Kronprinsen om matchfixing: Sig fra, sponsorer

Aftalt spil finder sted såvel i divisionskampe i Danmark som i store ligaer i Asien, siger kronprins Frederik, der som medlem af Den Internationale Olympiske Komite har stor fokus på matchfixing

- Matchfixing er som et spøgelse: Det er svært at drive det ud af huset, siger kronprinsen om et af sportens allerstørste problemer (Foto: Claus Bonnerup)
- Matchfixing er som et spøgelse: Det er svært at drive det ud af huset, siger kronprinsen om et af sportens allerstørste problemer (Foto: Claus Bonnerup)

Det store Sport 2012-show i Herning er sportens årlige festdag, hvor alle sportens gode og lyse sider bliver hyldet, men kronprins Frederik, der er Danmarks medlem af Den Internationale Olympiske Komite, IOC, lod sig ikke i går blænde af al glamouren.

Han tog sig også tid til en snak om en sort sky i horisonten, der truer med helt at overskygge sportens verden i nær fremtid: Matchfixing. Det aftalte spil har i Asien fuldstændigt lammet selv store fodboldligaer, og i Danmark kører aktuelt en alvorlig sag, som formentlig kun er et forvarsel om noget endnu værre.

Matchfixing handler om at tjene hurtige penge, men måske kan netop pengenes magt være med til at bekæmpe det aftalte spil, mener kronprins Frederik. For sponsorerne må også sige fra, hvis de har mistanke om, at der foregår matchfixing i de ligaer, der skyder penge i.

- Det er måske et sted, man kan sætte ind. Man skal fortælle sponsorerne, at de for det første skal stille kritiske spørgsmål, og hvis de er i tvivl, skal de trække deres sponsorat, siger kronprins Frederik til Ekstra Bladet.

- Så er der ikke så mange penge i det. Men matchfixing er som et spøgelse: Det er svært at drive det ud af huset. Det gælder også doping.

Se også:

Se også: Her er den mistænkte fodboldspiller

Hvad er Deres reaktion på, at matchfixing også finder sted i Danmark?

- Detaljerne (i den aktuelle sag, red.) er jeg ikke bekendt med, men helt overordnet set er det vigtigt at skabe en stærk modvilje i offentligheden mod matchfixing. Det gælder selvfølgelig både i Danmark og i andre gode lande, siger kronprins Frederik.

Badmintonpigerne blev smidt ud
Han slår fast, at det aftalte spil altid har været en trussel. Den er dog blevet større i takt med, at den teknologiske udvikling har gjort det meget nemmere at spille på kampe over alt i verden, og den er mere eksponeret i kraft af omtale i medierne.

- Truslen fra matchfixere er bestemt noget, som IOC er opmærksom på, for desværre er det noget, der er meget stort i Asien og i særdeleshed i Kina, siger kronprins Frederik.

- Det holder man meget øje med, og jeg synes, at IOC allerede har vist, at man tager det alvorligt, og at man sætter handling bag ordene.

- Et eksempel på, at man ikke tolererer den slags, er badmintonpigerne ved OL, der blev smidt ud af turneringen, fordi de spillede på ikke at ryge ind i en bestemt modstander i den følgende runde.

Se mere: ol2012 - 1. aug. 2012 - kl. 14:09 Efter skandale: 8 spillere sparket ud

- Det er måske ikke direkte matchfixing, men det er et eksempel på IOC’s handlekraft, siger kronprins Frederik.

Selv om kronprinsen er tilbageholdende med at kalde badmintonskandalen for matchfixing, bliver den i internationale medier omtalt som netop det.

Hvad mener De, at man kan og bør gøre for at komme problemet med aftalt spil til livs?

- Man skal belyse det og beskrive det, og man må om muligt opbygge nogle redskaber eller nogle beredskaber, der kan bruges til kontrollere og bekæmpe problemet med. Det er IOC meget optaget af, siger kronprins Frederik.

Se mere:Se også: Eksperter: Matchfixing ikke overraskende <b>Eksperter: Matchfixing ikke overraskende</b>

- Først og fremmest må man kortlægge, hvor matchfixing foregår, og så sætte alle kræfter ind. Matchfixing foregår i divisionskampe i Danmark, og det foregår ude i verden.

- Fodboldkampe på højt plan i Kina er for eksempel blevet en umulighed, for angreb (fra matchfixere, red.) blev sat ind så tidligt i opbygningen af en superliga, at ligaen ikke kunne tiltrække sponsorer, siger kronprins Frederik.

0 kommentarer
Vis kommentarer