OL-præsident: Dusinvis kan blive udelukket fra legene i Rio

Rusland er hårdt presset af Wada-undersøgelser, der tyder på, at der er foregået omfattende doping i landet

Thomas Bach vurderer, at dusinvis kan blive stoppet i at deltage ved legene i Rio. (Foto: AP)
Thomas Bach vurderer, at dusinvis kan blive stoppet i at deltage ved legene i Rio. (Foto: AP)

Mange atleter risikerer at blive udelukket fra at deltage ved sommerens olympiske lege i Rio, fordi gamle dopingprøver, som bliver analyseret på ny, kan fælde dem.

Anklagerne om dopede russiske atleter ved vinter-OL i Sotji i 2014 kan desuden vise sig at blive afgørende i forhold til at beslutte, hvorvidt russiske atletikudøvere skal have lov til at deltage ved sommerens OL i Rio.

Det fortæller præsidenten i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, onsdag i en klumme i den franske avis Le Monde.

- Hvis påstandene bliver bekræftet som sande, vil det være en ny chokerende form for doping med et meget højt niveau af kriminalitet, siger Bach ifølge AFP.

Vitaliy Stepanov. (Foto: ARD) Anden sport Whistleblower: Fire OL-guldvindere var dopet

Bach advarer Rusland om, at undersøgelsen, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) er i gang med, kan afgøre, om landet får lov til at sende udøvere til OL i Rio.

- Hvis der eksisterer et organiseret system, som fusker med flere idrætsgrene end antaget, må Det Internationale Atletikforbund (IAAF) og IOC træffe en vanskelig afgørelse mellem kollektivt ansvar eller individuel retfærdighed, siger Bach.

Advarslerne kommer dagen efter, at 31 atleter er blevet afsløret i at have taget doping ved legene i Beijing for otte år siden.

De 31 udøvere kommer fra 12 forskellige nationer, men det er ikke afsløret, hvilke lande det drejer sig om.

Dopingprøverne er blevet gemt og opbevaret hos IOC-laboratoriet i Lausanne, og nye metoder har gjort, at tidligere dopingsvindel kan blive afsløret.

- Dette vil formentlig stoppe dusinvis af udøvere, som har dopet sig, fra at konkurrere ved OL i Rio i 2016, vurderer Bach.

Foto: AP Anden sport Minister om nye dopinganklager: Ren spekulation!

Tyskeren varsler, at IOC vil have nul tolerance over for dopede udøvere. Desuden kan nationale forbund også straffes.

- Straffen kan være alt fra udelukkelse på livstid fra OL til store økonomiske sanktioner, og det kan være suspension eller eksklusion af et helt nationalt forbund, som for eksempel er tilfældet med russisk atletik nu, forklarer Bach.

Ud over prøverne fra Beijing ventes det, at resultater fra nye analyser af omkring 250 prøver fra OL i London i 2012 snart er klar.

Ved et møde i IAAF 17. juni skal verdens atletikledere diskutere og tage stilling til Ruslands deltagelse ved OL i Rio.

Ruslands sportsminister har onsdag været ude med sin fulde opbakning til Wadas undersøgelse. Russerne afviser, at der har foregået systematisk doping i landet.

Mere end 250 dopingprøver mangler at blive testet. 31 er allerede kommet positive tilbage. (Foto: AP) OL 2016 Fortiden indhenter dopede atleter fra OL i Beijing

Lamine Diack, som er Ekspræsident i Det Internationale Atletikforbund (IAAF) og anklaget for korruption. Hans søn, Papa Massata Diack, efterforskes for at have modtaget en suspekt pengeoverførsel (Foto: AP) Anden sport Japanere vil til bunds i mistanke om urent OL-værtskab

New York Times mener, at mange russiske OL-deltagere var dopet under legene i Sochi. (Foto: AP) OL 2016 Medie: Rusland dopede sig til medaljer under vinter-OL

0 kommentarer
Vis kommentarer