Fra hæder til helvede: Dansk OL-sølvvinder lever med kroniske smerter

Arbejdsulykke har vendt op og ned på livet for riffelskytten Torben Grimmel, der har kæmpet sig vej til OL i Brasilien

Torben Grimmel tog OL-sølv i 2002. I år skal han deltage ved legene i Rio. (Foto: Lars Poulsen)
Torben Grimmel tog OL-sølv i 2002. I år skal han deltage ved legene i Rio. (Foto: Lars Poulsen)

Dagligdagen er for den tidligere OL-sølvvinder Torben Grimmel et sandt smertehelvede.

Alligevel er den 40 årige familiefar fra Mørke på Djursland stik mod alle odds fortsat blandt verdens bedste med en riffel og klar til at skyde om medaljer ved sommerens OL i Rio de Janeiro.

Det er femte gang, at skarpskytten skal til af sted for at skyde for Danmark. Efter en World Cup sejr i Bangkok for nogle uger siden skal Torben Grimmel regnes med blandt de danske deltagere i Rio med medaljepotentiale.

Selv om der er over fire måneder til de første skud løsnes, har den tidligere OL-sølvvinder fra Sydney 2000 allerede vundet et kæmpe personlig sejr ved endnu en gang at kvalificere sig til De Olympiske Lege.

Det er anden gang, at han har skudt sig tilbage blandt verdens bedste efter en kæmpe operation, som kunne have sat en stopper for en fornem og lang karriere med OL-debut for 20 år siden i Atlanta 1996.

To gange har Torben Grimmel måtte gennemgå en omfattende operation i ryggen, senest efter OL i London i 2013. Han fik ved den lejlighed indopereret i ryggen to stænger og fire skruer, alt sammen i titanium.

Udover at have kroniske smerter må han leve med, at lænderyggen er gjort stiv omkring de to nederste hvirvler, lige som den ene fod er ’kold’. OL-skytten var også på operationsbordet med ryggen tilbage 2010.

- Det er efter hver operation som at starte helt forfra. Du starter næsten med at lære gå igen, fortæller Torben Grimmel, som efter den anden operation kunne slippe ud af et overforbrug af smertestillende piller.

Se også: Ekspert om drastisk Wozniacki-valg: Kan ramme som en boomerang

Torben Grimmel blev ramt af en arbejdsulykke, der sendte ham i et smertehelvede. (Foto: Lars Poulsen)
Torben Grimmel blev ramt af en arbejdsulykke, der sendte ham i et smertehelvede. (Foto: Lars Poulsen)

Færdig med overforbrug af smertestillende piller
Et smertefulde skadeshelvede brød løs, da Torben Grimmel for snart seks år siden var udsat for en arbejdsulykke.

Han arbejdede som klubpædagog, og på godt jysk var han med egne ord i gang med at mosle med et par halvstore knægte, da en tredje i kådhed sprang op på ryggen af ham.

Torben Grimmel mærkede straks et smæld, der efterfølgende på alle måder har vendt op og ned hans liv.

Ved den hændelige ulykke var der bl. a. en prolaps, som revnede og begyndte at sive. Ved den seneste operation fik han fjernet nogle torntapper på rygsøjlen, så der i stedet kan dannes knoglevæv.

- Smerterne har efter operation ændrede karakter og er gået fra at være smerter, som kommer i jag til at være konstante, så smerterne er i dag kroniske. Derfor skal jeg hele tiden huske at tænke på, hvad jeg gør, siger Torben Grimmel, som efter de to rygoperationer fik en følgeskade, så det ene knæ også er blevet opereret.

- Heldigvis har jeg lært at abstrahere fra smerter og andre gener, når jeg skyder. Da jeg kan holde smerterne ud, er jeg overbevist om, at kroppen trods alt har bedre af smerter end piller.

– Jeg kan ikke træne så meget, som jeg gerne vil, men 1 1/2 timer kan godt klare, siger Torben Grimmel, som bor i Mørke på Djursland, hvor den nærliggende klub i Rønde har været venlig og lave en 50 meter bane til ham, så han kan undgå den lidt længere tur til Århus.

Torben Grimmels mange år i verdenseliten har givet ham en sponsor, som betaler de dyre patroner til omkring 4 kroner pr. styk., så det kan løbe op, når der affyres omkring 200 skud under en træning.

Se også: Fiasko kan koste dansker OL-deltagelse: Derfor er billetten i fare

Karriererådgiver
Efter en ny World Cup-skydning i næste måned, som i øvrigt er en form for For-OL på den olympiske skydebane i Rio de Janeiro, skal riffelskytten i gang med at færdiggøre et revalideringsforløb, som er sat i verden efter arbejdsulykken.

Der skal skrives speciale, så han snart kan skrive ’karriererådgiver’ på visitkortet.

- Fremover vil jeg bruge min karriere udenfor skydebanen. Jeg har bl. a. erfaring med at kæmpe sig tilbage, siger Torben Grimmel, som i det lange forløb med ryggen har trukket på Team Danmarks behandlerteam i Århus, deriblandt den tidligere OL-løber, fysioterapeut Gitte Karlshøj, som har været med i genoptræningen.

– Selv om hun kender mine skavanker, gør det ondt at træne fysisk, men det er nødvendigt, siger riffelskytten, hvis flotte OL-statistik har et ’hul’, da han trods en på daværende tidspunkt 2. plads på verdensranglisten ikke kvalificerede sig til at skyde i Beijing 2008.

Efter planen vil de tre skrappe OL-skytter, Stine Nielsen, Jesper Hansen og Torben Grimmel rejse af sted i juli og gøre stop i USA for at pudse formen af og vænne sig til tidsforskellen.

– Min plan er som altid at vinde en medalje, men der er vel 10-15 skytter, som har lignende planer, siger Torben Grimmel, som på den aktuelle verdensrangliste er nr. 15, men World Cup-sejren fra Bangkok vil sende ham i Top 10 på apriludgaven af ranglisten.

– Det var en stor sejr for mig i Bangbok, fordi jeg har aldrig haft det særligt godt i varmen. Derfor har Bangkok altid været en hadebane for mig. Oveni viste termometeret 36 grader, siger Torben Grimmel.

Se også: Danmark beholder OL-billet i kajak

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere