Et år før OL: Så mange danskere mangler at kvalificere sig

Om et år er det igen tid til De Olympiske Lege, og ambitionerne er høje hos Dansk Idrætsforbund. Men med den nuværende målsætning mangler over halvdelen af atleterne stadig at kvalificere sig til legene

Caroline Wozniacki er en af de danske profiler, der endnu ikke er sikret deltagelse til OL 2016. (Foto: AP)
Caroline Wozniacki er en af de danske profiler, der endnu ikke er sikret deltagelse til OL 2016. (Foto: AP)

Om et år samles sportsfans over hele verden om fjernsynet for at heppe på sejr til sit hjemland. Her vil OL i Rio 2016 nemlig være i fuld gang, og forhåbentlig vil det være med en masse danske deltagere.

Hos Dansk Idrætsforbund har man nemlig en målsætning om, at 135 atleter skal deltage i turneringen, men der er altså et stykke vej endnu, hvis den ambition skal lykkedes.

Lige nu er Danmark sikret minimum 42 og maksimum 47 deltagende atleter. De fordeler sig indenfor atletik, fodbold, svømning, skydning og sejlads. Der mangler altså stadig mellem 88 og 93 atleter.

Se også: Radarteknologi skal sikre Jonas Høgh OL-succes

Profilerne er ikke kvalificeret
De store profiler som Michael Maze, Guldfireren, håndboldlandsholdene og Wozniacki, er endnu ikke sikre på at kunne repræsentere Danmark i Rio.

Det bekymrer dog ikke Morten Rodtwitt, der er Dansk Idrætsforbunds OL chef de mission.

- Der er ingen af dem, vi har resultatforventninger til – for eksempel de bedste badmintonspillere, Caroline Wozniacki, de bedste sejlere, cykelryttere og roere – som vi er nervøse for, hvorvidt de kvalificerer sig eller ej. Det er mere et spørgsmål om, hvornår de skal kvalificere sig i forhold til forberedelserne, siger han.

Atleterne kan kvalificere sig til OL på flere måder. De kan opnå nok ranglistepoint, hvilket blandt andet sker i badminton, eller de kan få en høj nok placering ved konkurrencer, der giver direkte kvalifikation, som blandt andet gør sig gældende indenfor håndbold.

Se også: IOC-præsident: OL bliver først klar i sidste sekund

Flere medaljer end sidste år
Det er ikke kun ambitionerne om antallet af deltagende atleter, der er højt hos Dansk Idrætsforbund. De høje forventninger skulle nemlig også gerne kaste flere medaljer af sig, siger Morten Rodtwitt.

- Lige nu har vi en målsætning, der hedder 10 medaljer. Vi fik 9 i London i 2012, og jeg synes, der er grundlag for at mene, at vi har mere i posen. Vi er mere ambitiøse end før, og vi har et rigtig godt grundlag for at nå målsætningen, siger han.

Den endelige målsætning for Danmarks resultat ved OL bliver meldt ud ca. seks måneder før legene starter. Her har Dansk Idrætsforbund og Team Danmark forinden haft mulighed for at se på resultaterne fra 2015, og dermed vurdere, hvad der er realistisk at sætte af forventninger til de danske atleter.

Se også: Brasilianere før OL: Den smukkeste fakkel i legenes historie

Her er Danmark kvalificeret indtil nu:

Atletik: 3 atleter

Fodbold: 18 atleter

Svømning: 5 individuelle pladser + 2 holdkapper med hver fire pladser (mellem 8 og 13 atleter)

Skydning: 3 atleter

Sejlads: 10 atleter

7 kommentarer
Vis kommentarer