Afsløring: OL-vært køber sig til succes

Aserbajdsjan har købt atleter i Brasilien, Rusland, USA, Jamaica, Etiopien og Ukraine og udstyret dem med et nyt pas

Cunha fra Aserbajdsjan, som her forsøger at blokere et smash fra danskerne Bang og Olsen, stillede i 2012 og for Brasilien ved OL i London. foto Ole Steen
Cunha fra Aserbajdsjan, som her forsøger at blokere et smash fra danskerne Bang og Olsen, stillede i 2012 og for Brasilien ved OL i London. foto Ole Steen

BAKU (Ekstra Bladet) Aserbajdsjan, værtslandet for de europæiske lege i Baku, har aldrig gjort sig bemærket som nogen stor sportsnation. Men det er der råd for.

Således har den olierige nation købt en række atleter og stjerner i udlandet og udstyret dem med et aserbajdsjansk pas. Det gælder således spillerne på de to kvindelige beachvolleyhold, som i går var i aktion i heden på Beach Arena ved bredden af Det Kaspiske hav.

Det danske hold, bestående af Cecilie Olsen og Eva Bang, mødte de to aserbajdsjanere, Vivian Danielle da Conceição Cunha og Zinaida Liubymova i den første kamp i gruppe A. Kampen, som værterne vandt, fandt sted på den grydeformede bane et, hvor finalen også skal spilles til sin tid.

Men noget stak ud. De to aserbajdsjanere lignede ikke befolkningen som helhed. Det har sin forklaring.

Volley-piger sled forgæves i den varme gryde

Ved OL i London i 2012 stillede den nu 35-årige Cunha op for Brasilien, hvor hun med sin makker nåede helt frem til semifinalen. I en årrække har Cunha tilhørt verdenseliten, og hun indtager stadig en placering som nummer 68 på verdensranglisten.

Hendes makker i opgøret i går mod de to unge danskere er heller ingen novice ud i sporten. Zinaida Liubymova er 27 år og oprindeligt fra Ukraine. Og nu udstyret med et nyt statsborgerskab.

Det samme gør sig gældende med det andet par, som repræsenterer Aserbajdsjan i kvindernes beachvolleyturnering.

Kombinationen er den samme. Rachel Ferreira er fra Brasilien og har i øvrigt tidligere været svensk mester i disciplinen. Hendes makker, Lubiia Karimova spillede på det ukrainske landshold, inden hun valgte at skifte sit pas ud.

Manden bag legene i Baku: Den irske OL-fantast

Vi har før set rige nationer gøre alt for at få succes i international idræt. Det seneste eksempel er fra VM i håndbold i januar i Qatar. Her nåede hjemmeholdet helt frem til finalen med et hold, som bestod af spillere fra Spanien, Frankrig, Nordafrika og fra landene på Balkan.

Nu gør Aserbajdsjan det samme, og i værtslandets store trup er eksemplerne mange. De to unge kvindelige løbere, Bentu Megerna, 16, og Chaltu Beji, 18, er fra Etiopien. 

Den 20-årige gymnast Vera Bosix er fra Rusland. Det samme er den 21-årige bryder Elmira Gambarova.

Basketballspillerne Renara Hayes, 25, og Aneika Henry, 29, er fra henholdsvis USA og Jamaica.

Bagsiden af Baku: 80.000 hjem jævnet med jorden

Udviklingen huer absolut ikke lederen af den danske delegation i Baku. 

Morten Rodtwitt bærer den fine titel, Chef de Mission, og han siger til Ekstra Bladet:

- Det er ikke fordrende for sporten, at man kan købe sig til succes på den måde. Men der er ikke meget, vi kan stille op. IOC opererer med tre års karantæne, når man skifter statsborgerskab, og det går jeg ud fra, Aserbajdsjan har overholdt.

- Burde karantæneperioden ikke være meget længere?

- Det kan man altid diskutere, men hidtil har problemet ikke været så stort, og det er ikke noget, som vi mærker til på vores breddegrader. Vi så det i Qatar, og nu har vi oplevet det her. Hvis det breder sig, kan vi selvfølgelig godt blive udfordret, siger Morten Rodtwitt.

Atleter kørt ned i ulykke før åbning af Skandale-OL

Hør, hvad de danske beach-kvinder havde at sige efter de første kampe (Video: On-Sport.dk)

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+