I mange andre lande og især i det tidligere Østeuropa er eliteudøverne fuldtidsansat i offentligt regi med mere end god tid til at passe deres træning.
I Danmark er modellen en anden. I jagten på OL-guld er der støtte at hente fra Team Danmark, eventuelle sponsorer, præmiepenge i visse sportsgrene og – arbejde ved siden af.
Det er en økonomisk virkelighed, der kan være svær at tackle for atleter, der knokler for at kunne trække OL-guld hjem til Danmark og få ’et kvarter i ruden’ hvert fjerde år, men som normalt befinder sig udenfor sponsorernes søgelys og ikke kan indhente pengepræmier.
Sådan forholder det sig for eksempel for de danske roere, der ser mange af deres konkurrenter i såkaldte fuldtidsjobs i deres hjemlande, og derfor er det et forslag om en dansk pendant, som de fremsætter i dette interview med Ekstra Bladet.
For guld, børn og fædreland: Danmarks olympiske mødregruppe
Noget opsigtsvækkende er det ikke en tanke, der er Team Danmark fremmed, reagerer direktør Lone Hansen. Tværtimod er processen faktisk i gang.
- Det er et rigtig godt forslag. Vi arbejder på den type områder også, og vi har faktisk haft kontakt med forsvarsministeren, siger hun om Team Danmarks nye tiltag for at bevare de ældre atleter i OL-folden.
- Men det behøver jo ikke kun at handle om offentlige stillinger. Der kunne også være private virksomheder, der kan se en idé i at have målrettede medarbejdere ansat i fleksible stillinger.
For Team Danmark er der guld i at ’bevare de ældre på arbejdsmarkedet’:
- Vi kan se et potentiale og muligheder i erfarne atleter, og nu ser vi en del, der er med til OL for tredje eller fjerde gang.
- De har opnået en rutine i international konkurrence. OL er et særligt setup, hvor de selv kan agere roligt og orientere sig et sted, hvor de er under massivt pres. Der kan også være en erfarings-udveksling med de yngre atleter, som de kan give gode råd. En slags mesterlære. Det ved vi betyder meget, siger Lone Hansen.
Kom tæt på Guldfireren: Ville vi være rige, havde vi nok valgt tennis
Gulddrengen ofrer alt for badminton: Livet med korruption, skilsmisse og egen butler