OL-guld får Fiji til at droppe flagskifte

Fiji skulle have ændret sit flag, men på grund af rugbyholdets OL-guld, har premierministeren udskudt planen

Rugby-spilleren, Osea Kolinisau, med Fijis flag under åbningsceremonien ved OL. Flaget skulle egentlig have fjernet kolonisymbolerne, men det er nu udskudt grundet OL-guldet. Foto: AP
Rugby-spilleren, Osea Kolinisau, med Fijis flag under åbningsceremonien ved OL. Flaget skulle egentlig have fjernet kolonisymbolerne, men det er nu udskudt grundet OL-guldet. Foto: AP

Den lille stat Fijis opsigtsvækkende OL-guld i syvmandsrugby var landets første guldmedalje ved OL nogensinde, og triumfen får nu stor national indflydelse i landet.

Premierminister Vorege Bainimarama droppede nemlig torsdag planerne om at ændre på nationens flag, fordi regeringen har set, hvor meget befolkningen har nydt flaget og nationaliteten efter OL-guldet.

Planen var ellers, at flaget skulle have haft nyt design på landets nationaldag 7. september. Torsdag kaldte Vorege Bainimarama det imidlertid 'dybt rørende' at se, hvordan landets befolkning har fejret triumfen og brugt flaget til det.

- Selv om jeg personligt er overbevist om, at vi er nødt til at fjerne kolonisymbolerne på vores flag, skal flaget ikke ændres i den nærmeste fremtid, siger premiereministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fiji blev hårdt ramt af cyklonen Winston tidligere på året, og befolkningen kæmper fortsat med eftervirkningerne af den oplevelse. Derfor vil premierministeren nu hellere bruge statens penge på at støtte befolkningen med det.

- Omkostningerne til at ændre flaget er brugt bedre til at hjælpe borgerne tilbage på fode igen, siger Vorege Bainimarama.

- Jeg opfordrer alle borgere til at tage vores flag frem, når vores succesrige rugbyhold kommer hjem på søndag og på vores nationale helligdag på mandag, siger premierministeren videre.

- Det er tid til at fejre ikke kun deres bemærkelsesværdige triumf, men også vores egen kollektive identitet og nationale selvfølelse, siger han.

Fiji vandt OL-finalen så suverænt som 43-7 over Storbritannien.

En tilskuer med Fijis flag. Foto: AP
En tilskuer med Fijis flag. Foto: AP
 

Verdensstjerne til grin: Kopierer Bolt - og misser finalen

Boom i OL-frierier - sølvvinder fik ja fra kæresten

Se miniput-nation gå helt amok over OL-guld

Kraftværkets guldopskrift: Tandbørstning, mælkesyre og technomusik

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+