OL skaber Superliga-kaos

Danske klubber risikerer også dårlige forberedelser til næste års kampe i Europa, fordi de skal afgive spillerne til OL i Brasilien

Andreas Cornelius er en af de spillere, der kan tvinges til OL. Det vil svække FCK i jagten på europæisk succes næste sommer. (Foto: Jens Dresling)
Andreas Cornelius er en af de spillere, der kan tvinges til OL. Det vil svække FCK i jagten på europæisk succes næste sommer. (Foto: Jens Dresling)

Dansk OL deltagelse i fodbold for første gang i 24 år næste sommer i Brasilien skaber kaos i Superligaen og svækker de danske klubbers jagt på at avancere på den europæiske rangliste.

For præcis samtidig med OL – 5.-21. august – er de danske klubber i færd med at kvalificere sig til de europæiske gruppespil – Champions League og Europa League.

Det kommer til at ske for flere af klubberne i en svækket udgave, samtidig med, at Superligaen vil køre for fuld skrue i samme periode.

- Der kan ikke findes en rigtig god løsning i den her situation. Måske kan vi finde den mindst dårlige løsning for alle, siger Brøndbys sportsdirektør Troels Bech til Ekstra Bladet.

Se også: Ståle har opskriften: Han erstatter Verbic

Høj pris for klubberne
Han risikerer at give afkald på spillere som Christian Nørgaard, RIza Durmisi, Frederik Holst, Patrick da Silva, og Andrew Hjulsager, der alle kan spille med ved OL. Frederik Rønnow er for gammel, men han kan komme med under reglen om tre spillere over 23 år som må deltage.

- Det her er et stort tema for klubberne, hvordan vi håndterer OL. Danmark har brug for en genrejsning i Europa. Det kan blive en dyr pris for fodbold-Danmark, hvis de bedste klubber skal spille om vigtige rangliste-point i en svækket udgave.

- Jeg har svært ved at se, at det kan blive en god beslutning at handicappe de danske klubber på så vigtigt et tidspunkt af sæsonen, fastslår Troels Bech.

Der tales i øjeblikket om, at klubberne arbejder for en model, hvor hver klub kun skal afgive én spiller. Hvad siger du til det?

- Der er mange ideer på bordet. Det handler om, at vi finder en løsning i fællesskab med Divisionsforeningen. Men det bliver et voldsomt puslespil at få tingene til at gå op, påpeger Troels Bech.

Se også: Cornelius tilbage i FCK-trup: Santander er ikke en konkurrent

Spillerne skal frigives
FIFA, det internationale fodboldforbund, har indskærpet, at klubberne skal stille spillere til rådighed, der er født 1. januar 1993 eller senere. Derudover må hver nation stille med tre spillere, som er ældre end den tilladte alder.

Hos FC København er man meget opmærksom på problemstillingen og fuldt bevist om den situation Ståle Solbakkens mandskab kan befinde sig i næste år i august. Men ingen ønsker på nuværende tidspunkt at udtale sig. FCK-lejren henviser til Divisionsforeningen.

FCK står i en situation, hvor spillere som Christoffer Remmer, Andreas Cornelius, Ludwig Augustinsson, og Danny Amankwaa er højaktuelle OL-kandidater.

Hos de danske mestre fra FC Midtjylland vil spillere som Pione Sisto og Patrick Banggaard være aktuelle for en kommende OL-trup. Men det er formentlig tvivlsomt om Sisto spiller i Superligaen om ét år.

Skal stille stærkeste hold
Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, erkender, at det er en stor udfordring at få puslespillet til at gå op.

- Vi kan ikke leve med, at dansk klubfodbold ikke får optimale vilkår for at kvalificere sig til gruppespillet. Klubberne skal stille stærkest mulige hold i Europa.

- Vi må sætte os ned sammen med DBU for at løse tingene i løbet af den kommende tid. Det bliver en enorm udfordring for alle, siger Claus Thomsen.

Han afviser fuldstændig, at Superligaen kan ligge stille samtidig med, at OL kører på højtryk.

- Der er tale om op til fire spillerunder i perioden under OL. De runder kan vi ikke placere på andre tidspunkter. Derfor vil der blive spillet Superliga samtidig med OL, fastslår han.

DBU parat til dialogen
DBUs elitechef Kim Hallberg kan godt se, at det ikke bliver en sjov sag at få et positivt resultat ud af, hvor både DBU og Superligaklubberne ender med at være tilfredse.

- Det er en enorm udfordring at blive enige om det her. Uanset hvordan det ender, så kan vi nok ikke finde frem til en optimal løsning for alle parter, erkender han.

Kim Hallberg skal i første omgang i dialog med Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen. Parterne skal sætte sig ned i løbet af et par uger for at se, hvordan man løser tingene bedst muligt.

- Der er tre ting vi skal tænke på. Superligaen, de danske hold, der skal spille i Europa. Og det hold, der skal sendes til OL i Brasilien. Det handler jo i fællesskab om at finde en løsning, der giver mindst mulig problemer for alle, siger han og understreger:

- Jeg ved ikke, hvor mange spillere det kommer til at berøre fra Superligaen. Men fordelen er i hvert fald, at der kun skal udtages 18 og ikke 23 spillere, som vi havde med til EM-slutrunden i Prag.

61 kommentarer
Vis kommentarer