Ærlig Nikolaj: Vi har ikke taget de rigtige skridt

Landstræneren ved hvad han skal arbejde med frem mod VM på hjemmebane om et år  - men først vil han vinde bronzekampen mod Frankrig

Den dynamiske duo Jan og Jan ser frem mod aftenens bronzekamp. I dagens anledning får de fint selskab.

For første gang siden 2009 skal Danmark spille om bronzemedaljer, og landstræner Nikolaj Jacobsen vil meget gerne slutte EM af med noget metal.

- Det vil være dejligt at få en medalje med hjem. Og selvfølgelig kan man sætte sig op. Vi trækker den rød-hvide trøje over hovedet, og det skal altid betyde noget. Men det er selvfølgelig en svær mental størrelse. Det er to skuffede hold, og så bliver det lidt om, hvem der kan rejse sig og få det mentale overskud.

- Ville du på forhånd have købt en bronzekamp?

- Ja, det havde jeg. Det er der ingen tvivl om. Jeg ved godt, at i ikke synes, de andre hold er ret gode, men det synes jeg. Det er helt fair, at i har store forventninger til os, og jeg kan godt lide, der er nogen der tror på, vi kan gøre det godt.

- Men det her EM har vist, at det er ekstremt tæt. Du skal have rigtig gode dage for at få to point ved et EM. 

- Nu står Sverige i en EM-finale, og de har tabt tre kampe, og de skal møde Spanien, der har tabt to kampe.

- Hvis du bare har et lille udfald, så taber du. Vi skal sørge for, at vi ikke får de der udfald.

- Vi skal give alt mod Frankrig. Det er hvad jeg forlanger af spillerne. Jeg vil se en rigtig god indstilling til den kamp, siger Nikolaj Jacobsen.  

Landstræneren er allerede begyndt at se frem mod VM på hjemmebane om et år. Han har fået brugbar erfaring ved EM-slutrunden, og her er nogle nedslagspunkter.

- Mikkel Hansen var, som også mod Sverige god offensivt, men defensivt klarede han ikke sine opgaver ret godt.

- Vi skal have kigget på noget defensivt, når for eksempel Magnus Landin ikke har en god dag. Denne turnering har vist, at konstellationen Mikkel Hansen og Casper U. Mortensen defensivt ikke kan holde i 60 minutter. Vi er nødt til at finde nogle opstillinger, så vi ikke er så sårbare. Det skal jeg bruge tid på efter slutrunden. Jeg skal se, om der er andre muligheder.

Artiklen fortsætter under billedet  

Mikkel Hansen har været udfordret defensivt. Foto: Lars Poulsen
Mikkel Hansen har været udfordret defensivt. Foto: Lars Poulsen
 

- Mangler vi ikke en venstrehåndet højre back, som kan skyde ude fra?

- Generelt, ja. Jeg håber så inderligt, at Niclas Kirkeløkke får styr på den skulder, så han kan være med.

- Ved Golden League i Danmark sidst i oktober kunne vi prøve nogle ting af, men der manglede vi både Lauge, Henrik Toft og Kirkeløkke. Og Kirkeløkke er den bedste skytte, vi har på højre back, så der er ikke tvivl om, at jeg håber, han kommer ind i et forløb nu, hvor den skulder ikke kommer til at volde ham problemer.

- Et det skulderen der gør, at du ikke hidtil har brugt ham i den her turnering?

- Nej, jeg synes Peter Balling kom ind og gjorde det rigtig godt i et par kampe og fik løst nogle opgaver. 

- Men Kirkeløkke havde været bedre rustet, hvis han havde spillet i fire fem måneder og ikke blot siden november.

- Men det er Kirkeløkke, du bygger på frem mod VM, hvis skulderen holder?

- Der er ingen tvivl om, at jeg ser Niclas som fremtiden på højre back.

- Nu får han noget mere erfaring, og han kan også være med defensivt, og det skal vi have dyrket.

- Overordnet set har vi ikke være samlet ret meget, og derfor har jeg måske haft svært ved at se manglerne, før vi har stået i det her i Kroatien. På den måde er den her slutrunde guld værd for mig. Jeg har fået set, hvad jeg skal arbejde videre med. Hvor er det, vi skal sætte ind? Hvor har vi været sårbare? Hvor har vi været gode, og hvad skal vi bygge videre på.

- Der kommer en Golden League i marts eller april. Der skal vi se nogle spillere an. Spillere der ligger i kredsen af landsholdet. Vi skal have testet nogle af vores unge spillere på det her niveau.

- Og så har jeg 14 dage i juni måned, hvor vi for alvor skal tage et godt skridt som forberedelse til VM på hjemmebane næste år.

- Har du her i Kroatien set et hold, der har taget det helt rigtige skridt?

- Nej, for så havde vi været i en finale. Jeg synes stadigvæk, vi godt kan blive mentalt bedre. Det har desværre vist sig, at når i og andre smider brænde på bålet, og siger vi er favoritter – og det er helt fair – så har vi lidt svært ved at håndtere det. Det er som om, den der angst for at tabe eller skuffe bliver større end glæden ved at vinde kampene.

Artiklen fortsætter under billedet

Nikolaj Jacobsen mener, at landsholdet har manglet nogle skridt. Foto: Lars Poulsen
Nikolaj Jacobsen mener, at landsholdet har manglet nogle skridt. Foto: Lars Poulsen
 

- Der har vi nogen udfordringer, og jeg ved godt, hvordan det bliver næste år i januar ved VM på hjemmebane. Der bliver det ganget op, så det er noget, vi skal have kigget på. Hvad er det, der gør, at vi ikke i de kampe præsterer? For når vi har ryggen mod muren, som vi havde mod Spanien efter Tjekkiet-kampen, så leverer vi en god kamp. Og da vi skulle slå Tyskland, leverede vi også.

- Men når vi så i semifinalen møder et svensk hold, som alle siger er afbudsramt – til trods for at der er spillere på holdet som er tyske mestre og Champions leaguevindere – så bliver vi, ja jeg ved ikke hvad der sker, men vi får svært ved at ramme det mentale niveau. Jeg ved ikke, om vi bliver for nervøse eller om det bliver lidt for forkrampet, fordi vi helst ikke vil skuffe en masse gode mennesker i Danmark, siger Nikolaj Jacobsen.   

  Nikolaj afviser fiasko: Overrasket da vi kom i hallen

Nikolaj bytter ud i EM-truppen: Forsvarsstjernen ude