Annonce:
Annonce:

Bekymrede forskere: Aflys OL i Rio - det er for farligt

Zika-virussen er så alvorlig en trussel, at det kan få fatale konsekvenser, når tusinder af mennesker valfarter til Rio de Janeiro i august, mener to forskere fra New York

Direktøren for WHO fortæller her, om muligheden for en zikavirus-vaccine (Video: Ritzau)
Annonce:

Mere end én tvivlsom instruktør og manuskriptforfatter i Hollywoods land ville kunne få meget ud af det.

En mægtig sportsbegivenhed - klodens største, hundredetusinde af mennesker og en voldsom, smittefarlig sygdom, der bare venter på at æde sig gennem menneskemasserne...

Fiktion er en ting. Den virkelige verden er en anden.

Ifølge de to amerikanske forskere, Arthur L. Caplan og Lee H. Igel, kan virkeligheden meget vel ende med at komme først.

De går så langt i en klumme i magasinet Forbes torsdag, at de ligefrem advarer mod at gennemføre de olympiske lege i Rio de Janeiro senere i år.

Den berygtede zika-virus er simpelthen for farlig for mange mennesker.

- Det ser ud som om tiden er kommet til at aflyse de olympiske lege i Rio de Janeiro, skriver de indledningsvis i klummen.

Annonce:

- At arrangere legene et sted, der vrimler med zika, et udbrud som WHO har betegnet som 'offentlig sundhedsrisiko på et internationalt plan' er ganske enkelt uansvarligt.

- Hvem tager til Rio midt i et zika-udbrud, spørger de retorisk og svarer, at det i hvert fald ikke er unge, kvindelige fans, der kunne gå hen og blive gravide undervejs. Og da nok heller ikke seksuelt aktive mænd, der risikerer at smitte en partner med sygdommen.

Risikabelt - måske endda skørt
- Sportsfolk vil nok stadig gerne til Rio. Men den internationale olympiske komité burde på ingen måde lade dem tage af sted. Samtidig burde virksomheder og medier tænke det samme: At sætte sikkerhed først.

Annonce:

- Virus-bærende insekter, der angriber mennesker i en by, der er vært for en mega-sportsbegivenhed lyder som plottet i en Hollywood-film. Men det er ikke sci-fi eller action det her. Zika-virussen er ægte. Og det kræver koordineret svar fra regeringer, sundhedsorganisationer og lokale og regionale myndigheder. Brasilien går bankerot, selvom de ikke betaler for OL. Hvor bør de finansielle prioriteter være i midten af en epidemi, spørger de to forskere retorisk.

Ifølge WHO har virussen spredt sig med stor hast og risikerer at smitte mellem tre og fire millioner mennesker på mindre end et år. Brasilien er uden sammenligning det land med flest smittede personer i 2015 - i omegnen af en million tilfælde i begyndelsen af 2016.

Ifølge Caplan og Igel er IOC ikke 'videre bekymret' over at legene afvikles. Samme melding kommer fra de brasilianske værter.

- Det er risikabelt - måske endda skørt, skriver de to forskere.

- IOC bliver nødt til enten at flytte legene, udsætte dem eller helt aflyse dem. Forebyggelse er den bedste måde at tackle en alvorlig trussel mod menneskeheden, skriver de.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: