OL-atlet om forurenet vand i Rio: Jeg roer uanset hvad

Selvom et nyt studie viser, at indtagelse af små mængder af vandet i Rio kan forårsage infektioner, hindrer det ikke den danske atlet, Juliane Elander, i at stille op til OL, hvis hun kvalificerer sig

Forurenet vand bliver ingen hindring, hvis Juliane Elander kvalificerer sig til OL i Rio (Foto: Polfoto)
Forurenet vand bliver ingen hindring, hvis Juliane Elander kvalificerer sig til OL i Rio (Foto: Polfoto)

- Jeg stiller op uanset hvad. Men jeg vil gå ud fra, at der er nogle forholdsregler, man kan tage, så man ikke bliver syg.

Juliane Elander, som forhåbentlig skal ro letvægtsdobbeltsculler sammen med Anne Lolk, til OL i Rio 2016, har ikke planer om et afbud, selv om vandforholdene er elendige og fyldt med bakterier og virus.

Et nyt studie lavet af AP viser, at en mulig skandale truer OL i Rio. AP har testet vandet, hvor atleterne skal dyste, og resultaterne er skræmmende. Vandet indeholder adskillige virus, som kan forårsage diarré, forkølelseslignende tilstande, vejrtrækningsproblemer og i svære tilfælde påvirke både hjerte og hjerne.

Folk i Rio har været udsat for virus så længe, at de opbygger antistoffer, men udenlandske atleter vil ikke have samme beskyttelse (Foto: AP) OL 2016 Skandale truer OL i Rio: Tre teskefulde vand vil forgifte atleter

Skal på dagsordenen
Den danske atlets håb er, at undersøgelsen af vandet, de skal ro på, får så meget opmærksomhed, at der vil blive gjort noget ved det inden OL om et år.

- Det er selvfølgelig ikke rart, at vandet er så forurenet, men jeg håber, at fordi der er kommet fokus på det nu, vil der blive gjort noget ved det. Problemet skal på dagsordenen, og jeg håber og tror på, at der vil blive rettet op på det inden OL.

- Det er selvfølgelig ikke rart at vandet er så forurenet, men jeg håber, at fordi der er OL i Rio, og der allerede nu er kommet fokus på det, betyder at der vil blive gjort noget ved det.

Ikke nervøs
Selvom studiet viser store farer ved at indtage små mængder af vandet, eller det kan give infektioner ved at komme ind i mund, rifter eller andre kropsåbninger, tror Juliane Elander ikke på, at problemet kan være helt så alvorligt.

- Det er selvfølgelig bekymrende, fordi vi er så mange som skal ligge og bruge vandet, og endnu mere bekymrende, hvis vi kan blive dårlige af det. Men jeg tror ikke på, det kan være så sundhedsskadeligt, når vi er så mange atleter, som skal konkurrere i vandet.

Folk i Rio har været udsat for virus så længe, at de opbygger antistoffer, men udenlandske atleter vil ikke have samme beskyttelse (Foto: AP) OL 2016 Skandale truer OL i Rio: Tre teskefulde vand vil forgifte atleter

Det får absolut ingen betydning for om jeg deltager i OL.

De danske atleters manager, Morten Kornbech, bekymrer sig heller ikke ret meget for det forurenede vand, da han mener, at det kun er ret kort tid, de skal opholde sig på vandet.

- De kan jo styre i vandet, og det ville ikke være fedt. Men det beskidte vand er ikke noget, som afholder os fra at deltage. Det værste ved det, er jo bare at det er meget ulækkert.

Se her, hvordan atleter frygter for vandkvaliteten og eksperter er bekymret for, om det er kloakvand, der rinder direkte ud i vandet, der skal konkurreres i:

 

0 kommentarer
Vis kommentarer