Afsløring: Rusland har svindlet med doping siden 1980

Eksklusivt i Ekstra Bladet: Whistle-bloweren Grigory Rodchenkov fortæller om årtiers doping-misbrug og om en række mystiske dødsfald blandt sine kolleger

Grigory Rodchenkov frygter for sit liv. De amerikanske myndigheder skjuler ham et sted i USA. Foto: AP
Grigory Rodchenkov frygter for sit liv. De amerikanske myndigheder skjuler ham et sted i USA. Foto: AP

I en opsigtsvækkende mail-udveksling med Ekstra Bladet fortæller Ruslands statsfjende nummer et, Grigory Rodchenkov, at det statsstyrede dopingprogram går helt tilbage til begyndelsen af 80’erne.

Den 59-årige Rodchenkov er manden, der først udførte og siden afslørede det systematiske russiske dopingprogram ved vinter-OL i Sochi i 2014. 

Han var leder af antidoping-laboratoriet, og i samarbejde med den daværende russiske sportsminister Vitaly Mutko og efterretningstjenesten FSB sørgede Rodchenkov via et avanceret svindelnummer for, at ingen russere røg i dopingfælden.

Til gengæld blev Rusland, til præsident Vladimir Putins store glæde, den mest vindende nation. 

33 medaljer blev det til. Heraf 13 af guld.

I slutningen af 2015 flygtede Rodchenkov til USA, hvor han nu opholder sig et hemmeligt sted. 

Han bliver beskyttet af de amerikanske myndigheder, fordi han frygter for liv.

Siden flugten har han fortalt om det statsstyrede dopingprogram i Rusland, og hans afsløringer medvirkede til, at Rusland ikke fik lov til at optræde under eget flag ved de netop overståede vinterlege i Sydkorea.

Ekstra Bladet har længe forsøgt at få kontakt til Grigory Rodchenkov. 

Ikke så meget på grund af de aktuelle afsløringer, men i højere grad for at få kastet lys over fortidens synder i Sovjetunionen. 

Det er nu lykkedes. Baggrunden er den artikelserie, Ekstra Bladet og norske Nettavisen kørte sidste sommer. 

Her besøgte vi et hemmeligt sted i Canada den tidligere KGB-oberst Vladimir Popov. 

Han var i 20 år frem til 1991 aktiv agent, og han havde ansvaret for at kontrollere sovjetiske idrætsudøvere og ledere.

Popov fortalte, hvordan KGB infiltrerede store internationale idrætsorganisationer som IOC og FIFA, og han berettede om, hvordan han ved EM i skydning i København i 1978 havde hvervet lederen af den sovjetiske antidopingkontrol, Gennady Markov, som KGB-agent. Markov fik kodenavnet Genin.

To år senere, ved OL i Moskva, var Markov chef for dopingkontrollen. Det sovjetrussiske hold vandt 80 guldmedaljer, og legene var de reneste nogensinde. 

Ingen atleter blev taget i dopingkontrollen. Der sørgede Markov for sammen med agenter fra KGB.

Ifølge Vladimir Popov var det KGB-officeren Boris Parkins job at udskifte de positive prøver med rene urinprøver. 

Efter legene fik Parkin den røde stjerneorden, som normalt kun gives til krigshelte. Selv var han flov over det arbejde, han havde udført.

Artiklen fortsætter under billedet

Popov som han så ud, da han var i KGB. Foto: Privat
Popov som han så ud, da han var i KGB. Foto: Privat
 

Der er således et mønster i den organiserede doping i Sovjetunionen og Rusland helt tilbage til OL i Moskva i 1980, og det gør afsløringerne omkring OL i Sochi i 2014 endnu mere alvorlige. Det er systematisk udført, de hemmelige tjenester orkestrerer og manipulerer, men det kan være livsfarligt at deltage i projekterne. 

Falder du i unåde hos myndighederne, kan du lide en pludselig død.

Ekstra Bladet og Nettavisen forsøgte længe at opspore Markov for at høre hans udlægning af historien. 

Efter flere måneders skriverier med de russiske myndigheder oplyste borgmesterkontoret i Moskva, at Markov døde af kræft i 2010.

Det har vist sig, at Grigory Rodchenkov efterfulgte Markov på laboratoriet i Moskva. 

Vi fandt også ud af, at vores artikler fra sidste sommer var kendt stof hos Rodchenkovs amerikanske advokat Jim Walden. Vi havde en fælles interesse.

Efter afsløringer: De dør på stribe

De seneste måneder har Ekstra Bladet kommunikeret med Grigory Rodchenkov via Jim Walden. Det har ikke været muligt at tale direkte med Rodchenkov eller for den sags skyld at møde ham. 

Han har kun i få tilfælde ladet sig interviewe af internationale tv-stationer, og det er foregået under skærpede sikkerhedsforhold. Desuden har Rodchenkovs ansigt været skjult.

Jim Walden forklarer, at det er hans opfattelse, at der er folk (læs russere, red.) i USA, som leder efter Rodchenkov med det formål at likvidere ham.

I dokumentarfilmen ’Icarus’, som blev lavet efter flugten til USA, fortæller Rodchenkov, at der har været en dopingsammensværgelse i Moskva siden OL i 1980. Filmen har netop vundet en Oscar for bedste dokumentar.

Til Ekstra Bladet oplyser han, at den sovjetiske stat var klar over, at deres udøvere dopede sig ved legene i 1980.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov fortæller om årtiers russisk dopingsvindel. Foto: All Over
Rodchenkov fortæller om årtiers russisk dopingsvindel. Foto: All Over
 

- Det var ikke så organiseret som ved OL i Sochi i 2014, men staten var involveret i at dække over dopingen. Lederen af laboratoriet var Vitaly Semenov, som også sad i IOC’s medicinske kommission. 

- Gennady Markov var chef for dopingkontrollen, og han skulle indsamle urinprøverne. Manden, som skaffede de præstationsfremmende præparater, hed Korobochin.

- De tre personer havde ansvaret for at skjule dopingen. Blandt andet skulle de bytte prøverne ud, præcis som vi gjorde under OL i Sochi.

- Men det skete ikke kun ved OL i Moskva i 1980. Sådan var det ved alle større konkurrencer i 80’erne.

Rodchenkov forklarer, at træneren Sergej Portugalov havde samme rolle som Korobochin. 

 Portugalov er de senere år blevet afsløret som en af de helt store svindlerne i russisk atletik i 80’erne og 90’erne. Han havde stor succes og skabte mange OL-vindere for Sovjetunionen og Rusland.

- Korobochin var Portugalov før Portugalov, siger Rodchenkov og fortsætter:

- I de tidlige 80’ere kunne kontrollanterne ikke spore tre af de mest benyttede steroider. 

- Det var stanazolol, oral turinabol og testosteron. Mange atleter brugte disse og mange andre præparater.

- Jeg var ikke selv ansat i laboratoriet ved OL i 1980. Men da jeg begyndte i 1985, var det ganske udbredt, at man skjulte de positive tests for at beskytte dopede atleter. KGB-folkene var tit til stede ved de større begivenheder, og KGB var med til at udskifte positive dopingtest med rene urinprøver.

- Ved OL i Seoul i 1988 arbejdede vi på en båd i havnen. Her beskyttede vi de dopede sovjetiske atleter ved at lave vores egne test.

- Vi skulle sikre, at sporene efter brugen af syntetisk fremstillet testosteron var væk. Siden 1984 havde man kunnet spore netop det stof i urinprøverne.

Rodchenkovs oplysninger om, at dopingkontrollen i begyndelsen af 80’erne ikke kunne spore brugen af stanazolol, oral turinabol og testosteron, har vi efterprøvet hos Anti Doping Danmark. Her bekræfter direktør Michael Ask, at oplysningerne er korrekte.

Der er en række andre lighedspunkter mellem begivenhederne i 80’erne, og det som Rodchenkov oplevede efter Sochi i 2014. Han gør selv opmærksom på en række dødsfald.

Anatoly Kovrizhnykh blev i midten af 80’erne chef for sportsmedicin og dopingkontrol ved det statslige Goskomsport i Moskva. Gennady Markov blev hans næstkommanderende. Efter OL i Seoul forsvandt de ud af billedet, og Rodchenkov mener, de begge var sunde og raske, da de døde under mystiske omstændigheder. 

Han kan således ikke bekræfte oplysningen fra borgmesterkontoret i Moskva om, at Markov døde af kræft i 2010.

Efter Rodchenkovs flugt til USA døde to af hans tidligere kolleger fra antidopingkontrollen i Moskva.

Nikita Kamaev døde i februar 2016 bare to måneder efter de store dopingafsløringer.

I filmen ’Icarus’ siger Rodchenkov om Kamaev:

- Han fik et kraftigt hjerteanfald. Han var min barndomsven, og han havde en ung kone, som han planlagde at få barn med. Han fortalte mig aldrig, at han havde hjerteproblemer. Han sagde til mig, at han ville skrive en bog. Det er farligt at skrive bøger i Rusland.

I samme måned døde den tidligere bestyrelsesformand for det russiske antidopingagentur. Vyacheslav Sinev sad i perioden 2008-2010. Dødsårsagen er ukendt.

I ’Icarus’ fortæller Rodchenkov, at de politiske kommandolinjer ved dopingkonspirationen i Sochi var meget klare. Rodchenkov rapporterede til statssekretæren i sportsministeriet, Jurij Nagornykh, som koordinerede arbejdet med det hemmelige politi, FSB. Nagornykh referede til sportsminister, Vitaly Mutko, som igen rapporterede til præsident Putin.

Artiklen fortsætter under billedet

Purin og Mutko ved OL i Sochi i 2014. de var i følge rodchenkov begge to fuldt informeret om den store dopingskandale. Foto: AP
Purin og Mutko ved OL i Sochi i 2014. de var i følge rodchenkov begge to fuldt informeret om den store dopingskandale. Foto: AP
 

Selv siger Rodchenkov, at han godt er klar over, at han kan blive kastet under en bus når som helst.

I Rusland har statsanklageren rejst straffesag mod Rodchenkov, som er anklaget for handel med stoffer. På sin pressekonference sidst i december sagde den russiske præsident Putin, at Rodchenkov må være blevet fyldt med narko og manipuleret af de amerikanske efterretningstjenester, således at han siger det, de gerne vil høre.

Trues med retssag

Efter flugten til USA i slutningen af 2015 har Grigory Rodchenkov skabt sig mange fjender i Rusland.

Selv er han ikke i tvivl om, at præsident Vladimir Putin helst ser, at han dør, og russiske sportspolitikere har da også udtalt, at de gerne ser ham blive dræbt.

Det er selvfølgelig den væsentligste grund til, at Rodchenkov bliver skjult af de amerikanske myndigheder. 

Men der findes måske metoder til at få ham frem i lyset. Den russiske oligark Mikhail Prokhorov er således den økonomiske bagmand i et sagsanlæg mod Rodchenkov i USA.

Ekstra Bladet kan dog afsløre, at der i høj grad er tale om et hævntogt fra Prokhorovs side.

Balladen begyndte i forrige uge, da tre russiske skiskydere lagde sag an mod Rodchenkov i New York. De var alle tre blevet frataget deres medaljer fra OL i Sochi i 2014 på grund af afsløringerne af det statsstyrede dopingmisbrug. De tre atleter anklager Rodchenkov for bagvaskelse og for at have ødelagt deres karrierer.

Skiskydernes amerikanske advokat, Scott Balber, erkender overfor Yahoo News, at Prokhorov er blandt de personer, som financierer retssagen. Scott Balber vil ikke nævne navnene på, hvem der ellers smider penge i sagen.

Scott Balber har tidligere repræsenteret den amerikanske præsident Donald Trump i en sag, hvor Trump forlangte 25 millioner kroner i erstatning, fordi komikeren Bill Maher havde sammenlignet Trumps frisure med en orangutangs. Sagen blev dog senere trukket tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet

Donald Trump advokat fører sag mod Rodchenkov. Foto: AP
Donald Trump advokat fører sag mod Rodchenkov. Foto: AP
 

Men Scott Balber gør sig i det hele taget i kredsen omkring Trump og de russere, som mange mener har haft indflydelse på det amerikanske præsidentvalg.

Således er Balber også advokat for en anden russisk oligark, Aras Agalarov, som er en nøgleperson i de amerikanske myndigheders efterforskning af Trump/Rusland-forbindelsen. 

Grigory Rodchenkovs egen advokat, Jim Walden er da heller ikke i tvivl om, at de tre skiskytter blot er et instrument i hænderne på stærke russiske kræfter styret af efterretningstjenesten, FSB, og muligvis også af Kreml.

Walden har flere gange sagt, at han er overbevist om, at russiske agenter leder efter Rodchenkov i USA, og nu er han bekymret for, at retssagen er et forsøg på at tvinge hans klient frem i lyset ved hjælp af juridiske greb. Men som nævnt er der også et personligt mellemværende mellem Prokhorov og Rodchenkov. 

Prokhorov var fra 2008 til 2014 præsident for det russiske skiskydningsforbund, og i følge Rodchenkov var han dybt involveret i det russiske dopingsvineri, som har stået på i årtier.

Ekstra Bladet har haft lejlighed til at læse den vidneforklaring, som Rodchenkov har afgivet til en af de kommissioner, som Den Internationale Olympiske Komité, IOC, nedsatte efter afsløringerne af dopingsvindlen i Sochi.

Her forklarer Rodchenkov, at Mikhail Prokhorov, mens han var præsident for det russiske skiskydningsforbund, havde betalt en kvindelig skiskytte millioner af rubler, mod at hun holdt tæt om sit eget epo-misbrug og generelt om det russiske dopingsystem.

Den kvindelige skiskytte, Irina Starykh, var blevet taget i en test i Østrig i december 2013 blot nogle få måneder før OL i Sochi i februer 2014. 

Så tæt på legene var det en katastrofe for russerne, og Rodchenkov blev spurgt, om han havde mulighed for at miskreditere prøven. Det måtte han erkende, at han ikke kunne.

Irina Starykh truede med offentligt at afsløre, at det var hendes træner, som havde rådet hende til at injicere sig selv med EPO, mens hun var i træningslejr i Østrig. Hun valgte dog at tie efter mødet med Mikhail Prokhorov.

Det er hvad Rodchenkov har fortalt i sin vidneforklaring, og det er muligvis en af årsagerne til, at Prokhorov kaster penge ind i retssagen i New York.

Og Prokhorov har penge nok. Ifølge Forbes Magazine er den 52-årige oligark god for 55 milliarder kroner. Han har mange forretninger i USA, hvor han også ejer basketballholdet Brooklyn Nets. En egentlig retssag har dog lange udsigter. Jim Walden er gået til modangreb, og han forlanger, at Prokhorov fremlægger al sin kommunikation i sagen med russiske regeringskilder, russiske efterretningsfolk og medlemmer af den russiske olympiske komité.

Jim Walden ønsker med andre ord at vide, hvem der præcis står bag retssagen mod Rodchenkov.

Putin med vild anklage: FBI har dopet vores mand

Skandale før VM: FIFA freder russisk dopingbandit

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+