt. Titlen betød, at han nu for alvor kunne rette kikkertsigtet ind mod en kamp om EU-titlen.

– Det er det, jeg har trænet for. Det handler om at møde de bedste, sagde han til Ekstra Bladet.

Nr. 98: Stephan Hansen/Tanja Jensen, bueskydning, World Cup-sølv i Antalya for blandede hold

Efter kneben sejr over Mexico i kvalifikationen blev først det franske og siden det italienske par slået i kvart- og semifinalen. I finalen måtte Hansen og Jensen dog bøje sig for det sydafrikanske par, der vandt World Cup-afdelingen med 158-157.

Nr. 97: Ishockey-landsholdet, 11. plads ved VM

Efter sejr i straffeslagskonkurrence over Frankrig og storsejren på 9-0 over Storbritannien formåede danskerne ikke at overraske mod hverken Tyskland, Finland, USA, Canada eller Slovakiet og sluttede fem point fra den fjerdeplads, der gav en plads i kvartfinalen

Nr. 96: Nicklas Nielsen, motorsport, vinder af LMGTE-klassen i Le Mans-serien

Sammen med franske Fabien Lavergne og italienske Alessandro Pier Guidi var den 22-årige dansker noget nær ustoppelig i deres Ferrari 488.

Hele fire af seks afdelinger blev vundet: Le Castellet, Barcelona, Spa og Portimão, mens de blev treer på Monza.

Nr. 95: Mathias Rysgaard, Tobias Bjerg, Jeanette Ottesen og Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 4x50 m medley for mixede hold

Ottesen havde netop vundet bronze i butterfly, da hun og kollegaerne sikrede en ny bronzemedalje.

Blume svømmede sidste tur og overhalede lige præcis både Frankrig Hviderusland.

Danskerne slog samtidig den nordiske rekord i tiden 1,38.02 minutter.

Nr. 94: FCK i Europa League

Efter samlet nederlag til Crvena Zvezda i Champions League-kvalifikationen sled FCK sig videre fra gruppespillet efter fem mål i seks kampe i en besværlig gruppe, der bestod af schweiziske Lugano, Dynamo Kiev og Malmö FF. Sidstnævnte sluttede gruppespillet af med en 1-0-sejr i Parken.

- Når vi har lagt skuffelsen til side, er det godt for selvforståelsen. Vi har noget at glæde os til i februar. Og som jeg sagde til Lars Seier (en af hovedaktionærerne), så giver det også ti mio. kr. i kassen, sagde Ståle Solbakken med et smil til Ekstra Bladet efter kampen mod Malmö.

Nr. 93: Julie Kepp Jensen, Emilie Beckmann, Jeanette Ottesen, og Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 4x50 m holdmedley

Efter Kepp Jensens tur var Danmark nummer seks. Ottesen svømmede Danmark op på fjerdepladsen, som Beckmann holdt.

Og så hoppede Blume i bassinet. I næsthurtigste tid (23,30 sek.) af alle sikrede OL-guldvinderen Danmark en medalje.

Nr. 92: Sarah Mahfoud, boksning, IBF's interkontinentale mester i fjervægt

Den 29-årige Hillerød-bokser tævede sydafrikanske Bukiwe Nonina og vandt stensikkert på point i Nykøbing F. i januar, hvorfor hun kunne iføre sig IBF-bæltet.

– Det er så overvældende. Og fucking stort. Undskyld, jeg bander. Jeg er sikret en VM-kamp i IBF, nærmest skreg hun efterfølgende til Ekstra Bladet.

Nr. 91: Katrine Lionett Pedersen, karate, EM-bronze

Den 22-årige sjællænder imponerede i spanske Guadalajara og tog sin første medalje ved et seniormesterskab efter bronzedysten mod hollandske Sherilyn Wold.

Da havde hun vundet tre af sine indledende kampe og blot tabt en enkelt. Efterfølgende indrømmede hun, at hun havde håbet på mere.

– Jeg er mega glad for min bronzemedalje, men jeg vil da gerne indrømme, at jeg havde håbet på lidt mere, sagde hun.

Nr. 90: Viktor Axelsen, badminton, Spain Masters

Mødte først for alvor modstand i skikkelse af Anders Antonsen i finalen, men selv landsmanden kunne ikke stille noget op mod den formstærke Axelsen, der knuste ham i to sæt.

Nr. 89: Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen og Rasmus Pedersen, banecykling, World Cup-sejr i holdforfølgelsesløb i Minsk

De nykårede europamestre fortsatte et succesrigt 2019 med triumfen ved World Cup-premieren.

Halvandet sekund blev Frankrig slået i finalen.

Modstanderne var hurtigst på de første 3000 af de 4000 meter, men i en fremragende afslutning fik danskerne indhentet dem og vandt i 3.50.207 minutter.

Nr. 88: Pernille Blume, svømning, EM-bronze i 50 meter fri

Med en fremragende slutspurt på de sidste 25 meter sikrede Blume sig med 23,73 sekunder sin anden bronzemedalje ved EM på få timer efter holdkappens finale.

Nr. 87: Andreas Christensen, fodbold, vinder Europa League med Chelsea

Den unge forsvarsspiller deltog i samtlige 15 kampe i turneringen inklusive finalesejren over Arsenal. Han var fast mand fra start i alle forårets kampe, der gik over Malmö FF, Dynamo Kiev, Slavia Prag og Eintracht Frankfurt.

Nr. 86: Team Esbjerg, håndbold, videre avancement fra CL-gruppespillet

De tabte ganske vist den første kamp hjemme til CMS Bucureste – og siden til russiske Rostov-Don.

Men vestjyderne slog igen og vandt med fire mål i Rumænien over det stærke Bukarest-mandskab med superstjernen Cristina Neagu.

Sejren betød, at Esbjerg som ventet kvalificerede sig til mellemrunden efter nytår.

Nr. 85: Mathias Bay-Smidt/Rikke Søby Hansen, Swiss Open

De kom med på afbud og leverede nogle gode præstationer, inden de i semifinalen chokerede alle ved at slå kinesiske Lu Kai og Chen Lu, der lå markant længere fremme på verdensranglisten, i en vild gyser, hvor danskerne vandt 23-21 i 3. sæt.

I finalen vandt de en ny gyser over et indonesisk par.

Nr. 84: Jeanette Ottesen, svømming, World Cup-sejr i Doha i 50 meter butterfly

World Cup-sæsonens afsluttende afdeling i Qatar blev en triumf for Ottesen, der vandt løbet i 26.06 sekunder for snuden af den samlede vinder af World Cup’en, australske Kate Campbell.

Hun havde forinden kun deltaget i afdelingen i Kazan, hvor det var blevet til to bronze-medaljer på 50 og 100 m butterfly.

Nr. 83: Simone Tetsche Christensen, BMX, EM-bronze

Måtte se sig slået af både en brite og den forsvarende verdensmester, Laura Smulders.

Men Tetsche var alligevel glad.

– Det var fandeme tæt og en fed finale. Jeg fik bevist, at jeg er kommet et skridt tættere på. Det var så tæt, at det kunne været blevet hvilket som helst metal, sagde hun til DR Sporten.

Nr. 82: Oliver Meng, boksning, IBF’s Youth Super Welter Title

Blot 19 år gammel smadrede han sin modstander, Maono Ally fra Tanzania, og tog dermed IBF’s Junior superweltervægter-bælte på hjemmebane i Nykøbing F.

Efter en kaotisk start sendte han nådesløst sin modstander i gulvet i 2. omgang efter flere gode kombinationer.

- Det var helt fantastisk. Den fedeste følelse at stå tilbage med, sagde Oliver Meng til Ekstra Bladet efter sejren.

Nr. 81: Daniel Wagner, para-atletik, VM-guld på 100 meteren

Han havde håbet på en medalje, men at det skulle blive guld, kom bag på Daniel Wagner, der i Dubai løb de 100 meter på 12,32 sekunder.

Det rakte også til en billet til de paralympiske lege i Tokyo.

- Fuck, mand, det er vanvittigt, det her.

- Jeg vidste, at det ville blive et spændende løb og et tæt løb, men altså. Jeg havde håbet på, at hvis alt gik godt, at jeg måske lå til en medalje, men en guldmedalje, jublede han efterfølgende.

11 kommentarer
Vis kommentarer