Divisionsforeningen om OL-tvist: Kalenderen er fyldt op

Det kommer ikke på tale at sætte Alka Superligaen på pause under OL, siger Divisionsforeningens direktør

Når OL til næste år begynder i august, er Superligaen allerede i gang. Det kan betyde, at spillere som Nicolaj Thomsen, Andreas Cornelius og Pione Sisto ikke kommer med. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)
Når OL til næste år begynder i august, er Superligaen allerede i gang. Det kan betyde, at spillere som Nicolaj Thomsen, Andreas Cornelius og Pione Sisto ikke kommer med. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)

En regelændring i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) kan få den betydning, at de danske fodboldklubber ikke bliver tvunget til at afgive spillere til fodboldturneringen ved OL i Rio næste år.

Turneringen i Brasilien bliver spillet fra den 4.-20. august næste år, og på det tidspunkt er Alka Superligaen i fuld gang, og det samme er kvalifikationen til de europæiske klubturneringer.

DIF-formand: Fodbolden gambler med sin plads til OL

Der er dermed lagt op til noget af et puslespil, der skal løses, hvis alle skal gøres tilfredse.

- Vi skal finde den bedste løsning for dansk fodbold. Vi må se på, hvordan vi kan få enderne til at mødes, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Superligaen skal - ud fra den nuværende skitse til næste sæson - begynde fredag den 15. juli næste år.

Hvis spillere som AaB's Nicolaj Thomsen, FC Københavns Andreas Cornelius og FC Midtjyllands Pione Sisto er med ved OL, kan deres klubber risikere at mangle dem fra tredje til sjette spillerunde i Superligaen, foruden eventuelle europæiske kampe.

Sisto er blandt de spillere, Danmark måske må undvære ved den kommende OL-slutrunde. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)
Sisto er blandt de spillere, Danmark måske må undvære ved den kommende OL-slutrunde. (Foto: Lars Poulsen/Polfoto)
 

Det kommer dog ikke på tale at sætte Superligaen på pause under OL. Det er nemlig umuligt.

- Hovedaspektet er, at den internationale kampkalender og det danske klima til sammen gør, at vi spiller på alle de datoer, der er til rådighed. Der er reelt ikke plads til at flytte rundt på ret meget. Kampkalenderen er fyldt op, siger Claus Thomsen.

Da Danmark i 1992 senest havde et fodboldhold med ved OL, begyndte Superligaen først den 12. august det år. Det skete, fire dage efter at Spanien havde besejret Polen 3-2 i OL-finalen på Camp Nou i Barcelona.

Efter OL-bombe: Det bliver dansk Mickey Mouse-fodbold

I 1992 blev Superligaen afviklet med 32 kampe i sæsonen for de bedste hold, og efter OL skulle de danske hold først midt i september i aktion i de europæiske klubturneringer.

I dag er virkeligheden noget anderledes. Allerede omkring den 1. juli næste år begynder kvalifikationen til Europa League, og fra næste sæson er der desuden indlagt terminer til 38 runder i den bedste danske række, fordi Superligaen bliver udvidet.

- Der var en helt anden fleksibilitet i kalenderen dengang, end der er i dag. Antallet af datoer, der er til rådighed for landsholdene, er også steget markant, siger Claus Thomsen.

Cornelius scorede igen, da han med en sen kasse sikrede FCK sejren mod Hobro. Hans kvaliteter kan Danmark komme til at savne, når OL begynder om et år. Se hans Hobro-kasse her.

Direktøren peger på, at der også kan være fordele for de danske klubber ved at have spillere med ved OL.

- Måske tænker nogle af klubberne, at det kan være godt for nogle af deres spillere at blive matchet sammen med andre spillere på det niveau.

- Der kan være mange incitamenter for klubberne til at finde det fornuftigt, at deres spillere er med ved OL, siger han.

Divisionsforeningen vil prøve at skrue på de knapper, der kan skrues på, så klubberne kan blive tilfredse, samtidig med at U21-landstræner Niels Frederiksen kan sammensætte et slagkraftigt OL-hold.

Efter Ekstra Bladets afsløring: Nu kræves der afklaring

- Vi skal se på, hvad vi kan gøre for at mindske klubbernes risiko i Superligaen.

- Dette er bare et eksempel, men man kunne måske lave en utraditionel afvikling af pokalturneringen, så man sætter en pokalrunde ind og tager en runde i Superligaen ud i OL-perioden. Så er der en mindre risiko.

- Det er en kæmpe udfordring at lægge en ekstra turnering ind i kampkalenderen. Vi skal prøve at få det til at gå op, siger Claus Thomsen.

OL-kaos: Her er brevet DBU ikke er glade for